Η επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα αποκάλυψε τις διαφωνίες

Μία γερμανική κυβέρνηση, τρεις «γραμμές» για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι διαφορετικές θέσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές κατά το πρώτο ταξίδι του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε στην Αγκυρα.

Σε πλήρη διάσταση από την κατηγορηματική απόρριψη των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας, η οποία θέλει τους Τούρκους μακριά από την Ευρώπη, αλλά και πολύ πιο «φιλικός» από τη θέση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), οι οποίοι προτείνουν «προνομιακή σύμπραξη», ο κ. Βεστερβέλε διαβεβαίωσε την Αγκυρα ότι το Βερολίνο δεν έχει την πρόθεση να κλείσει την πόρτα για πλήρη ένταξη της Τουρκίας, αρκεί να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις.

Αυτή είναι η θέση του κόμματός του, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDΡ), την οποία ο φιλελεύθερος κ. Βεστερβέλε παρουσίασε στον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου ως επίσημη θέση του Βερολίνου. Απαντώντας σε εύλογο ερώτημα δημοσιογράφου που του «υπενθύμισε» τις αντιρρήσεις της καγκελαρίου Μέρκελ, ο υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποίησε διπλωματικό χιούμορ: « Εδώ δεν βρίσκομαι ως τουρίστας με κοντά παντελονάκια, αλλά ως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού» απάντησε, προκαλώντας μειδιάματα στην αίθουσα.

Δεν έχανε ευκαιρία να τονίζει ότι «για εμάς τους Γερμανούς είναι ξεκάθαρο ότι πάντοτε τηρούμε τις υποσχέσεις που δίνουμε. Ρacta sunt servanda:αυτή είναι η άποψή μου». Η λατινική φράση, κλασικός όρος του ρωμαϊκού δικαίου, σημαίνει ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται». Και δεν κουράστηκε να την επαναλαμβάνει ο γερμανός υπουργός. Κάποια στιγμή, μάλιστα, σε προσωπική τους συνάντηση ρώτησε τον κ. Νταβούτογλου πώς λέγεται στα τουρκικά και σε δοθείσα ευκαιρία την είπε και στη γλώσσα της χώρας που τον φιλοξενούσε.

« Οτιδήποτε αναφέρεται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης συνασπισμού (σ.σ.: του Βερολίνου) ισχύει. Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι προς το συμφέρον και της Γερμανίας» είπε ο κ. Βεστερβέλε σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε όμως ότι «αυτή η διαδικασία είναι ανοικτή, όχι όμως και αυτόματη. Το αποτέλεσμα δεν είναι δεδομένο εκ των προτέρων. Είμαι όμως βέβαιος ότι η τουρκική κυβέρνηση θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις».

O γερμανός υπουργός αναφέρθηκε στα κριτήρια της Κοπεγχάγης που θέτουν τις προϋποθέσεις για την ένταξη στην Ενωση των 27 ευρωπαϊκών κρατών, κριτήρια όπως οι δημοκρατικές διαδικασίες, o σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα το πρόβλημα της Κύπρου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Αγκυρας οφείλει να καταβάλει προσπάθειες για την επίλυσή του. Ζήτησε επίσης ουσιαστική πρόοδο στους τομείς της ανεξιθρησκίας και της ελευθερίας του Τύπου. «Η συμμόρφωση προς τα κριτήρια της Κοπεγχάγης αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ένταξη» είπε.

Το 2005, η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε ομόφωνα την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας των 70 εκατομμυρίων. Η απόφαση όμως αυτή προχωρεί με πολύ αργούς ρυθμούς, ανάλογους με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό και τη στασιμότητα στο Κυπριακό.
ΒΗΜΑ