Ένα απολογισμό του πρώτου χρόνου της προεδρίας Ομπάμα, έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash.gr και στην εκπομπή του Δημήτρη Κρικέλα, ο πολιτικός σύμβουλος του δημοκρατικού Βουλευτή JOHN SARBANES της πολιτείας του Μέριλαντ, Ανδρέας Aκαράς. Ο κ. Aκαράς, με άψογα ελληνικά, ξεκάθαρο λόγο και επιχειρήματα, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κρικέλα και Γιάννη Καμπουράκη το λόγο που  H δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα έχει πέσει κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα χρόνο, διατύπωσε την άποψη ότι οι αμερικανοί αντιμετωπίζοντας την οικονομική κρίση και την ανεργία, επιθυμούν την αλλαγή της κατάστασης άμεσα. 

Η ρητορική δεινότητα του προέδρου κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, το σύνθημά του για αλλαγή, η γενικότερη απογοήτευση για την πολιτική της κυβέρνησης Μπους, που επέφεραν και την νίκη του στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2009, όλα αυτά δημιούργησαν ίσως και αυξημένες προσδοκίες στους αμερικανούς, οι οποίοι έχοντας επηρεαστεί επί της ουσίας από την κρίση και τα προβλήματα, επιθυμούσαν η αλλαγή αυτή να έρθει άμεσα και να βελτιωθεί η κατασταση. 

Το θετικό ωστόσο της προεδρίας Ομπάμα, για τον κ. Aκαρά, είναι ότι ο αμερικανός πρόεδρος έχει καταφέρει να συγκεκριμενοποιήσει την ατζέντα των θεμάτων που πρέπει να ασχοληθεί (σύστημα υγείας, οικονομία, κλιματική αλλαγή),  κληρονομώντας όμως πολλά και σημαντικά προβλήματα της προηγούμενης κυβέρνησης Μπους.  Για τον πολιτικό σύμβουλο του Τζον Σαρμπάνη, ο Μπαράκ Ομπάμα αν και δεν έχει φτάσει στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, κάνει καλή δουλειά, αντιμετωπίζοντας όχι μόνο τις αντιδράσεις εντός ή εκτός του κόμματος του, αλλά και την ίδια την πραγματικότητα, έτσι όπως την παρέλαβε. Κρίνει ωστόσο ότι αυτό που χρειάζεται να επιδείξει ο 44ος πρόεδρος είναι «περισσότερο τσαγανό»!

Ακούστε τον κ. Aκαρά στην εκπομπή του Δημήτρη Κρικέλα