Παράθυρο ενημέρωσης στα ζητήματα και τα προβλήματα της Ομογένειας ανοίγει επιτέλους ένας μεγάλος έγκυρος και καταξιωμένος ελληνικός ραδιοσταθμός! 

Χρόνια τώρα από το 2000 γράφουμε και επαναλαμβανόμαστε με συνεχή άρθρα αλλά και παρεμβάσεις προς φίλους και συνάδελφους στα ελληνοκεντρικά και αθηνοκεντρικά ΜΜΕ(έντυπα και ηλεκτρονικά) ότι εδώ υπάρχει πολύ ρεπορτάζ! Η Ομογένεια και ο Ελληνισμός έχουν ανάγκη από γέφυρες και επικοινωνία, από συνεργασία και κυρίως  έχουν ανάγκη από επαγγελματισμό στην ενημέρωση με εγκυρότητα. Στοιχεία που λείπουν γιατί όπως κατ επανάληψη έχουμε γράψει και τονίσει επικρατεί εντελώς  άλλη ξένη-προς τον επαγγελματισμό – νοοτροπία…
 
Ο ανανεωμένος  Flash 96 με νέα πρόσωπα, νέα  ιδιοκτησία ( τον όμιλο ΛΑΥΡΕΝΤΙΔΑΔΗ – ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ)  νέα διοίκηση και νέα  γενική διεύθυνση,  έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα!
ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΜΕ 8 ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ 12 ΜΕ 13:00 ΩΡΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ(ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ)   σε κάποιο σημείο της εκπομπής θα ανοίγει ένα  ολιγόλεπτο παράθυρο επικοινωνίας με την Ομογένεια και τους βασικούς πρωταγωνιστές  του δημόσιου βίου  στα κοινά της Ελληνικής Κοινότητας θέτοντας  προς έξεταση -όσο αυτό είναι εφικτό σε ένα σφιχτό ραδιοφωνικό χρόνο-  τα μείζονα,  και κατά περίπτωση τα τρέχοντα πρόβλημα της Ομογένειας αλλά και την σχετική ειδησεογραφία. Προσεγγίζοντας  πάντα -θέλουμε να πιστεύουμε – κάθε φορά  τα ζητήματα  μέσα από θέσεις και απόψεις  καταξιωμένων Ομογενεών και παραγόντων που διαδραματίζουν πράγματι  ρόλο στα κοινά.
Ήδη από τις 06 Ιανουαρίου (010) οι καλοί και καταξιωμένοι  συνάδελφοι Αγγελική Σπανού και Γρηγόρης Νιάκας στο απογευματικό καθημερινό magazino του σταθμού στην  εκπομπή τους έκαναν το πρώτο αφιέρωμα στην Ομογένεια με συνεχείς συνδέσεις με Νέα Υόρκη για μια πρώτη γενική θεώρηση και τοποθέτηση για τα ζητήματα που απασχολούν τον Ελληνισμό των ΗΠΑ. Σήμερα (08 01 2010) με αφορμή την συζήτηση που ανοίγει για τον νέο εκλογικό νόμο η  συνάδελφος  κ. Αγγελική Σπανού  είχε συζήτηση με τον υπεύθυνο διαχείρισης και διευθυντή του Greek American News Agency  δημοσιογράφο κ.Αλέξανδρο Στεφανόπουλο  αναφορικά με την ψήφο των Ομογενεών.
 
ΚΑΡΦΩΜΕΝΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΑ PC & LAPTOP ΣΑΣ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗ ΜΙΑ  ΜΕ ΔΥΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΩΡΑ Ν.Υ.
 
Ο Flash έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα καιρός είναι το ίδιο να κάνουν και οι ελληνικοί σταθμοί που τους χρυσοπληρώνουν οι Ομογενείς εδώ στις ΗΠΑ (το ίδιο και στην Αυστραλία) και δυστυχώς ουδείς πλην ελαχίστων φωτεινών  εξαιρέσεων δεν ασχολείται με τα καυτά προβλήματα της Ομογένειας! Ουδείς -από τα ιδιωτικά λέμε τώρα γιατί η ΕΡΤ είναι άλλη ακόμα μεγαλύτερη πληγή- αφιερώνει  ουσιαστικό τηλεοπτικό χρόνο για μια έστω εκπομπή  το μήνα -όχι την εβδομάδα- που να αφορά τα πραγματικά  καυτά προβλήματα του Ελληνισμού!
 
Το μόνο που υπάρχει είναι μια εκπομπή στην ΑΝΤ1 -παλιότερα παρόμοια αλλά πιο ζωντανή  σε ύφος και style εκπομπή είχε και το MEGA- με θέματα  όμως δημοσίων σχέσεων!  Αυτή είναι η αλήθεια! Θέματα προβολής των γνωστών προσώπων-οι οποίοι ενίοτε πληρώνουν κιόλας τοπικούς  ημέτερους  για να βγουν 5 και 10 λεπτά στο γυαλί για να  δείξουν τι; Τίποτα απολύτως! Δημόσιες σχέχεις μόνο κάποιων τοπικών παραγόντων Εκκλησίας και άλλων σοβαρών και μη, υπαρκτών και ανύπαρκτων οργανισμών…
Όσο για έρευνα και δημοσιογραφία;
 
ΜΗΔΕΝ ΈΡΕΥΝΑ! ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑ! ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ όλα σαν να είναι ανθηρά και αγγελικά πλασμένα. Λείπει η δημοσιογραφία! Λείπει το ρεπορτάζ. Λείπει παντελώς η έρευνα. Λείπει το έγκυρο και σοβαρό επαγγελματικό  ρεπορτάζ! Γιαυτό και πολλές φορές -όταν και όποτε συμβεί κάτι εδώ στις ΗΠΑ ή αλλού στον Ελληνόφωνο ελληνισμό, πράγμα πολύ σπάνιο γιατί επικρατεί η άποψη ότι "το θέμα ομογένεια δεν πουλά"- στην προσπάθεια τους  αρκετοί συνάδελφοι να βρουν  τι γίνεται εδώ στις ΗΠΑ με την Ομογένεια ελλείψει  πάντα  σοβαρών επαγγελματικών πηγών ενημέρωσης και πληροφόρησης που θα λειτουργούν με τα γνωστά επαγγελματικά  διεθνή  κριτήρια της δημοσιογραφίας -έστω και τα τυπικα- αρκετοί συνάδελφοι στην Ελλάδα  σερφάροντας στο διαδίκτυο  την πατάνε  πέφτοντας πάνω σε "Ομογενεικά ΜΜΕ" που απλά αναδημοσιεύουν Δελτία Τύπου οργανισμών, όπως τελευταία κάνει το Zougla.gr επειδή  προφανώς βαριούνται να κοιτάξουν  και πιο πέρα…
 
ή ακόμα χειρότερα  οι φίλοι συνάδελφοι και μη, πέφτουν  εν αγνοία  τους φυσικά -παλαιότερα  συνέβαινε συχνά – σε κάτι τύπους με πολύ  βαρύ ποινικό μητρώο( με καταδίκες  για σωρεία υποθέσεων) οι οποίοι για άλλους… ευνόητους  λόγους… άνοιξαν ιστοσελίδα με το πρόσχημα της ανεξάρτητης  ενημέρωσης, αλλά ουσιαστικά παραπληροφορούν ή ακόμα χειρότερα κατασκευάζουν ψεύδη και παρουσιάζουν ως γεγονότα ανυπόστα πολλές φορές και μη υπαρκτά δεδομένα ως ειδήσεις.   Εξυπηρετώντας- όλοι αυτοί ευτυχώς πια δεν είναι πολλοί μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού- όμως κάθε άλλο και ότιδήποτε άλλο  παρέχουν από αυτό που λέγεται έγκυρη ανεξάρτητη, αδέσμευτη, ενημέρωση και πληροφόρηση… Προσωπικές σκοπιμότητες, μικροεκβιασμούς  και πρόσκαιρους καιροσκοπισμούς εξυπηρετούν παρά την αλήθεια! Αυτή δυστυχώς είναι η ώζουσα πραγματικότητα για κάποια από τα φερόμενα ως "Ομογενειακά ΜΜΕ" με 30 χρόνια πείρα και εμπειρία…
 
Πρόκειται για άτομα που η ίδια η ομογένεια έχει αποβάλει και απομονώσει εδώ και χρόνια  σε τοπικό επίπεδο, αυτά όμως τα άτομα με το σκοτεινό και βαρύτατο ποινικό μητρώο στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να τα γνωρίζουν και έτσι πέφτουν στην φάκα. Ειδικά  αν  βομβαρδίζονται από δεκάδες email s την ημέρα από τέτοια site προκειμένου αυτοί οι ίδιοι τύποι να πέσουν σε κάποιον αδαή νεαρό διχειριστή κάποιου blog  ή ιστοσελίδας  στην  Ελλάδα (έντυπου και ηλεκτρονικού ΜΜΕ) που δεν τους  γνωρίζει και έτσι  να την πατήσει και να αναρτήσει κάποιο θέμα  που έχουν στην ιστοσελίδα τους… τα κέρδη από κάτι τέτοιο πολλά… σε τοπικό πάντα επίπεδο… Τόσα που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν αφού σε επόμενο προσεχές κείμενο ρεπορτάζ έρευνα θα αναφερθούμε και πάλι με στοιχεία και ονόματα… 
 
Δυστυχώς εδώ στα της Ομογένειας  λείπει, ό,τι επιτέλους αντιστοιχεί σε αυτό που έχουμε μάθει -οι παλαιότεροι πια στο χώρο μετά από 24 χρόνια συνεχούς ρεπορτάζ και έρευνας- να λέμε ΣΟΒΑΡΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ!
Αυτό που λέμε και υπογράφουμε το λέμε με πλήρη γνώση και επίγνωση των συνεπειών αλλά αυτό πια μαρτυρούν και επίσημα στοιχεία που τις προσεχείς ημέρες σε επόμενη ανάλυση -παρέμβαση μας θα δούμε αναλυτικά. 
 
Η μοναδική φωτεινή  εξαίρεση και παράδειγμα προς μίμηση,  σε όλο αυτό το σκότος -γιατί περί σκότους πρόκειται που εντέχνως συντηρούν οι πολιτικοί ταγοί της Ελλάδας ένθεν κακείθεν – και για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα Του Θεού τω Θεώ – είναι αυτή η συνεχής εδώ και χρόνια  καθάρια κρυστάλλινη φωνή του Νώε Παρλαβάντζα (και του Άγγελου Μόσχοβα) με την  πετυχημένη  εκπομπή  "ΔΙΚΤΥΟ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ" στην ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ! Εκπομπή για την  οποία και εμείς απορούμε πως την έχουν αφήσει ακόμα στην θέση της…και μηδέν προΥπολογισμό ενώ πολλές φορές οι δυο καλοί συνάδελφοι κυρίως ο καλός Φίλος Νώε βάζει και από την τσέπη του για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα καθήκοντα και της απαιτήσεις μιας τέτοιας προσπάθειας… Να μια εκπομπή που θα έπρεπε να είχε βραβευθεί από όλους εκείνους που μοιράζουν αφειδώς τα βραβεία κρατικά και μη…
   
Κατά τ άλλα για τα εδώ εσωτερικά  δεδομένα της Ομογένειας στις ΗΠΑ κυρίως ,  λείπει η παρέμβαση! Λείπει η καθαρή, έντιμη και επαγγελματική με σεβασμό στην  δεοντολογία  δημοσιογραφία!   Γιατί όπως έχουμε πει -γινόμαστε μονότονοι αλλά αυτή είναι η πικρή αλήθεια- εδώ και ειδικά στις ΗΠΑ επαγγελματικά καθαρά  ΜΜΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ πολλά – και αυτά τα ελάχιστα  που υπάρχουν διάσπαρτα στον απανταχού Ελληνισμό εκτός συνόρων  – αφενός φυτοζούν… άρα εξαρτώνται και από το δολάριο του κάθε ενός που θα βάλει μια μικρή  καταχώρηση και πολλές φορές εκβιάστικά -σου  τα δίνω  και βγάζεις το σκασμό, κοινώς ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ- αφετέρου όντως  πλήρως εξαρτώμενα και από αυτά τα συγκεκριμένα  περιορισμένα  τοπικά κέντρα εξουσίας   δεν μπορούν να κάνουν σοβαρή και έγκυρη δημοσιογραφία. Για αυτό και οι ομογενείς-εδικά εδώ στις ΗΠΑ-  δεν δείχνουν καμία -μα καμία λέμε- εμπιστοσύνη σε αυτά τα λίγα και περιορισμένης εμβέλειας και επιρροής Ομογενειακά "ΜΜΕ".
 
Μακάρι το παράδειγμα του ραδιοφωνικού σταθμού Flash που σήμερα αφιερώνει μόνο μερικά λετπα την εβδομάδα -αύριο ίσως μια ολόκληρη εκπομπή – να ακολουθήσουν και άλλα ηλεκτρονικά και έντυπα  ΜΜΕ. Μακάρι…ίδωμεν.  
για την συντακτική ομάδα 
Αλέξανδρος Στεφανόπουλος