Στην  «ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» , την γνωστή στέγη αγάπης, θαλπωρής και αληθινής  ζεστασιάς, που  ίδρυσε και διευθύνει με ζήλο και αυταπάρνηση  ο άξιος κληρικός  και παράδειγμα προς μίμηση  π. Αντώνιος  Παπανικολάου! θα βρίσκονται πολύ σύντομα τα δυο 12χρονα αγοράκια Κώστας και Δημήτρης  από την Κινσάσα της Αφρικής. Από χτες (13 Ιανουαρίου 2010) και καθόσον  ήταν σε εξέλιξη το ρεπορτάζ και η επικοινωνία με την Ελληνική κοινότητα στην Κινσάσα της Αφρικής,  παράλληλα ομάδα συνεργατών μας που δουλεύει μαζί μας, πίσω από τα φώτα και τους προβολής της δημοσιότητας,   διερευνούσε όλα τα ενδεχόμενα ώστε όσο  πιο σύντομα, λόγω και της βαριάς ασθενούσα μητέρας, να βρεθεί κατάλυμα αγάπης και αληθινής στοργής για τα δυο αδέλφια. Αυτή ήταν η αγωνία μας από την αρχή! Αυτό είναι το ρεπορτάζ!

 

Όλη την νύχτα-και όσο ξημέρωνε σε Ελλάδα και Αφρική – υπήρχε ανοιχτή γραμμή  επικοινωνίας με  φορείς στην Ελλάδα. Καταλήξαμε μετά από σχετική έρευνα ότι η κατάλληλη στέγη υποδοχής  που θα μπορέσει να προσφέρει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση όσα χρειάζονται τα δυο παιδάκια. Φιλοξενία, σχολείο, στοργή, θαλπωρή ΑΓΑΠΗ, δεν είναι άλλη από την  στέγη  αληθινής  Αγάπης “ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”! Μιλήσαμε αργά την νύχτα(τοπική ώρα ΝΥ)  με την κοινωνική υπηρεσία  της ΚΙΒΩΤΟΥ με την δεσποινίδα Έφη,   δώσαμε τα στοιχεία του αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας στην Κινσάσα κ. Σοφιάδη.  Τα υπόλοιπα βρήκαν το δρόμο τους…  

 

Όσο εδώ-στην Νέα Υόρκη- ήταν νύχτα από την άλλη πλευρά του ατλαντικού στην Ελλάδα στην ΚΙΒΩΤΟ σήμανε συναγερμός.

 

ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ  ή το ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ….

 

Ο π. Αντώνιος όμως που είχε δει το θέμα στην ελληνική τηλεόραση, είχε διαβάσει οι κεραίες του πάντα ανοιχτές όπου υπάρχει ανάγκη,   και σε ανύποπτο χρόνο  έλεγε στην στενή συνεργάτιδα του Μαρίνα Κατσίμπαλη «Μαρίνα αυτά τα παιδάκια πρέπει να τα βρούμε…» ξαφνικά την άλλη μέρα – σήμερα 14  Ιανουαρίου-  και χωρίς να έχει προηγηθεί άλλη επικοινωνία  με το που πάνε στο γραφείο βρίσκουν το μήνυμα από την Νέα Υόρκη και τα στοιχεία του κ. Σοφιάδη. Αμέσως επικοινωνούν. Κινητοποιούνται και αποφασίζουν ότι η ΚΙΒΩΤΟΣ είναι έτοιμη να υποδεχθεί τα δυο αδέλφια.   Με εντολή του π. Αντωνίου η κ. Μαρίνα Κατσίμπαλη στενή συνεργάτιδα του πατρός Αντωνίου  επικοινωνεί με Νέα Υόρκη και Κινσάσα. «Κύριε Σοφιάδη έχω εντολή από τον πατέρα Αντώνιο να σας μεταφέρω  την απόφαση μας να υποδεχθούμε άμεσα τα δυο αδέλφια» είπε. Παύση και μετά ανθρώπινες στιγμές… Η συγκίνηση από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου απερίγραπτη για τον άνθρωπο που από χτες είναι πάνω από ένα τηλέφωνο με αγωνία μετά την επικοινωνία μας και με την ελπίδα να ξαναζωντανεύει.   «πήρα τα τηλέφωνα σας από  την Νέα Υόρκη μου τα έδωσε ένας δημοσιογράφος… μας  είπανε ότι χρειάζεται για να επικοινωνήσουμε άμεσα  μαζί σας…». Ακολουθεί η τυπική διαδικασία καταγραφής του περιστατικού με ανταλλαγή στοιχείων και αμέσως ξεκινά άμεσα χωρίς καθυστερήσεις, γραφειοκρατία και προσχήματα,  ένας μαραθώνιος για τις διατυπώσεις (διαβατήρια,  γραπτή συναίνεση της μητέρας, εισιτήρια, κτλ).      

 

Ο κ. Σοφιάδης παρά τους αρχικούς  δισταγμούς με τόσα που έχει περάσει μήνες τώρα  για αυτή την υπόθεση και την οδύσσεια των παιδιών μέσω συγγενών, ακαδημία αγίου βασιλείου, απάντηση   Ιεράς αρχιεπισκοπής Αμερικής κτλ   μέχρι να βρει κατάλυμα υποδοχής και αγάπης για τα δυο παιδιά γνωρίζοντας τι επέρχεται με την βαριά ασθενούσα μητέρα (μας έλεγε χαρακτηριστικά έχει μείνει 20 κιλά και αν είναι τόσο… αργοπεθαίνει…)    πήγε βρήκε την   39χρονη Florans μητέρα των δυο παιδιών  να της ανακοινώσει   το ευχάριστο νέο….  

 

Νέα Υόρκη ώρα 09 20 πρωί -πρωί χτυπά το τηλέφωνο   «….σας τηλεφωνώ από την ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα δυο  παιδάκια σε πολύ λίγο μετά τις αναγκαίες διατυπώσεις θα τα αναλάβουμε εδώ… είμαστε πρόθυμοι να πάμε να τα παραλάβουμε…είναι όλα έτοιμα… ότι χρειάζεται θα το κάνουμε εμείς… μιλήσαμε με τον κ. Σοφιάδη στην Κινσάσα, και κάθε άλο αρμόδιο για τις διατυπώσεις…   σας παρακαλούμε μόνο επειδή   καταλαβαίνω την διστακτικότητα του…  να επικοινωνήσετε μαζί του κ εσείς… του είπα ότι  ενημερώθηκαμε  πλήρως για το πρόβλημα και τις διαστάσεις που προσέλαβε αλλά αυτό που πρωτεύει είναι να βρουν άμεσα  σωστό κατάλυμα υποδοχής… το μόνο που ζητάμε είναι να του μιλήσετε πάλι  και εσείς…  εσείς γνωρίζετε καλύτερα την υπόθεση… μας φέρατε σε επικοινωνία μαζί του…  ξέρετε όμως και το έργο που γίνεται εδώ… ήταν λίγο διστακτικός… ο π. Αντώνιος  μου ζήτησε να σας ευχαριστήσω… σας παρακαλούμε να έρθετε το συντομότερο να διαπιστώσετε και μόνος σας το περιβάλλον που θα ζουν τα παιδιά… » Αυτά και άλλα πολλά ανθρώπινα που δεν είναι της παρούσης μας είπε κ. Μαρίνα Κατσίμπαλη…

Ήδη η επικοινωνία  (Αθήνας -Κινσάσα) είναι σε εξέλιξη και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του κ. Σοφιανού τα δυο αδέλφια μόλις  εκδοθούν τα διαβατήρια  και η μητέρα υπογράψει τα σχετικά θα τα συνοδεύσει άνθρωπος της κοινότητας  μέχρι την  «ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ».  Εμείς θα παρακολουθούμε το ρεπορτάζ μέχρι τα δυο παιδιά να  τα υποδεχθούν στην στέγη της Κιβωτού. Από εκεί και πέρα το έργο που γίνεται εκεί είναι γνωστό και θα ήμαστε ήσυχοι ότι είναι σε καλά χέρια. Είναι στα χέρια του Θεού και της αγάπης… Ευχαριστούμε άμεσα τον π. Αντώνιο Παπανικολάου για την ανταπόκριση  και κινητοποίηση του ίδιου και των συνεργατών του για την μετάβαση των δυο αναήλικων παιδιών σε ασφαλές και ηγιές πνευματικά μέρος για την ομαλή κοινωνικά και ψυχολικά διαβίωση τους.  Αυτή είναι η ουσία της όλης υπόθεσης! Όλα τα άλλα είναι άνευ ουσίας και σημασίας .  Σημασία έχει το αποτέλεσμα και ότι αυτό που δεν μπορούσε να κάνει ένας πανίσχυρος οικονομικά οργανισμός όπως η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής το έκανε άμεσα χωρίς προσχήματα, γραφειοκρατία και δήθεν διατυπώσεις μια  μικρή  και αδύναμη  οικονομικά εθελοντική  καθαρή  και κρυστάλλινη  χωρίς συμφέροντα   προσπάθεια όπως αυτή του π. Αντωνίου Παπανικολάου.  

Ότι και αν γράψουμε εμείς για το έργο που γίνεται στην ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ είναι πολύ λίγο για να περιγράψει το έργο που συντελείται καθημερινά εδώ και χρόνια για δεκάδες παιδάκια. Ο ένας φορέας βασίζεται στις δωρεές αγωνιώντας καθημερινά για τα τρέχοντα έξοδα. Βασίζεται στον εθελοντισμό, την προσφορά , την αυτοθυσία και την  καθημερινή εργασία ανθρώπων όπως η Μαρίνα, η Εφη, ο Αναστάσης…  και δεκάδες άλλοι που προσφέρουν μόνιμα και χωρίς να περιμένουν εύσημα και παράσημα. Αθόρυβα. Σεμνά. Με ταπεινοφροσύνη και σύνεση. Καθημερινά φροντίζει περισσότερα 200 παιδιά που δεν διαχωρίζει (θρησκευτικά, φυλετικά ή εθνικά τα υποδέχεται όλα και άμεσα) και  τους  προφέρει   εκτός από φιλοξενία ζεστασιά,  και θαλπωρή,  υγιές πνευματικά  και κοινωνικά περιβάλλον  και προ πάντων Αγάπη. Χαμόγελο αληθινό. Ο άλλος φορέας, η Ιερά Αρχ. Αμερικής έχει δικό της προϋπολογισμό εκατομμύριων δολαρίων, δίσκο που βγαίνει ανελιπώς σε δεκάδες Ιερούς Ναούς, κάθε Κυριακή για την οικονομική ενίσχυση των Οικονομικών της Ιεράς Αρχ.-υποτίθται και για το προνοιακό και φιλανθρωπικό της έργο-   έχει ιδρύματα, φιλόπτωχο αδελφότητα με επίσης  μεγάλο οικονομικό προϋπολογισμό-που σηνήθως καλύπτει τα ελλείματα της Ιεράς αρχ. Αμερικής, έχει  τάγματα αρχόντων, δωρητών και ευεργετών…πλούσιους…Κάντε τις συγκρίσεις σας και βγάλτε τα συμπεράσματα σας….    Και όμως κρύφτηκαν όλοι αυτοί, και ο Αρχιερπίσκοπος  Αμερικής , πίσω από τα προσχήματα….η υπηκοότητα… Μα αυτό ήταν το ζήτημα; Αυτό ήταν το πρόβλημα; ή η μέριμνα και η φροντίδα και κυρίως και πάνω από όλα η βούληση! και το αληθινό ενδιαφέρον για την τύχη αυτών των δυο παιδιών; 

Ας είναι, μακάρι ο Θεός να επισκιάζει πάντα  με την Χάρη και της Ευλογία Του τα δυο παιδιά αυτά που έμελλε μέσα από την αθωώτητα  την αγνότητα και  την μη συμμετοχή τους σε παιχνίδα εξουσίας και βρωμίας  να ξεσκεπάσουν  ένα ολόκληρο σάπιο σύστημα… Το σύστημα της κοινωνίας μας με την ανάλγητη και Απρόσωπη συμπεριφορά της…  Το ρεπορτάζ όμως πίσω από αυτή την πράγματι βρόμικη και άθλια  υπόθεση  της εκμετάλευσης του πόνου και της δυστυχίας που στήθηκε από κόποιους  για άλλους λόγους συνεχίζεται… Πολύ σύντομα το ρεπορτάζ και οι αποκαλύψεις που θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας θα φέρουν ανατροπές και νέες εξελίξεις. Να είστε εδώ γιατί εδώ. Η συνέχεια  του ρεπορτάζ θα καταδείξει πολλά και θα αποκαλύψει  ακόμα περισσότερα για τα συμφέροντα που κινήθηκαν γύρω από αυτή την τραγική ιστορία των δυο ανήλικων παιδιών… Μείνετε εδώ γιατί εδώ χτυπά η καρδιά της Ομογένειας και του Ελληνισμού. Εδώ χτυπά η καρδιά σας!