Η τουρκοκυπριακή εθνικιστική εφημερίδα Υeni Volkan υποστηρίζει με δημοσίευμά της ότι έχει στην κατοχή της “απόρρητη έκθεση” στην οποία καταγράφονται όσα έχουν διαμειφθεί στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της 5ης Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα αυτά που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Το δημοσίευμα επιτίθεται, δε, στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μ. Τalat, κατηγορώντας τον για υποχωρήσεις. Όσον αφορά τις θεματικές ενότητες και το τι συμφωνήθηκε, αναφέρει μεταξύ άλλων:

– Για την κυριαρχία η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει σε ομόσπονδο κράτος που η κυριαρχία του πηγάζει από τον λαό, η τουρκοκυπριακή πλευρά φαίνεται να επιμένει στην αναφορά ότι η κυριαρχία πηγάζει εξίσου και από τις δύο κοινότητες. – Για τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης συμφωνήθηκε να υπάγονται σε αυτή τα τελωνεία, οι έμμεσοι φόροι και οι φόροι κατανάλωσης, καθώς και η Μετεωρολογία και η Πολιτική Αεροπορία. Η τουρκοκυπριακή πλευρά δείχνει να υποχωρεί στη θέση της για δύο χωριστά FIR, με την προϋπόθεση να υπάρχουν δύο Κέντρα Ελέγχου Πτήσεων. Στην κεντρική κυβέρνηση θα υπάγεται και η ναυσιπλοΐα.

– Για τη νομοθετική εξουσία, η τουρκοκυπριακή πλευρά φέρεται να αποδέχεται αντιπροσώπευση στην Κάτω Βουλή σε ποσοστό 25% έναντι 30% που επιδίωκε. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται το αίτημα για να συνταχθεί και να υιοθετηθεί οποιοσδήποτε νόμος να υπάρχει ένα ελάχιστο όριο τουρκοκυπριακών ψήφων.

– Η εκ περιτροπής προεδρία και η σταθμισμένη ψήφος φαίνεται να προχωρούν, όπως και η θέση να μην έχουν δικαίωμα βέτο οι πρόεδρος και αντιπρόεδρος, εκτός από τις περιπτώσεις που και οι δύο διαφωνούν με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για θέματα άμυνας, εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και ευρωπαϊκής πολιτικής.

– Η τουρκοκυπριακή πλευρά φαίνεται ότι δεν επιμένει στο αίτημα να είναι αναγκαία η συγκατάθεση και του διευθυντή και του υποδιευθυντή σε ομοσπονδιακές δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις. Ο Talat ζητάει μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής Τουρκοκυπρίων στη Δημόσια Διοίκηση, σε αναλογία 60 προς 40.

– Για τις εξωτερικές σχέσεις δεν φαίνεται να έχουν επιτευχθεί ουσιαστικές συγκλίσεις. Ο Talat εμφανίζεται να επιμένει στη θέση ότι τα συνιστώντα κρατίδια θα πρέπει να έχουν ισχυρό δικαίωμα λόγου στις εξωτερικές σχέσεις, καθώς και τη δυνατότητα να υπογράφουν διμερείς συμφωνίες για όλους τους τομείς που εντάσσονται στις αρμοδιότητές τους. Η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει στη θέση ότι θα πρέπει οι εξωτερικές σχέσεις, οι επαφές και οι συμφωνίες, να είναι έργο της κεντρικής κυβέρνησης.

από το strategy-geopolitics

ΣΧΟΛΙΟ
Αν αληθεύει το δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας, η προδοσία του Χριστόφια φαίνεται σε όλο της το μεγαλείο. Μπορεί να κλαίγονται οι Τούρκοι ότι τους προδίδει ο Ταλάτ όμως όπως θα διαπιστώσετε το υπό σύσταση κυπριακό κράτος δεν θα διαθέτει ένοπλες δυνάμεις!!!! (Παγκόσμια πρωτοτυπία…) και οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν σημαντικό λόγο 25% στην νότια Κύπρο!!!!! Παράλληλα δεν γίνεται καμιά αναφορά για τις περιουσίες των 200.000 Ελλήνων που αναγκάστηκαν να τις εγκαταλείψουν και δεν γίνεται λόγος για τους Τούρκους εποίκους…….
Αυτα είναι 4 μόνο σημεία που εντόπισα με μια πρόχειρη ματιά…..

Επέται συνέχεια….
Να δείτε που το πάνε φιρι-φιρι να φτιάξουν ένα ΜΗ βιώσιμο και ανθελληνικό σχέδιο ουτως ώστε να μην επιτευχθεί συμφωνία και να πλασάρουν πάλι οι Αμερικανοευρωπαίοι ένα ακόμα ανθελληνικό κατάπτυστο 2ο Σχέδιο Αναν, πάλι ως μοναδική και έσχατη λύση……

ΘΑΝΟΣ ΕΥΗ koukfamily