Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Μια τολμηρή πρόταση κατέθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου της Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάς, στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον οποίο επισκέφθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Η πρόταση του κ. Ντεμιρτάς αναφέρεται στη μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και τη διακοπή υπερπτήσεων μαχητικών αεροπλάνων πάνω από το Αιγαίο.

Την ώρα που όλοι στην Ελλάδα συζητούσαν το απόρρητο σχέδιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων «Βαριοπούλα», για δημιουργία θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, ένας κορυφαίος Τούρκος επιχειρηματίας από την περιοχή του Αιγαίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου της Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάς, επισκεπτόμενος τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ζήτησε «να μην πετούν πάνω από το Αιγαίο πολεμικά αεροσκάφη». Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «στη θέση του ήχου των πολεμικών αεροσκαφών προτιμούμε να ακούμε τις φωνές των γλάρων και στη θέση των πολεμικών πλοίων θέλουμε να βλέπουμε μεταξύ των δύο ακτών πλοία που να μεταφέρουν φορτίο και επιβάτες».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι στηρίζει ολόψυχα τις προσπάθειες του Επιμελητηρίου, οι οποίες συμβάλλουν στην καλλιέργεια των καλών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ας σημειωθεί πως το Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης εδώ και 15 χρόνια καταβάλλει προσπάθειες για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών. «Στην ανάπτυξη των τουρκο-ελληνικών σχέσεων δεν αποβλέπουμε μόνο για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, αλλά παράλληλα στοχεύουμε σε μια μόνιμη φιλία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ντεμιρτάς.

Οπως τόνισε ο κ. Ντεμιρτάς «αμφότερες οι χώρες, Τουρκία και Ελλάδα, ένα πολύ σημαντικό μέρος του εθνικού εισοδήματός τους το αφιερώνουν στους εξοπλισμούς. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση. Η ειρήνη στο Αιγαίο δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια ενός νέου πιλότου του οποίου το δάκτυλο βρίσκεται πάνω στο κουμπί της βόμβας».

Ο κ. Ντεμιρτάς ζήτησε τη στήριξη του Πατριάρχη εκφράζοντας την επιθυμία να πάρει μέρος την 1η Σεπτεμβρίου στην «Αλυσίδα Ειρήνης» 1.100 μέτρων που θα δημιουργηθεί από πλοιάρια και των δύο χωρών ανάμεσα στο Κουσάντασι και τη Σάμο, στο στενότερο σημείο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο. Ο πρόεδρος επισήμανε πως αυτή η περιοχή έχει μεγάλη σημασία, εκεί πριν από χρόνια είχε πραγματοποιηθεί η συνάντηση Γεωργίου Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ στη Σάμο, η οποία και κατέστη σύμβολο φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.