Η Τουρκία δεν θα δεχθεί να γίνει ''ελαττωματικό μέλος της ΕΕ'', δήλωσε ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στο Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε, κατά τη συνάντησή τους χθες στην Αγκυρα.

Σύμφωνα με τον επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο κ. Ερντογάν είπε ότι επισήμως οι διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ άρχισαν πριν 46 χρόνια. Η Τουρκία, συνέχισε, δεν ήρθε για να γίνει βάρος στην ΕΕ, αλλά για να ''πάρει βάρος'', σημειώνοντας ότι μια Τουρκία μέλος της ΕΕ θα είναι η πόρτα της Ευρώπης προς την Ασία, τον Καύκασο και την Κασπία.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός επεσήμανε το ρόλο της χώρας του ως ενεργειακού διαδρόμου, προσθέτοντας ότι ακόμα και ως μέλος της Τελωνειακής Σύνδεσης, η υποψηφιότητα της Τουρκίας θα ανοίξει στην ΕΕ την πόρτα στον κόσμο 1,5 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι γνωρίζει τη σημασία της Τουρκίας και πως όσα του είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός τα έχει πει ήδη ο ίδιος στη χώρα του.

Ο κ. Ερντογάν προέτρεψε όπως οι Τούρκοι υπήκοοι που ζουν σε χώρες της ΕΕ ενσωματωθούν, σημειώνοντας ότι είναι ενάντια στην αφομοίωση. Είπε, επίσης, ότι στην Τουρκία υπάρχει γερμανικό λύκειο και πως πρέπει να γίνει αντίστοιχο τουρκικό λύκειο στην Γερμανία. Ανέφερε, τέλος, ότι οι εργασίας για τη δημιουργία Γερμανο-τουρκικού Πανεπιστημίου συνεχίζονται.
iKypros