Λουκάς Δημάκας

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ φορά από τα Χριστούγεννα παραβίασαν οι Τούρκοι το μνημόνιο για τα μέτρα εμπιστοσύνης, στέλνοντας στο Αιγαίο μαχητικά αεροσκάφη ανήμερα της εορτής των Φώτων. Μάλιστα παραβιάσεις έγιναν σε απόσταση 40 μιλίων από το αεροσκάφος που μετέφερε τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου από την Αθήνα.

Συγκεκριμένα, και παρά την απαγόρευση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ισχύουν από το 1988, σύμφωνα με τα οποία απαγορεύονται πτήσεις για ασκήσεις στο Αιγαίο κατά τις εθνικές και θρησκευτικές εορτές των δύο χωρών, η τουρκική Αεροπορία έστειλε χθες δύο σχηματισμούς με συνολικά 16 αεροσκάφη εντός του FΙR Αθηνών. Τα αεροσκάφη- 4 εκ των οποίων ήταν οπλισμένα – δεν είχαν υποβάλει σχέδια πτήσης και παραβίασαν έξι φορές τον εθνικό εναέριο χώρο. Αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη επιτήρησης, ενώ δεν σημειώθηκαν εμπλοκές.

Η πρώτη «φουρνιά».

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η πρώτη οκτάδα των τουρκικών αεροσκαφών μπήκε στο FΙR Αθηνών από την περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου, μια ώρα αφότου είχε προσγειωθεί στη Λέσβο (9.30 π.μ.) το κυβερνητικό αεροσκάφος GulfStream- 5, το οποίο μετέφερε στο νησί τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, για την εορτή των Θεοφανίων. Επίσης εκείνη την ώρα (9.40 π.μ.) είχε προσγειωθεί στο Αγαθονήσι το ελικόπτερο Super Ρuma, με το οποίο μετέβη στο νησί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Πιο προκλητική ήταν η είσοδος της δεύτερης τουρκικής οκτάδας που έγινε γύρω στη 1.30 το μεσημέρι, καθώς αυτό συνέβη ενώ οι Τούρκοι γνώριζαν ότι μόλις είχαν απογειωθεί και βρίσκονταν στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος με τον Πρωθυπουργό και το ελικόπτερο με τον αναπληρωτή υπουργό, από τη Λέσβο και το Αγαθονήσι αντίστοιχα.

Πηγές της Αεροπορίας ανέφεραν, πάντως, ότι δεν υπήρξε κανενός είδους προσέγγιση ή απειλή των τουρκικών μαχητικών με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Σε καμία περίπτωση, έλεγαν οι ίδιες πηγές, τα τουρκικά F 16 δεν είχαν μικρότερη απόσταση από 40 μίλια από το κυβερνητικό GulfStream- 5, ενώ η απόστασή τους από το ελικόπτερο με τον κ. Δρούτσα ήταν περίπου 25 μίλια.

Έπειτα από 12 χρόνια.

Παραβίαση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης την ημέρα των Θεοφανίων είχε να γίνει από το 1998. Τα περασμένα Χριστούγεννα, οκτώ τουρκικά αεροσκάφη είχαν μπει απροειδοποίητα και σπάζοντας τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, έκαναν πολλές παραβιάσεις για πρώτη φορά, ανήμερα τέτοιας εορτής, έπειτα από 12 χρόνια (1997).

Τότε ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Ιωάννης Πατσαντάρας, κάλεσε από τη Λάρισα στο τηλέφωνο τον Τούρκο ομόλογό του Κορκάν Πουλατσού, στο Εσκί Σεχίρ, και του επεσήμανε την πρόκληση που έκαναν ανήμερα τα Χριστούγεννα και πριν καλά καλά τελειώσει ο εκκλησιασμός, οι Τούρκοι. Ο Τούρκος αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνει, του ευχήθηκε «Καλά Χριστούγεννα» και στις συνεχείς επισημάνσεις του κ. Πατσαντάρα περιορίστηκε στη συνέχεια να πει ότι επρόκειτο για μια συνήθη ημέρα πτήσεων…

ΤΑ ΝΕΑ