Σαφείς υπαινιγμούς ότι πρόκειται για προβοκάτσια ο διπλός εμπρησμός της εβραϊκής συναγωγής στα Χανιά έκανε χθες στη Βουλή ο Θόδωρος Πάγκαλος. Την ίδια στιγμή, άφησε να εννοηθεί ότι προκαλεί σοβαρά ερωτήματα η δημοσίευση άρθρου στην αμερικάνικη εφημερίδα «Wall Street Journal » όπου, με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός, καταγγέλλεται η χώρα μας για υποτιθέμενο αντισημιτισμό.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, εμφανίστηκε να αποδέχεται το συμπέρασμα του Γιώργου Καρατζαφέρη ο οποίος επέστησε την προσοχή στην κυβέρνηση λέγοντας ότι ενδεχομένως «κάποιες υπηρεσίες θέλουν να δημιουργήσουν τριγμούς στις σχέσεις Ελλάδας- Ισραήλ και να μη θέλουν μια άλλη δίοδο προσέγγισης των δύο χωρών ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει μια διαφοροποίηση και στο τρίγωνο Άγκυρας- Ουάσιγκτον- Ιερουσαλήμ». «Θα συμφωνήσω απόλυτα με το συμπέρασμα του προέδρου του ΛΑΟΣ αλλά δεν έχω την ελευθερία του λόγου που αυτός έχει γιατί είμαι σ΄ αυτά τα έδρανα, τα οποία είναι ένας είδος δέσμευσης και δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θ. Πάγκαλος.

Ο ίδιος μάλιστα έσπευσε να σημειώσει με νόημα πως του δημιουργούνται «εύλογα ερωτηματικά» για το δημοσίευμα της «Wall Street Journal»- που τη χαρακτήρισε «εφημερίδα του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ»- και ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο «που σε στιγμές δεινής πάλης η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει καλύτερους όρους δανεισμού». Οι συλληφθέντες. Σε ό,τι αφορά το ποινικό μέρος των εμπρησμών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποκάλυψε ότι ο ένας από τους συλληφθέντες, οι οποίοι ομολόγησαν τις πράξεις τους, είναι Ελληνοαμερικανός, γεννημένος στο Αϊντάχο, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου του 2009 και είναι υιός υπουργού Οικονομικών της πολιτείας του Αϊντάχο. Πάντως κατά τον κ. Θ. Πάγκαλο τόσο ο Ελληνοαμερικανός όσο και οι άλλοι που παραδέχθηκαν τη συμμετοχή τους στους εμπρησμούς- «ένας Έλληνας περιθωριακός και δύο Βρετανοί υπήκοοι»- είναι κατάδηλο πως διακατέχονται από αντισημιτικά και ρατσιστικά αισθήματα.