Κοινή ομάδα εργασίας Ελλήνων και Βουλγάρων αρμοδίων θα φροντίσει για την άμεση κατασκευή του αγωγού, που θα συνδέσει το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με τον αγωγό Ελλάδα-Ιταλία, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών αλλαγών, Ιωάννης Μανιάτης, από τη Σόφια, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βούλγαρο υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Τράιτσο Τράικοφ.

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι, με συντονισμένη προσπάθεια των αρμοδίων υπουργών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας εξασφαλίσθηκε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 45 εκατ.ευρώ για τη σύνδεση του δικτύου της Βουλγαρίας με τον ελληνοϊταλικό αγωγό, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανασυγκρότησης της ΕΕ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπεγράφη σχετική συμφωνία από τους ενδιαφερόμενους φορείς των τριών χωρών, πέρσι το καλοκαίρι, στη Σόφια και επισήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί η υψηλή δυναμική της προόδου του έργου.
«Πρέπει να σας πω, όμως, ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις πάντα υπάρχει περιοδική επανεξέταση του θέματος.
Λοιπόν, δεν θέλουμε να βρεθούμε ξανά στη δυσάρεστη θέση να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα.

Γι’ αυτό έκανα την πρόταση κι έγινε αποδεκτή από τον κ. Τράικοφ, άμεσα, στις αρχές Φεβρουαρίου, να συναντηθούν αντιπροσωπείες των δύο χωρών, με τη συμμετοχή και των υπουργείων και των ενδιαφερόμενων εταιριών, που να αποτελέσουν μια μόνιμη βάση συνεργασίας για το συγκεκριμένο θέμα.
Να το παρακολουθούν σε πολιτικό επίπεδο και να πιέζουν για τη δυναμική υλοποίηση του», εξήγησε ο κ. Μανιάτης.
Διευκρίνισε ακόμη ότι η ελληνική πλευρά θα στείλει, στο εγγύς μέλλον, πρόσκληση στη Σόφια για την ίδρυση αυτής της «διμερούς επιτροπής παρακολούθησης και προώθησης του έργου».