Ρεπορτάζ : Μαρία Νταλιάνη – Λία Νεσφυγέ (από ΤΑ ΝΕΑ)

Υπέρ της χορήγησης ιθαγένειας σε μετανάστες ανεξαρτήτως του αν μπήκαν νόμιμα ή παράνομα στη χώρα, αλλά με προϋπόθεση να έχουν συνάψει ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα, τάχθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Γ. Καμίνης. 

Μάλιστα, αφού είπε εμφατικά ότι «πρέπει να μπει μια τάξη επιτέλους», αναφέρθηκε- χωρίς να επεκταθεί- σε… περιπτώσεις «πελατειακής παρέμβασης βουλευτών» και πιο συγκεκριμένα σε υποθέσεις χορήγησης ιθαγένειας με αποτέλεσμα, όπως είπε, κάποιος να έχει κάνει αίτηση το 2001 και να παίρνει νωρίτερα την ιθαγένεια από πολίτη με παρόμοιο αίτημα που υπεβλήθη 10 χρόνια νωρίτερα.

Ως παράδειγμα στρεβλής λειτουργίας του συστήματος απονομής ιθαγένειας έως τώρα ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι εκκρεμούν 150.000 αιτήσεις Αλβανών Βορειοηπειρωτών αλλά η ιθαγένεια έχει απονεμηθεί μόνο σε 30.000, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη δέχεται πλήθος καταγγελιών για τις σημαντικές καθυστερήσεις της Διοίκησης στην απονομή ιθαγένειας. Ωστόσο, βουλευτές όπως ο Γιώργος Φλωρίδης έβαλαν μεταξύ άλλων θέματα πρακτικής εφαρμογής του νόμου Ραγκούση τασσόμενοι εμμέσως πλην σαφώς κατά της δυνατότητας να προσφύγουν οι μετανάστες στη Δικαιοσύνη εάν η Πολιτεία αρνηθεί να τους δώσει την ιθαγένεια.

«Ο Συνήγορος του Πολίτη ποτέ δεν είπε δώστε ιθαγένεια» τόνισε ο κ. Καμίνης, ο οποίος νωρίτερα υπογράμμισε ότι η χορήγηση ιθαγένειας δεν είναι δικαίωμα αλλά πράξη της κρατικής εξουσίας. «Είναι εύλογο ωστόσο και απαραίτητο όταν έχεις κάποιους ανθρώπους οι οποίοι επί μακρόν διαμένουν στη χώρα, έχουν συνάψει δεσμούς, έχουν φτιάξει οικογένειες, τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει εδώ, να τους βοηθάς να αποκτήσουν ιθαγένεια», τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι αποφεύγει να τοποθετηθεί αλλά αν κληθεί από το υπουργείο θα το πράξει. «Η απονομή ιθαγένειας είναι μια διοικητική πράξη στη διαδικασία της οποίας ο πολίτης έχει κάποια δικαιώματα».

Πιο γρήγορα το άσυλο

Τη σύσταση νέας Υπηρεσίας Ασύλου για την αντιμετώπιση με νέα διαδικασία των υποθέσεων ασύλου εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτιέρες.

Στην ενημέρωση για τη νέα μεταναστευτική πολιτική και πολιτική σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την οποία προωθεί το υπουργείο, ο υπουργός ανάμεσα στα άλλα περιέγραψε το πρόβλημα των εκκρεμών αιτήσεων που έχουν συσσωρευτεί και ανέρχονται στις 50.000 τα οποία θα κριθούν μέσω μεταβατικής διαδικασίας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη δημιουργία της νέας Υπηρεσίας Ασύλου η οποία θα θεσπισθεί μέσω νόμου, ο οποίος θα είναι έτοιμος σε ενάμιση μήνα.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε ότι η νέα υπηρεσία η οποία θα διαχειρίζεται τα αιτήματα ασύλου θα είναι ανεξάρτητη έτσι ώστε « αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη από προστασία να μην θυματοποιούνται, να μη γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από διάφορους διακινητές». Ο κ. Χρυσοχοΐδης στη συνάντηση με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ περιέγραψε ακόμα τα νέα δεδομένα του μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς το 30% των παράνομων μεταναστών της Ευρώπης εγκαθίσταται στην Ελλάδα. Ο υπουργός ήταν σαφής: «Όποιος αλλοδαπός ζει στη χώρα, είτε είναι αιτών άσυλο, είτε είναι νόμιμος μετανάστης, θα είναι γνωστός στις Αρχές».

Απαντώντας σε δηλώσεις του κ. Σαμαρά για τη νέα μεταναστευτική πολιτική είπε ότι «σε ό,τι αφορά την απόδοση ιθαγένειας στους δεύτερης γενιάς μετανάστες, έχω να πω ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Τα παιδιά αυτά γεννήθηκαν εδώ και είναι ισότιμοι πολίτες».