Η "κερδοσκοπική φούσκα" που την πρόβαλλαν ιδιαιτέρως τα…φτωχά πλην τίμια Ελληνικά ΜΜΕ ξεφουσκώνει.
 

«Υπάρχει πανδημία και ενδέχεταινα παρουσιαστεί νέο κύμα εντός του προσεχούς διμήνου στην Ελλάδα» δηλώνουν κορυφαίοι έλληνες επιστήμονες, διαψεύδοντας τον επικεφαλής της επιτροπής Υγείας του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Βόλφγκανγκ Βόνταργκ ο οποίος προκάλεσε αναστάτωση την περασμένη εβδομάδα με τις δηλώσεις του περί «πλασματικής πανδημίας».


Ο γερμανός επιδημιολόγος και άλλοι βουλευτές από δέκα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης σε κοινό τους κείμενο χαρακτήρισαν την πανδημία «το μεγαλύτερο ιατρικό σκάνδαλο της εκατονταετίας» και καταφέρθηκαν εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των φαρμακοβιομηχανιών λέγοντας ότι αυτές επηρέασαν και ουσιαστικά οδήγησαν τον ΠΟΥ να κηρύξει πανδημία. Ο κ. Βόνταργκ ως επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών ζητεί να ερευνηθούν άμεσα «οι επιπτώσεις της πανδημίας και του κόστους της σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο» καθώς, όπως είχε επισημάνει και μήνες πριν, η πανδημία δεν είναι παρά μια «κερδοσκοπική φούσκα». Το θέμα ενδέχεται να συζητηθεί σε έκτακτη σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου στο τέλος του Ιανουαρίου.

Σύμβουλοι στο στόχαστρο.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι του ΠΟΥ δεσμεύθηκαν ότι θα εξετάσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες κηρύχθηκε η πανδημία της νέας γρίπης. Δεν ξεκαθάρισαν όμως ποια θα είναι η σύνθεση της επιτροπής που θα αναλάβει τη διερεύνηση ούτε το χρονοδιάγραμμα της έρευνας. Ωστόσο η εκπρόσωπος του ΠΟΥ κυρία Φαντέλα Σαΐμπ διευκρίνισε ότι η επιτροπή που θα αναλάβει να εξετάσει την υπόθεση θα αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και θα ξεκινήσει το έργο της «μετά το πέρας του πρώτου κύματος της πανδημίας».

Ο κ. Βόνταργκ και οι συνάδελφοί του στο οξύτατο κείμενό τους προς το Συμβούλιο καταγγέλλουν ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες τοποθέτησαν «δικούς τους ανθρώπους» σε θέσεις-κλειδιά στον ΠΟΥ και σε άλλους οργανισμούς και «επηρέασαν» με χρήματα και άλλα μέσα κορυφαίους επιστήμονες ώστε να τους πάρουν με τα… νερά τους. Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Μail», ο κ. Ρόι Αντερσον, εκ των κορυφαίων συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης στο ζήτημα της πανδημίας, είναι έμμισθος σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithΚline με ετήσιες αποδοχές περίπου 150.000 ευρώ. Στο στόχαστρο έχει μπει και η διευθύντρια του ΠΟΥ κυρία Μάργκαρετ Τσαν, η οποία, αφού αναστάτωσε τον πλανήτη για τον φονικό Η1Ν1, παραδέχθηκε προ ημερών ότι δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί εναντίον πανδημικού στελέχους της γρίπης.

Τι λένε οι Έλληνες ειδικοί.

Την ίδια στιγμή, διακεκριμένοι έλληνες επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η πανδημία γρίπης είναι γεγονός, αφού καταγράφηκαν κρούσματα και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη, η οποία όμως ήταν ηπιότερη απ΄ όσο αρχικά φοβούνταν. Οπως επισημαίνουν, η γρίπη είναι απρόβλεπτη. Εκτιμούν δε ότι ενδέχεται να παρουσιαστεί στην Ελλάδα νέο πανδημικό κύμα προς τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Με δηλώσεις του προς «Το Βήμα» ο ακαδημαϊκός, καθηγητής Επιδημιολογίας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Χάρβαρντ κ. Δ. Τριχόπουλος τονίζει ότι πρόκειται για πανδημία γρίπης, σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο ΠΟΥ για την πανδημία. «Από την πρώτη στιγμή ουδείς γνώριζε πώς θα εξελισσόταν η πανδημία. Ευτυχώς ήταν ηπιότερη απ΄ όσο φοβόμασταν αρχικά. Ευχαριστούμε την καλή μας τύχη γι΄ αυτή την εξέλιξη και ελπίζουμε και η επόμενη επιδημία να είναι το ίδιο ήπια» τόνισε. Οπως είπε, «ό,τι κι αν κάνουν οι εταιρείες για να πουλήσουν τα εμβόλια, οι μεγάλοι οργανισμοί όπως ο ΕCDC (σ.σ.: Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων) δεν μπορούν να πράξουν διαφορετικά. Δεν πιστεύω δηλαδήότι υπήρχε παγκόσμια συνωμοσία».

Ανάλογη είναι η άποψη της αντιπροέδρου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), επίκουρης καθηγήτριας κυρίας Μένης Μαλλιώρη. « Βεβαίως και είναι πανδημία, με βάση τον ΠΟΥ, διότι καταγράφηκαν κρούσματα της νέας γρίπης και στις πέντε ηπείρους» απαντά και συνεχίζει: «Οταν ξεκινάει μια πανδημία δεν γνωρίζεις πώς θα εξελιχθεί, και όταν λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα, παίρνουμε πάντα το χειρότερο σενάριο».

Η πρόεδρος του Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης καθηγήτρια κυρία Ελένη Γιαμαρέλου προσθέτει ότι «ηπανδημία προχωρεί προς το τέλος της», ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί νέο πανδημικό κύμα εντός των επόμενων δύο μηνών.

Αναφερόμενος στις θέσεις του γερμανού επιδημιολόγου ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτ. Τσιόδρας , δηλώνει ότι τόσο οι ξένοι όσο και οι έλληνες επιστήμονες τις έχουν χαρακτηρίσει ανάρμοστες και επιστημονικά μη τεκμηριωμένες. «Η πανδημία αυτή», συνεχίζει, «ορίστηκε με συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν κατ΄ αρχάς τη γεωγραφική διασπορά ενός νέου στελέχους γρίπης. Κατά δεύτερο λόγο, παρά τη χαμηλή ως τώρα θνητότητα σε προηγμένα κράτη, χαρακτηρίζεται από την τάση της να προσβάλλει ανθρώπους νεότερης ηλικίας οι οποίοι μπορεί να νοσήσουν, ακόμη και να οδηγηθούν στον θάνατο». Οπως επισημαίνει, από την πρώτη μεγάλη ανάλυση δεδομένων που έγινε στο νότιο ημισφαίριο, προκύπτει ότι η μέση ηλικία των ατόμων που νόσησαν από πνευμονία εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και έχασαν τη ζωή τους ήταν κάτω των 50 ετών. Αντίθετα με την εποχική γρίπηόπως εξηγεί ο κ. Τσιόδρας- η οποία πλήττει μεγάλες ηλικίες.

«Με βάση την αρχή της προνοητικότητας»

«Θεωρώ ότι με βάση το γεγονός ότι εντοπίστηκε νέο στέλεχος της γρίπης στο οποίο δεν είχε ανοσία ο γενικός πληθυσμός και κατά τεκμήριο προσβάλλει νεαρά άτομα, θα ήταν το λιγότερο εγκληματικό να μη λάβει η παγκόσμια κοινότητα μέτρα απέναντι σε αυτόν τον ιό. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι, όταν προετοιμάζεσαι για έναν τυφώνα, προετοιμάζεσαι για τυφώνα κατηγορίας 5. Κανείς δεν θα σε κατηγορήσει αν μετά αποδειχθεί ότι ο τυφώνας ήταν κατηγορίας 3. Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να δρουν σε κάθε περίπτωση με βάση την αρχή της προνοητικότητας και το συμφέρον των πολιτών» σημειώνει. Και συνεχίζει: «Ετσιλοιπόν νομίζω ότι επιστημονικά οι ισχυρισμοί του γερμανού εκπροσώπου στο ευρωκοινοβούλιο δεν ευσταθούν. Η πανδημία εξακολουθεί να είναι εδώ, η εξέλιξη του ιού παραμένει άγνωστη και η ανθρωπότητα επειδή ενήργησε εγκαίρως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι φορείς, έχει όπλο να στηριχτεί».

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της διαφάνειας των σχέσεων εκπροσώπων του ΠΟΥ με φαρμακευτικές εταιρείες, όπως κατήγγειλε ο επικεφαλής της επιτροπής Υγείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Τσιόδρας θεωρεί ότι πρέπει να διερευνηθεί.

Κομφούζιο με τα εμβόλια – στο ράφι 3,2 εκατ. δόσεις.

Πυρετώδεις συζητήσεις γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιρειών προκειμένου να ακυρωθούν οι παραγγελίες πανδημικών εμβολίων που δεν έχουν ακόμη παραδοθεί, αλλά και να επιστραφούν τα χρήματα που δόθηκαν «μπροστά» σε τρίτη εταιρεία της οποίας το εμβόλιο δεν ενεκρίθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΕΑ). Πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι στη συγκεκριμένη εταιρεία δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση «μπροστά» το 40% του ποσού που αντιστοιχούσε στο σύνολο της παραγγελίας (τρία εκατομμύρια εμβόλια). Με άλλα λόγια, η Ελλάδα πλήρωσε 9,6 εκατομμύρια ευρώ για ένα προϊόν το οποίο ουδέποτε κυκλοφόρησε, καθώς δεν έχει πάρει έγκριση από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό οργανισμό. Στις άλλες δύο φαρμακευτικές εταιρείες (Νovartis και Glaxo) προκαταβλήθηκε το 10% του ποσού που αντιστοιχεί στην αρχική παραγγελία (τρία εκατομμύρια δόσεις Focetria της Νovartis και δύο εκατομμύρια δόσεις Ρandemrix της Glaxo). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όταν έγινε απόσβεση του ποσού που είχε προκαταβληθεί, το υπουργείο Υγείας πλήρωνε τις δύο εταιρείες κάθε φορά που γινόταν νέα παραλαβή εμβολίων.

Ως τώρα η Ελλάδα έχει παραλάβει 3,6 εκατ. δόσεις του εμβολίου, από τις οποίες είχε διαθέσει ως την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου μόνο 362.347. Στο «ράφι» παραμένουν περίπου 3,2 εκατομμύρια εμβόλια. Για τον λόγο αυτόν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενημέρωσε τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι σταματά τις νέες παραλαβές. Αυτό σημαίνει ότι η παραγγελία 12,4 εκατομμυρίων εμβολίων (το υπόλοιπο της αρχικής παραγγελίας μαζί με τη δεύτερη των οκτώ εκατομμυρίων δόσεων) «μπαίνει στον πάγο». Ωστόσο, οι εταιρείες ουσιαστικά δεν βγαίνουν χαμένες, αφού τα εμβόλια που δεν έχουν παραδοθεί δεν έχουν ακόμη παραχθεί. «Τα εμβόλια που δεν έχουν παραληφθεί δεν έχουν παραχθεί. Κάθε εβδομάδα παράγονται εμβόλια και αποστέλλονται όπου υπάρχει ανάγκη» δηλώνει στο «Βήμα» στέλεχος φαρμακευτικής εταιρείας. Οπως εξηγεί, «η αρχική συμφωνία είναι ότι κάθε χώρα πρέπει να πάρει την ποσότητα των εμβολίων που έχει παραγγείλει». Προσθέτει όμως ότι «η εταιρεία θα προσαρμοστεί με τις νέες ανάγκες».