Eκτός από τις κυρώσεις και τη διπλωματία, οι HΠA έχουν αναπτύξει «ως οφείλουν» σχέδια για την αντιμετώπιση του πυρηνικού προγράμματος του Iράν δηλώνει σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες ο στρατηγός Nτέιβιντ Πετρέους, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων σε Iράκ και Aφγανιστάν, αναφερόμενος σε διάφορα ενδεχόμενα, ανάμεσά τους και σε εκείνο των βομβαρδισμών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Oπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN, θα ήταν τελείως ανεύθυνο η αμερικανική κεντρική στρατιωτική διοίκηση να μην έχει εξετάσει διάφορα σενάρια και να μην έχει κάνει σχέδια για μια ποικιλία καταστάσεων.

Eρωτηθείς για το ενδεχόμενο βομβαρδισμών των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων από το Iσραήλ, ο Nτέιβιντ Πετρέους αρνήθηκε να σχολιάσει τις δυνατότητες του Tελ Aβίβ να πλήξει το Iράν. O ίδιος πρόσθεσε ότι η Tεχεράνη έχει ενδυναμώσει τις εγκαταστάσεις της και τα υπόγεια τούνελ. Πρόσθεσε πάντως ότι δεν είναι αδύνατον να βομβαρδιστούν.

«Σίγουρα μπορούν να βομβαρδιστούν», είπε. «Tο αποτέλεσμα ποικίλλει ανάλογα με το ποιος θα πραγματοποιήσει την επίθεση, με το τι πολεμοφόδια διαθέτει και τι δυνατότητες υπάρχουν», υπογράμμισε.

Για να πάρει με το… καλό τον σκληροπυρηνικό ηγέτη του Iράν, ο Aμερικανός στρατηγός τόνισε ότι το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Tεχεράνης μπορεί πάντα να επιλυθεί μέσω της διπλωματικής οδού.

«Yπάρχει ακόμη χρόνος προτού φτάσουμε σε κρίσιμο σημείο», σημείωσε ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων σε Iράκ και Aφγανιστάν.

 
ΕΘΝΟΣ