Μεγάλη έμφαση στον ομοσπονδιακό χαρακτήρα της προτεινόμενης λύσης του Κυπριακού έδωσε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα κατεχόμενα και παράλληλα τάχθηκε υπέρ της συνέχειας των τουρκικών εγγυήσεων και όσο το δυνατόν περιορισμένων εδαφικών παραχωρήσεων εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Για πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, είπε ο κύριος Ταλάτ, οι δύο πλευρές ετοίμασαν 31 κοινά έγγραφα για τα ζητήματα που υπάρχουν διαφωνίες, ενώ επανέλαβε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Οικονομίας.

Ο κ. Ταλάτ και οι συνεργάτες του αναλυτικότερα αναφέρθηκαν στα εξής σημεία:
– Όσα επισημάνθηκαν στα ανακοινωθέντα της 21ης Μαρτίου, 23ης Μαΐου, 1 Ιουλίου και 25 Ιουλίου 2008 αποτελούν τη βάση των διαπραγματεύσεων. Η λύση θα έχει διζωνικό, δικοινοτικό χαρακτήρα και θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα των ιδρυτικών κρατιδίων.
-Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα διεξαχθούν δημοψηφίσματα στις δύο κοινότητες.
-Στις διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκαν 31 κοινά έγγραφα στα πεδία της διακυβέρνησης, του καταμερισμού εξουσίας, της Ε.Ε. και της οικονομίας.
-Το περιουσιακό και η ασφάλεια παραμένουν τα βασικά ακανθώδεις ζητήματα στις διαπραγματεύσεις. Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει δώσει ακόμη τη συγκατάθεση της για τη διασταυρωμένη ψήφο.
-Το ομόσπονδο κράτος θα έχει γερουσία και βουλή. Στη γερουσία θα υπάρχει ίση εκπροσώπηση των δυο κοινοτήτων. Κάθε απόφαση στη γερουσία θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει την συγκατάθεση του ¼ βουλευτών της κάθε κοινότητας.
-Το κεφάλαιο της δικαιοσύνης έχει συμφωνηθεί και έχει κλείσει.
-Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν συμφωνεί στον περιορισμό του αριθμού των εποίκων. Επίσης, επιμένει στη συνέχεια των τουρκικών εγγυήσεων.
-Συμφωνήθηκε δημιουργία Υπουργείου της Ευρωπαικής Ένωσης
-Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η εκπροσώπηση θα είναι ως εξής: 4 ελληνοκύπριοι και 4 τουρκοκύπριοι βουλευτές.
-Δεν υπάρχει συμφωνία σε ότι αφορά την ανωτερότητα του ευρωπαϊκού δικαίου.
-Συμφωνήθηκε η δημιουργία ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας και οικονομικών ρυθμιστικών θεσμών. Το νόμισμα του ομόσπονδου κράτους θα
είναι το Ευρώ. Επίσης, υπήρξαν συμφωνίες σε διάφορα οικονομικά ζητήματα.
-Στο πεδίο της υγείας η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει την ανωτερότητα του ιδρυτικού κρατιδίου. Η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει την ανωτερότητα του ομόσπονδου κράτους.

Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/