Το  Greek American News Agency επιβεβαιώνεται για το θέμα της βίζας για την Ελλάδα από το Έθνος με το ρεπορτάζ του έγκριτου συναδέλφου Μιχάλη Ιγνατίου.
Toυ Μιχάλη Ιγνατίου, Έθνος

Κίνδυνος να μην καταργηθεί η βίζα για τους Ελληνες πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες προέκυψε μετά την αποτυχημένη απόπειρα εναντίον του αεροπλάνου της Delta και τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις στην  Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες επικρατούν μεν δεύτερες σκέψεις στην Ουάσιγκτον, αλλά θεωρείται υπερβολικός ο ισχυρισμός του Αμερικανού πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ ότι η βίζα θα καταργηθεί στο τέλος του χρόνου. 

Η Ελλάδα έχασε τη μοναδική ευκαιρία τον Νοέμβριο να υπογράψει την κατάργηση της βίζας, όταν οι Αμερικανοί θεώρησαν «εκβιασμό» το ελληνικό αίτημα να προσκληθεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει σε ειδική τελετή στον Λευκό Οίκο ή στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Οταν η Αθήνα έλαβε αρνητική απάντηση για την πρωθυπουργική επίσκεψη προτάθηκε η έλευση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα. Ομως ούτε αυτές οι επισκέψεις κατέστησαν δυνατές για ανεξήγητους λόγους, οπότε η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να περιμένει την πρώτη επίσκεψη του κ. Δρούτσα στην αμερικανική πρωτεύουσα, η οποία αναμένεται τις πρώτες τρεις ημέρες του Φεβρουαρίου.
Διπλωματική πηγή δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιη η υπογραφή κατάργησης της βίζας στη διάρκεια της επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού, η οποία αναμένεται να «κλειδώσει» σήμερα. Ομως γίνονται μεγάλες προσπάθειες, στις οποίες συμμετέχει και η ελληνοαμερικανική κοινότητα, για να πειστεί η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας.
Η ίδια πηγή ενημέρωσε ότι η κ. Ναπολιτάνο είχε αποφασίσει να επισκεφθεί την Ελλάδα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, αλλά ανέβαλε το ταξίδι χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική πλευρά δεν έδωσε ακόμα τη συγκατάθεσή της για την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, με τη δικαιολογία ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν θέματα για συζήτηση. Το πρωθυπουργικό ταξίδι θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις που θα έχει ο κ. Δρούτσας με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τον αναπληρωτή υπουργό Τζέιμς Στάινμπεργκ.