Με αφορμή το σεισμό στην Αϊτή, μάθαμε κάποια στοιχεία για τη χώρα αυτή που ίσως πολλοί δεν ξέραμε …

Είναι η φτωχότερη του δυτικού ημισφαιρίου και πριν το σεισμό πάνω από το 80% του πληθυσμού ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας.


Στη σελ. 94 της “Ιστορίας της Νεώτερης Ελλάδας” του Τ.Βουρνά, αναφέρει ότι “το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την ελληνική επανάσταση του 1821 επίσημα, ήταν η Αϊτή, η μικρή Δημοκρατία των Μαύρων της Καραϊβικής.

Ο τότε Προεδρος της JEAN-PIERRE BOYER έστειλε στις 15.01.1822 έγγραφο στην ελληνική επιτροπή του Παρισιού απαντώντας στην αίτηση των Κοραή, Πίκκολου και Βογορίδη, στο οποίο ανάγγελλε την αναγνώριση της ελληνικής προσωρινής διοίκησης και ευχόταν την νίκη της επανάστασης”.

Είχαν προηγηθεί πολύχρονοι αγώνες των σκλάβων της Αιτής κατά των λευκών Γάλλων γαιοκτημόνων με αποτέλεσμα, το 1803 να εγκαθιδρυθεί το πρώτο κράτος στον κόσμο που διακήρυττε την κατάργηση κάθε φυλετικής διάκρισης.

Η Αϊτή, πέρα από τη δήλωση αναγνώρισης της επανάστασης, παρότι κατεστραμμένη από το δικό της πόλεμο, έστειλε στο Παρίσι, στον Αδαμάντιο Κοραή, 25 τόνους καφέ, ώστε να εκποιηθούν για να αγορασθούν όπλα για τον αγώνα των Ελλήνων. Επίσης έστειλε εκατό εθελοντές στρατιώτες να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων, οι οποίοι όμως …δεν έφθασαν ποτέ. Φημολογείται ότι τους μακέλεψαν οι τότε αποικιοκράτες, φίλοι στενοί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 
Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου  ΝΙΚΑΝΔΡΑ, Σέλευκος Γεώργιος απευθύνετα

Πρός  Κάθε ΕΛΛΗΝΑ:

Η μικρή και πτωχή αυτή χώρα ΕΙΝΑΙ η πρώτη χώρα πού αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση του 1821 διά του Προέδρου της Μπουαγιέ.Μόλις  που τελείωσε τον δικό της απελευθερωτικό πόλεμο εναντίον των Γάλλων αποικιοκρατών κατεστραμένη οικονομικά, έστειλε στο Παρίσι στον ΑΔΑΜΑΝΤΙΟ ΚΟΡΑΗ 25 τόνους καφέ να εκποιηθούν για να αγορασθούν όπλα γιά τόν δικό μας αγώνα.Επίσης έστειλε 100 εθελοντές μαύρους  Στρατιώτες να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελληνων. Δεν έφθασαν ποτέ, φημολογείται ότι τους μακέλεψε ο γάλλος του οποίου τα μπακάλικα ρημάζουν σήμερα την Ελληνική οικονομία.

Σαυτήν την φίλη χώρα που απέδειξε ότι η μεγαλωσύνη στα Έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα  αλλά με της καρδιάς το πύρωμα καί ΑΙΜΑ.      

ΧΡΩΣΤΑΜΕ…           

Θα βρειτε πληροφορίες για την ακριβεια αυτών που γράφω στην εγκυκλοπαiδια του Ηλίου στο λήμμα Αϊτή και στο βιβλίο του Λάζου Ελληνες στα απελευθερωτικά κινήματα

δίδαξε ο  ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ. Ας τους Τιμήσουμε λοιπόν έστω και μετά από 200 χρόνια,μια κάρτα ένα τηλεγράφημα με ευχές η ότι άλλο μπορεί να σκεφτή κανε?ς στο Προξενε?ο της ΦΙΛΤΑΤΗΣ χώρας  είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τώρα.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ

 
Διαδώστε αυτό το μήνυμα Σε ΟΛΟΥΣ τους ΕΛΛΗΝΕΣ.Είναι θέμα εθνικής αξιοπρέπιας.

Προξενείο Αϊτής:οδός Βας. Σοφίας  28
Μαρούσι ΤΚ 15124