Eχω πει πολλές φορές αυτή την φράση στο ιστολόγιο. Όταν σκάβεις τον λάκκο στον άλλο, πέφτεις ο ίδιος μέσα. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Με αφορμή τον εμπρησμό στη εβραική συναγωγή των Χανίων, Αμερικανικοί κύκλοι του State Department και λοιποί τυχάρπαστοι κύκλοι στην Ελλάδα, έσκιζαν τα …ιμάτια τους τους για ""ενέργειες μίσους"" και "εκφοβισμό της εβραικής κοινότητας", και την γνωστή καραμέλα του ρατσισμού και αντισημιτισμού στην Ελλάδα, μπλα μπλα μπλα.

Έτρεξαν και όλοι οι προύχοντες να απολογηθούν λες και τον εμπρησμό τον έκανε ο Ελληνικός λαός, αλλά τώρα κάποιοι θα καταπιούν την γλώσσα τους και θα μάθουν για άλλη μία φορά πως καλύτερα να μασάνε παρά να μιλάνε.  Πάλι. Μέχρι κάποτε να τους γίνει αντιληπτό.

Συλλήψεις για τους εμπρησμούς

Επειτα από συντονισμένη πρανάκριση και αξιοποίηση πληροφοριών και βιντεοσκοπικού υλικού προέκυψε ότι ο δράστης της επίθεσης της 5ης Ιανουαρίου ήταν ένας Αμερικανός πολίτης, ο οποίος αναζητείται. Ο Αμερικανός είχε εισέλθει στον αύλειο χώρο της Συναγωγής και προκάλεσε πυρκαγιά στην εσωτερική σκάλα.Επίσης, διαπιστώθηκε ότι στην συγκεκριμένη επίθεση, ένας άνδρας ημεδαπός και δύο βρετανοί, οι οποίοι και συνελήφθησαν, καθώς και ένας άνδρας πολίτης Η.Π.Α., ο οποίος αναζητείται, ήταν συνεργοί του ανωτέρω δράστη και τον περίμεναν εξωτερικά εποπτεύοντας το χώρο.

 

Επίσης, τα ξημερώματα της 16ης Οκτωβρίου ο ένας Βρετανός συλληφθείς εισήλθε από διπλανό θερινό κατάστημα, το οποίο δε λειτουργούσε, σε αύλειο χώρο της Εβραϊκής Συναγωγής. Αφού παραβίασε πόρτα πρώτου ορόφου, προκάλεσε πυρκαγιά σε διώροφο κτίσμα με ενδιάμεσο ξύλινο πάτωμα με συνέπεια να καταστραφεί μέρος του αρχείου και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και να προκληθούν ζημιές, ενώ οι υπόλοιποι προαναφερόμενοι δράστες επιτηρούσαν το χώρο.

Από τους εμπρησμούς προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές και να καταστραφούν συνολικά 2.500 τίτλοι σπάνιων βιβλίων.

 

Οι αντιδράσεις

Πλήθος αντιδράσεων προκάλεσαν οι δύο εμπρηστικές επιθέσεις στην Εβραϊκή Συναγωγή των Χανίων στις 5 και 16 Ιανουαρίου. «Εκθέτουν και ντροπιάζουν και έξω από τα όρια της χώρας της Κρήτης αυτές οι απανωτές απόπειρες εμπρησμού» είχε αναφέρει σε δήλωσή του ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., πρώην πρωθυπουργός κ. Κων. Μητσοτάκης. Επίσης, είχε απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση και την ηγεσία της αστυνομίας να πράξουν ό,τι απαιτείται για να συλληφθούν και να δώσουν λόγο ενώπιον της δικαιοσύνης οι βάνδαλοι που προκαλούν και ζημιώνουν τον τόπο. «Τα Χανιά δοκιμάζονται από αριθμητικά ασήμαντες, ξένες προς το αίσθημα του λαού μας, μειοψηφίες, οι οποίες δίνουν την εντύπωση ότι το κράτος έχει καταλυθεί. Είναι επιτέλους καιρός να δοθεί τέλος στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, καταδικάζοντας κατηγορηματικά την επίθεση. Σε ερώτηση αν η αύξηση ρατσιστικών κρουσμάτων που παρατηρείται, συνδέεται με πιέσεις κύκλων μετα τις αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε τονίσει χαρακτηριστικά: «Καμία πίεση δεν μπορεί να ανεχτεί η κυβέρνηση αλλά και σύσσωμη η ελληνική κοινωνία, ώστε να αλλάξει τις απόψεις της και τον τρόπο συμπεριφιορά της απέναντι στους ανθρώπους που δεν κατάγονται από την Ελλάδα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, είχε δηλώσει: «Η εμπρηστική επίθεση που είχε ως στόχο, για δεύτερη φορά εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, την εβραϊκή Συναγωγή στα Χανιά καταδικάζεται απερίφραστα ως ενέργεια μη συνάδουσα προς το κοινό αίσθημα του ελληνικού λαού, που δε χαρακτηρίζεται από αισθήματα ρατσισμού, ξενοφοβίας και αντισημιτισμού.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών και Θεσσαλονίκης είχαν καταδικάσει κατηγορηματικά και είχαν εκφράσει τη λύπη και τον αποτροπιασμό τους για το νέο εμπρησμό της Συναγωγής των Χανίων στις 16 Ιανουαρίου 2010. Την ανησυχία της είχε εκφράσει και η ισραηλινή κυβέρνηση μετά το διπλό χτύπημα των εμπρηστών στη Συναγωγή.

Σε ανακοίνωση του υπουργείο εξωτερικών του Ισραήλ, τονίζεται ότι ο υποδιευθυντής του τομέα Δυτ. Ευρώπης του υπουργείου, Ναόρ Γκιλόν ζήτησε από τον Έλληνα πρέσβη στο Τελ Αβίβ, Κυριάκο Λουκάκη, να διαβιβάσει "με φιλικό τρόπο" το αίτημα του Ισραήλ προς την Ελλάδα για λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες και να διασφαλιστεί η αποτροπή εκδήλωσης αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον. Ο Ελληνας Πρέσβης καταδίκασε την επίθεση από την πλευρά του και ενημέρωσε τον αξιωματούχο του Ισραήλ για την καταδίκη και τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Ελλάδα, ενώ δεσμεύτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να συλληφθούν οι εμπρηστές. Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Μ. Κωνσταντίνη την θλίψη του για το γεγονός είχε εκφράσει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

ΕΘΝΟΣ