Ο επικεφαλής των εισαγγελέων της Τουρκίας δήλωσε ότι οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο τουρκικό σύνταγμα, οι οποίες επηρεάζουν τον τρόπο που επιλέγονται οι κορυφαίοι δικαστές, είναι «μη δημοκρατικές» και το πακέτο των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων θα πολιτικοποιήσει το δικαστικό σώμα.(Θυμηθείτε τι γράφαμε πριν λίγο καιρό)

Ο εισαγγελέας Αμπντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια, ο οποίος είχε επιχειρήσει το 2008 να θέσει υπό απαγόρευση το κυβερνών κόμμα AKP, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Το Συνταγματικό Δικαστήριο και το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων πολιτικοποιούνται από το πακέτο των μεταρρυθμίσεων».

Ο Γιαλτσίνκαγια πρόσθεσε: «Θα πρέπει να εισαχθεί ένα νέο σύστημα που να απελευθερώνει τη δικαστική εξουσία από πολιτικές παρεμβάσεις».
Το AKP, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στο πολιτικό Ισλάμ, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στο κοινοβούλιο το πακέτο των μεταρρυθμίσεών του υποστηρίζοντας πως χρειάζεται αλλαγή για να ενισχυθεί η δημοκρατία στην Τουρκία, καθώς η χώρα επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ.

Επικριτές εκφράζουν φόβους ότι το AKP επιδιώκει να διαβρώσει τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους και υποστηρίζουν πως οι αλλαγές θα εμποδίσουν τη δικαστική εξουσία να ελέγχει και να εξισορροπεί την κυβέρνηση, καθώς τα έδρανα του ανώτατου δικαστηρίου θα γεμίσουν με διορισμένους από το AKP.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να θέσει το πακέτο των μεταρρυθμίσεων σε δημοψήφισμα, αν η κυβέρνηση δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίων κατά την ψηφοφορία που πιθανολογείται ότι θα πραγματοποιηθεί στο κοινοβούλιο αργότερα αυτό το μήνα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ