Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, εξέφρασε την απογοήτευσή του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και του Ελληνοκύπριους πριν από τις εκλογές στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο στις 18 Απριλίου, οι οποίες είναι πιθανόν να έχουν επιπτώσεις στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

Αποδοκίμασε τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ, δηλώνοντας, σε συνέντευξή του στο Reuters, ότι άλλες υποψήφιες προς ένταξη χώρες έτυχαν ευνοϊκότερης μεταχείρισης.

«Είναι καιρός οι Ευρωπαίοι να αρχίσουν να συμπεριφέρονται ηθικά… Όταν πρόκειται για άλλους, ένα κιλό αντιστοιχεί σε χίλια γραμμάρια, όταν πρόκειται για την Τουρκία, ένα κιλό αντιστοιχεί σε 800 γραμμάρια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό, ανεξάρτητα με την έκβαση των εκλογών της 18ης Απριλίου στα Κατεχόμενα.

Είπε ακόμα ότι ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιούν την υποστήριξη της Τουρκίας προς την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» για να εμποδίσουν την ένταξη.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένες χώρες που επιδιώκουν να εμποδίσουν την ένταξη της Τουρκίας χρησιμοποιώντας το θέμα της Κύπρου», πρόσθεσε ο κ. Τσιτσέκ και κατέληξε: «Η στάση αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κατ’ αρχάς ανήθικη, διότι η ένταξη στην ΕΕ εξαρτάται από τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και την εκπλήρωση των κριτηρίων αυτών».

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης αποδοκίμασε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση για την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων που ζουν στα κατεχόμενα, τα οποία χαρακτήρισε «ανοικτή φυλακή» και δήλωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι καταστρέφουν τις πιθανότητες πολιτικής λύσης.

Η Τουρκία θα τηρήσει τη δέσμευσή της για το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση τερματίσει ταυτόχρονα το εμπάργκο απέναντι στη βόρεια Κύπρο, υπογράμμισε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters