Ταγίπ ο εγγυητής

Σε μείζονα ήττα οδηγείται το στρατιωτικό κατεστημένο στην Τουρκία, μετά τη συγκλονιστική αποκάλυψη του σχεδιαζόμενου πραξικοπήματος με την κωδική ονομασία «Σχέδιο Επιχείρησης Βαριοπούλα».
Στον απόηχο των καταιγιστικών αποκαλύψεων που ξεκίνησε η φιλελεύθερη εφημερίδα «Ταράφ», η τουρκική κοινωνία αντιμετωπίζει πλέον ένα αμείλικτο και βασανιστικό ερώτημα: ποιον μπορεί να εμπιστευτεί για την εθνική ασφάλεια, όταν οι στρατηγοί αποδεικνύονται ανίκανοι να συγκατοικήσουν με τη δημοκρατία.



Μια δημοκρατία, που οι κραδασμοί από τις αποκαλύψεις, κλονίζουν τους βασικούς της πυλώνες, καθώς εκτός από τους στρατιωτικούς, αναμεμιγμένοι στο σχεδιαζόμενο πραξικόπημα ήταν και προσωπικότητες των δικαστικών, πολιτικών και δημοσιογραφικών κύκλων.
Φλύαρες λίστες
«Μα πώς μπορεί να υπάρχει μια τέτοια χώρα;» αναρωτιέται σε σχόλιό του ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Σταρ» Μεχμέτ Αλτάν, το όνομα του οποίου βρισκόταν στη λίστα των «36 υπό σύλληψη δημοσιογράφων» στα σχέδια των πραξικοπηματιών. Κι ένας άλλος, επίσης στην ίδια λίστα, ο Αλί Μπαϊράμογλου της «Γενί Σαφάκ», προσθέτει: «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Αντιμετωπίζουμε μια από τις χειρότερες δυσκολίες».
Η αλήθεια είναι ότι στα απόνερα των αποκαλύψεων αλιεύονται και κάποια θετικά στοιχεία. Ενα από αυτά είναι το ξεσκέπασμα των ανθρώπων που συνιστούν απειλή για τη δημοκρατία στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, οι λίστες των επιτελικών σχεδίων του πραξικοπήματος ήταν εξαιρετικά φλύαρες και περιλάμβαναν τα ονοματεπώνυμα των πραξικοπηματιών: 29 ανώτατοι αξιωματικοί, 162 ανώτεροι και κατώτεροι αξιωματικοί, 137 δημοσιογράφοι, και «ένας μακρύς κατάλογος δικαστών, γραφειοκρατών και δημοσίων υπαλλήλων». Πρόκειται για μια ανίερη «συμμαχία προθύμων» που δύσκολα μπορεί να καμουφλαριστεί.
Για τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και την ισλαμική κυβέρνησή του, η αποκάλυψη της «Ταράφ» ήταν ένα πραγματικό δώρο. Σε μια στιγμή που η χρονίζουσα δίκη της παρακρατικής Εργκένεκον και η προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης για τον εκδημοκρατισμό της χώρας κορυφώνουν την ορατή και παρασκηνιακή σύγκρουση του κοσμικού κράτους και του πολιτικού Ισλάμ, η μείωση του κύρους των στρατιωτικών δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα στον Ερντογάν.
Τώρα, θα μπορεί ευκολότερα να διαχειριστεί την κοινή γνώμη της χώρας του, προωθώντας τις αλλαγές που θίγουν το αντιδραστικό κοσμικό κατεστημένο, αλλά είναι απαραίτητες για να διευκολυνθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ηδη δύο μέρες μετά τις αποκαλύψεις για το πραξικόπημα, ο νέος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της Ε.Ε. Ολι Ρεν, έσπευσε να «θυμίσει» στον Ερντογάν ότι η Ευρώπη θέλει να προχωρήσει βαθύτερα η έρευνα για την Εργκένεκον, διότι η υπόθεση αυτή είναι «κλειδί για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.».
Απειλή οι στρατηγοί
Τέτοιου είδους δηλώσεις, αν συνδυαστούν με τις άλλες που διατυπώθηκαν στην Τουρκία τις προηγούμενες μέρες και ζητούν από τον ισλαμιστή πρωθυπουργό να φέρει το θέμα της «Βαριοπούλας» στην εθνοσυνέλευση κατά προτεραιότητα, τότε φαίνεται καθαρά το στρατηγικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης Ερντογάν στην κόντρα της με το κοσμικό κατεστημένο. Παράλληλα, ο τουρκικός λαός εμπεδώνει με τον καλύτερο τρόπο το γεγονός ότι η μοναδική σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία είναι οι στρατηγοί.
Γι’ αυτή την απλή εξίσωση που οριοθετεί και το λεγόμενο «τουρκικό παράδοξο», κατά το οποίο οι ισλαμιστές συνθέτουν το προοδευτικό κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας και οι κοσμικοί το αντιδραστικό, χρειάστηκαν οι 5.000 σελίδες του σχεδίου των πραξικοπηματιών για να καταλάβει ο κόσμος τι γίνεται στους στρατώνες, και τι ακριβώς τους απειλεί. Διακόσιες χιλιάδες συλλήψεις σχεδίαζαν οι πραξικοπηματίες, 16 εκατομμύρια προσαγωγές, βίαιες προβοκάτσιες στο εσωτερικό και στο Αιγαίο, κι όλα αυτά για να φέρουν την Τουρκία «στο δυναμισμό του 1923».
Το ερώτημα που γεννάται σήμερα είναι αν η Τουρκία πραγματικά ξέφυγε ποτέ από εκείνον το… δυναμισμό.
Συλλήψεις για στήριξη του PKK στην Τουρκία
Εξήντα άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο δημοσιογράφους, συνέλαβε χθες η τουρκική αστυνομία με την κατηγορία ότι στηρίζουν το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή.
Οι συλλήψεις σύμφωνα με το πρακτορείο έγιναν σε τρεις πόλεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι αλλά και στην Κωνσταντινούπολη. Οι δημοσιογράφοι οι οποίοι εργάζονται στην εφημερίδα Azadiya Welat, που εκδίδεται στα κουρδικά αφέθηκαν ελεύθεροι αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες περί συμμετοχής ή στήριξης στο PKK.
 
enet.gr