Κύριο άρθρο, The New York Times

Θα χρειαστεί καιρός ακόμη προτού μάθουμε και αναλύσουμε τα πάντα σχετικά με τα γεγονότα για την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης, ανήμερα των Χριστουγέννων. Ωστόσο ένα πράγμα είναι σίγουρο: η αμερικανική κυβέρνηση οφείλει πάραυτα να βελτιώσει την ικανότητά της να χειρίζεται τον όγκο πληροφοριών που λαμβάνει καθημερινά, αναφορικά με υπόπτους τρομοκρατίας και συνωμοσίες για τρομοκρατικές επιθέσεις. Αυτό το ζήτημα υποτίθεται ότι είχε διευθετηθεί, μετά την αποτυχία των σχετικών υπηρεσιών να ερμηνεύσουν τις πληροφορίες, πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Υπήρχαν πολλές ενδείξεις σχετικά με τον Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, τον Νιγηριανό που κατηγορείται ότι προσπάθησε να ανατινάξει το αεροπλάνο που εκτελούσε την πτήση από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ. Κανείς όμως στη γραφειοκρατία των μυστικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας δεν τις ερμήνευσε. Τον περασμένο Μάιο, η Βρετανία αρνήθηκε να ανανεώσει τη βίζα του Αμπντουλμουταλάμπ και έθεσε το όνομά του σε κατάλογο ατόμων υπό παρακολούθηση. Τον περασμένο Αύγουστο, η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας κατέγραψε συζήτηση μελών της Αλ Κάιντα που αναφέρονταν σε συνωμοσία στην οποία θα συμμετείχε και ένας Νιγηριανός. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο πατέρας του, αξιοσέβαστος τραπεζίτης, προειδοποίησε την αμερικανική πρεσβεία στην Αμπούτζα ότι ο γιος του είχε υιοθετήσει ακραίες απόψεις και ότι είχε εξαφανιστεί στην Υεμένη.

Όμως το όνομα του γιου του είχε ενταχθεί στον αμερικανικό κατάλογο των ατόμων που δεν χρήζουν αυστηρής παρακολούθησης. Και ο νεαρός Νιγηριανός αγόρασε το εισιτήριό του και επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος για υπερατλαντική πτήση χωρίς αποσκευές. Οι αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας λαμβάνουν διαρκώς καταλόγους επιβατών πριν από την απογείωση των αεροσκαφών και η διοίκηση της υπηρεσίας μεταφορών μπορεί να ζητήσει την επιστροφή αεροσκάφους μετά την απογείωσή του, αν υπάρχει κάποιος ύποπτος. Παρ' όλα αυτά, κανείς δεν θορυβήθηκε. Μετά τις συστάσεις της επιτροπής για την 11η Σεπτεμβρίου, το Κογκρέσο δημιούργησε την Εθνική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και ζήτησε από τις υπηρεσίες πληροφοριών να αφήσουν κατά μέρος τις διαφορές τους και να μοιραστούν τις πληροφορίες και τις υποψίες τους. Όλοι υποστηρίζουν ότι αυτό συμβαίνει. Και όμως κάτι πήγε εντελώς στραβά.

Η προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο Ομπάμα κατέδειξε ότι εξαιτίας ανθρώπινου λάθους, οι αρμόδιες υπηρεσίες εξέτασαν μεμονωμένα κομμάτια του παζλ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει ότι γνωστοποίησε τις προειδοποιήσεις του πατρός Αμπντουλμουταλάμπ στην Εθνική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Αξιωματούχοι της CIA στη Νιγηρία ετοίμασαν έκθεση για τον Αμπντουλμουταλάμπ, την οποία έστειλαν στα κεντρικά της υπηρεσίας αλλά όχι και σε άλλες υπηρεσίες. Είτε η Εθνική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δεν έλαβε όλες τις πληροφορίες που έπρεπε να έχει λάβει είτε απέτυχε εντελώς να κάνει τη δουλειά της. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι αυτό που χρειαζόταν μετά την 11η Σεπτεμβρίου: μια ψύχραιμη, μη χρωματισμένη πολιτικά εκτίμηση για το τι δεν πήγε καλά, καθώς επίσης και μη υστερικές λύσεις οι οποίες θα είναι αποτελεσματικές. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι απομονωμένες σε μια αδιάβροχη φούσκα. Όμως ο Αμπντουλμουταλάμπ δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει επιβιβαστεί στο συγκεκριμένο αεροσκάφος.