Πολύτιμες εκδόσεις της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Οσίου Σάββα Αλεξανδρείας, εκκλησιαστικά σκεύη και ιερές εικόνες μεγάλης ιστορικής αξίας από Ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αλεξανδρείας και του Ναού του Αγίου Γεωργίου της πόλεως Καφρ Ελ Ζαγιάρ, πατριαρχικά και αρχιερατικά άμφια κ.α., φιλοξενούνται στον καλαίσθητο χώρο του νέου Μουσείου της Μονής.

Τα εγκαίνια του νέου Μουσείου τέλεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, μαζί με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), κ. Στέφανο Π. Ταμβάκη και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια, κ. Γεώργιο Διακοφωτάκη. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αφιέρωσε το μουσείο στην μνήμη του μακαριστού προκατόχου Του, κυρού Νικολάου ΣΤ’.

Με την ευκαιρία των εγκαινίων, ο κ. Ταμβάκης προσέφερε τιμητικώς στον Μακαριώτατο την μοναδική στην διεθνή βιβλιογραφία επετειακή έκδοση του Σ.Α.Ε. του ποιήματος «Η Πόλις», του αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Η σπάνια αυτή έκδοση, σε τριάντα τρεις γλώσσες, δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΣΑΕ, με αφορμή την συμπλήρωση 75 ετών από τον θάνατο και 145 ετών από την γέννηση του ποιητή.

Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ παρέστη νωρίτερα στη Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, επί τη εορτή της ιεράς μνήμης των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης ευλόγησε την βασιλόπιττα του Παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας, όπου εκτός του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια και του Προέδρου του ΣΑΕ, παρέστησαν ο Επίσκοπος Μαρεώτιδος, κ.Γαβριήλ, οι Κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής, εκπρόσωποι όλων των ελληνικών συλλόγων, φορέων και εκπαιδευτηρίων και σύσσωμη η ελληνική παροικία της Μεγάλης Πόλεως.

Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ παρέστη επίσης, προ ημερών, και στην κοπή της βασιλόπιτας του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητήριου Αλεξανδρείας, παρουσία του Πατριάρχη, των Α΄ και Β΄ Αντιπροέδρων της Ελληνικής Κοινότητας της πόλης, κ.κ. Δημήτρη Βαφειάδη και Νικόλαου Κόπελου, ομογενών, εκπροσώπων του Γενικού Προξενείου Αλεξανδρείας κ.ά.