Των ΡΑUL VΙΤΕLΟ και ΚΙRΚ SΕΜΡLΕ

Αγωνία και θυμός επικρατεί στις ισλαμικές οργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες προειδοποιούν ότι θα διακόψουν τη συνεργασία τους με το FΒΙ αν η υπηρεσία δεν δεχθεί να σταματήσει να εισβάλλει σε τζαμιά και «να χρησιμοποιεί πράκτορες για να παγιδεύουν ανυποψίαστους νεαρούς μουσουλμάνους».

Τον Σεπτέμβριο ένας κληρικός στη Νέα Υόρκη μήνυσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι το FΒΙ τον απείλησε ότι θα απέρριπτε την αίτησή του για έκδοση πράσινης κάρτας εκτός και αν συμφωνούσε να κατασκοπεύσει συγγενείς του εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Και τον περασμένο μήνα, όταν ένας ιμάμης στη Νέα Υόρκη κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε στην οργάνωση μιας βομβιστικής επίθεσης, μια ομάδα μουσουλμάνων από τη Νότια Ασία άρχισε να συντάσσει ένα αρχείο με παράπονα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το FΒΙ, μουσουλμάνοι και άραβες ηγέτες έχτισαν μια σχέση εμπιστοσύνης, ανταλλάσσοντας πληροφορίες με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και την προστασία των μουσουλμανικών κοινοτήτων και τζαμιών. Αλλά κατά τους τελευταίους μήνες αυτές οι σχέσεις γνώρισαν επιδείνωση, υποστηρίζουν οι μουσουλμάνοι ηγέτες, αφού ο φόβος ότι οι πληροφοριοδότες του FΒΙ βρίσκονται παντού είναι διάχυτος.

«Υπάρχει μια αίσθηση ότι παρακολουθούν τις κοινότητές μας σαν να μην είμαστε συνέταιροι αλλά ύποπτοι» είπε η Ινγκριντ Μάτσον, πρόεδρος της Ισλαμικής Κοινωνίας Βόρειας Αμερικής. «Πολύς κόσμος είναι αναστατωμένος με αυτό». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια σειρά πρόσφατων περιστατικών έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία για την εγχώρια τρομοκρατία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι μουσουλμάνοι ηγέτες υποσχέθηκαν να επιτείνουν τις προσπάθειες καταπολέμησης των εξτρεμιστικών τάσεων στα κλιμάκιά τους. Ωστόσο ανησυχούν για τις επιπτώσεις στη μεγάλη μάζα των αθώων μουσουλμάνων.
Μερικοί ακυρώνουν τα ταξίδια τους στο εξωτερικό για να μην κινήσουν υποψίες, ενώ οι περισσότεροι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς το ποιους επιλέγουν να συναναστραφούν. «Αυτό είναι ένα ζήτημα εθνικής ασφαλείας» εξήγησε ο Ντέιβιντ Σάνζερ, επικεφαλής του Κέντρου για τη Τρομοκρατία και την Εσωτερική Ασφάλεια στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ στη Βόρεια Καρολίνα. «Είναι πολύ σημαντικό το FΒΙ και η μουσουλμανική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση και να βρουν πώς να συνεργάζονται» προσέθεσε.

Το FΒΙ υπερασπίζεται τις τακτικές του, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να καταδιώκει τους υπόπτους όπου και αν αυτοί πηγαίνουν. Ο Πολ Μπρέσον, εκπρόσωπος της υπηρεσίας, δήλωσε ότι το FΒΙ προσπαθεί να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις, εξηγώντας την κατάσταση στους μουσουλμάνους ηγέτες. Ο κ. Μπρέσον προσέθεσε ότι καμία κοινότητα δεν στοχοποιείται εξαιτίας εθνικών ή θρησκευτικών λόγων. «Το FΒΙ διερευνά ανθρώπους, όχι συγκεκριμένους χώρους, και αυτό μόνο όταν έχουμε πληροφορίες ή κατηγορίες ότι άτομα διαπράττουν ή μπορεί να διαπράξουν εγκλήματα ή να αποτελέσουν απειλή για την εθνική ασφάλεια», τόνισε. Οταν τέσσερα μέλη ενός τεμένους σε προάστιο της Νέας Υόρκης κατηγορήθηκαν τον περασμένο Μάιο ότι σχεδίαζαν επιθέσεις σε δύο συναγωγές στο Μπρονξ, οι Αρχές παραδέχθηκαν ότι οι έρευνες είχαν ξεκινήσει όταν ένας πληροφοριοδότης του FΒΙ άρχισε να συχνάζει στο τζαμί, προσφέροντας στους νεαρούς μουσουλμάνους χρήματα και δώρα.
Εν τω μεταξύ ο ιμάμης ο οποίος συνελήφθη ήταν πληροφοριοδότης που είχε βοήθησε τις Αρχές. «Είμαστε πολίτες που ενδιαφερόμαστε για τη χώρα μας όπως και οι υπόλοιποι» είπε ο Γουαέλ Μουσταφά, πρόεδρος της Αραβικής Μουσουλμανικής Αμερικανικής Ομοσπονδίας. «Αλλά ο κόσμος δεν ξέρει τι να περιμένει- ποιος μπορεί να τους αναφέρει επειδή μιλούν για την πολιτική στη Μέση Ανατολή,ή τι μπορεί κάποιος να βάλει τον έφηβο γιο σου να κάνει».
Ο Σεΐχ Τάρεκ Σαλέχ, ο κληρικός από τη Νέα Υόρκη που μήνυσε την κυβέρνηση, είπε ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου είχε υποδεχτεί τους πράκτορες του FΒΙ στο τζαμί του όταν εκείνοι έμαθαν για τη συγγένειά του με τον Μουσταφά Αμπού αλ Γιαζίντ, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Αλ Κάιντα. Οταν, όμως, αρνήθηκε να ταξιδέψει εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών για να κατασκοπεύσει τον κ. Γιαζίντ, οι πράκτορες του είπαν να ξεχάσει την πράσινη κάρτα. Αργότερα πληροφορήθηκε ότι η αίτησή του απορρίφθηκε επειδή δεν συμπλήρωσε ένα σημείο το οποίο αναφερόταν στις σχέσεις του με πολιτικές ομάδες.

tovima.gr