Σκληρές κυρώσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη διάσκεψη κορυφής για την ασφάλεια των πυρηνικών, στην Ουάσινγκτον. Οι κυρώσεις δεν πρέπει να πλήξουν τον ιρανικό λαό και τις διεθνείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, παρατηρούν η Μόσχα και το Πεκίνο, ενώ κατά των κυρώσεων τάχθηκε η Ινδία. Οι συμμετέχοντες στην πρώτη σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσιγκτον δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν μέσα σε τέσσερα χρόνια, “όλα τα ευάλωτα πυρηνικά υλικά”, σύμφωνα με κοινή τους ανακοίνωση.

Κοινή δέσμευση

Χαιρετίζουμε και συμμετέχουμε στην έκκληση του προέδρου Ομπάμα για διασφάλιση μέσα σε τέσσερα χρόνια όλων των ευάλωτων πυρηνικών υλικών προκειμένου να βελτιώσουμε την πυρηνική ασφάλεια” ανέφεραν από την Ουάσινγκτον οι επικεφαλής των κρατών και των διεθνών οργανισμών. Οι συμμετέχοντες δεσμεύονται να ενισχύσουν την πυρηνική ασφάλεια και να μειώσουν την απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας και πιστεύουν στις αρμόδιες εθνικές δράσεις και στη σταθερή και αποτελεσματική διεθνή συνεργασία” αναφέρει η ανακοίνωση.

Τα κράτη ακόμη υποσχέθηκαν να εμποδίσουν “μη κρατικούς παράγοντες από την απόκτηση των πληροφοριών και της τεχνολογίας που απαιτείται για τη χρήση τέτοιων υλικών για κακόβουλους σκοπούς“.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στα 47 κράτη ότι έχει έλθει η ώρα για συντονισμένη παγκόσμια δράση για να διασφαλιστούν τα ευάλωτα πυρηνικά υλικά και πρόσθεσε ότι η απόκτηση ατομικών όπλων από την Αλ Κάιντα θα ήταν μια “καταστροφή για τον κόσμο”.


Ομπάμα: “Oι κυρώσεις την κατάλληλη στιγμή θα φέρουν αποτέλεσμα”

Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε απόψε ότι η άσκηση πιέσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες για σκληρές κυρώσεις την κατάλληλη στιγμή στο Ιράν θα έχει αποτέλεσμα.

Ένας σημαντικός αριθμός μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πιστεύουν ότι η επιβολή κυρώσεων στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ορθή ενέργεια, τόνισε ο Aμερικανός πρόεδρος κατά τη λήξη των εργασιών της διάσκεψης κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια.

Το Ιράν δε θα έχει την δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη, αν όχι μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δήλωσε πάντως ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορούν το Ιράν ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα χρησιμοποιώντας ως προκάλυμμα το ειρηνικό πυρηνικό ενεργειακό του πρόγραμμα – η Τεχεράνη απορρίπτει την κατηγορία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα πιέζει την διστακτική Κίνα να στηρίξει την επιβολή ακόμα αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η επιβολή οποιωνδήποτε κυρώσεων σε βάρος του Ιράν δεν πρέπει να πλήξει τον ιρανικό λαό.

“Η Γαλλία ελπίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα καταλήξει σε συμφωνία για τις κυρώσεις κατά του Ιράν “πριν από το τέλος του μήνα“, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος παραδέχθηκε ωστόσο ότι “αυτό δεν είναι βέβαιο”.

Το Ιράν είναι “η μόνη πιθανότητα επιτυχίας” για τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, μετά από το αδιέξοδο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος ευχήθηκε “να αποδεχτεί η Ουάσινγκτον το Ιράν όπως είναι“.

«Περιορισμός της πυρηνικής έντασης στη νότια Ασία»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε ότι περισσότερες από 40 χώρες συμφώνησαν στη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση του γεγονότος ότι πυρηνικό υλικό δεν θα χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Λόγω των μέτρων που πήραμε ως ανεξάρτητες χώρες και ως διεθνής κοινότητα, ο αμερικανικός λαός θα είναι ασφαλέστερος και γενικά ο κόσμος θα είναι πιο ασφαλής“, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη λήξη της συνόδου κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια που διεξήχθη στην Ουάσινγκτον.

Επίσης ο δήλωσε ότι επιθυμεί να βοηθήσει στον περιορισμό της πυρηνικής έντασης που επικρατεί μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας τα τελευταία χρόνια, εξ αιτίας των χειρισμών του Πακιστάν στην πυρηνική ασφάλεια.

Είμαι σίγουρος για τις συνθήκες ασφαλείας που εφαρμόζει το Πακιστάν για τα προγράμματα των πυρηνικών του όπλων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουν βελτιώσεις συνολικά για την απόλυτη ασφάλεια των πυρηνικών μας προγραμμάτων“, κατέληξε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Ικανοποίηση για το κλείσιμο του τελευταίου αντιδραστήρα ουρανίου

Ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε ότι δέχεται με ικανοποίηση την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα κλείσει τον τελευταίο αντιδραστήρα ουρανίου.

Αυτό το σημαντικό βήμα συνεχίζει να αναδεικνύει τον ηγετικό ρόλο της Ρωσίας στα θέματα ασφαλείας των πυρηνικών και θα αυξήσει την ορμή της κοινής μας προσπάθειας“, αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανακοίνωση του.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε την άμεση διακοπή λειτουργίας του αντιδραστήρα ADE-2 στην μέχρι πρότινος μυστική τοποθεσία της Σιβηρίας Ζελεζνογκόρσκ, στη διάρκεια της διάσκεψης κορυφής για την ασφάλεια των πυρηνικών που διεξάγεται στην Ουάσινγκτον.

Ο αντιδραστήρας αυτός παρήγαγε όπλα ενισχυμένα με πλουτώνιο για περίπου 52 χρόνια, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ενίσχυση της IAEA

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρoμπέι δήλωσε ότι η διεθνής επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο ώστε να διασφαλιστεί το γεγονός να μην περιέλθουν επικίνδυνα πυρηνικά υλικά σε λάθος χέρια.

” Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει ότι η ΙΑΕΑ πρέπει να είναι η μηχανή σε αυτόν τον τομέα και κατά συνέπεια να δίνει τις πιστοποιήσεις και τους αναγκαίους πόρους”, δήλωσε ο Βαν Ρομπέι στη διάσκεψη στην οποία μετέχουν ηγέτες και κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από 47 χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χορηγήσει επιπλέον κονδύλια στην ΙΑΕΑ για τον εντοπισμό των λαθραία διακινούμενων πυρηνικών υλικών, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΕ χωρίς να διευκρινίσει το ποσό.

Ο ίδιος είπε ακόμα ότι κάθε χώρα ξεχωριστά ” έχει μια θεμελιώδη ευθύνη” για την εφαρμογή μέτρων που θα διασφαλίζουν τα πυρηνικά της υλικά.

Ο διευθυντής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο ευχαρίστησε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 47 χωρών που μετείχαν στη σύνοδο για την “ηθική και πολιτική υποστήριξή τους προς τις δραστηριότητες της Υπηρεσίας για την πυρηνική ασφάλεια“, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN, Reuters, AFP

Για το θέμα, ο ελληνικός έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος έγραψε:

Κέρδη για Ομπάμα στη σύνοδο για πυρηνικά

Μειώνονται τα πυρηνικά;

Προσέγγιση ΗΠΑ – Κίνας για το Ιράν, διάσταση για το γουάν

Πρόγραμμα δράσης για την πυρηνική ασφάλεια

«Θα ακολουθήσουμε δική μας πορεία για το γιουάν»

Κινεζικός πάγος για τα ιρανικά πυρηνικά

Υπόδειξη Ομπάμα για το κινεζικό νόμισμα

Μπ. Ομπάμα: «Σκληρές κυρώσεις στο Ιράν την κατάλληλη στιγμή»

ΗΠΑ – ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ Η «πυρηνική τρομοκρατία» το νέο

Ο Ομπάμα «έσπασε» το πρωτόκολλο με τον Πρόεδρο της Κίνας

Δέσμευση για δράση προς αποτροπή της πυρηνικής τρομοκρατίας

“Κίνδυνος πυρηνικής τρομοκρατίας”

Δέσμευση Ομπάμα για απρόσκοπτη τροφοδότηση της Κίνας με πετρέλαιο

Κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων η Κίνα

Ομπάμα: Kαταστροφή η απόκτηση πυρηνικών από τρομοκράτες

Η “πυρηνική τρομοκρατία” στο επίκεντρο

Δεν θα διευθετήσουν το θέμα του Ιράν οι κυρώσεις, κατά το Πεκίνο

Πυρηνική διάσκεψη με φόντο τις κυρώσεις στο Ιράν

Ζήτημα εβδομάδων οι κυρώσεις κατά του Ιράν

Συνάντηση 47 ηγετών για τα πυρηνικά

Κινεζικές (α)κυρώσεις για Ιράν

Πρωτοβουλίες για απαλοιφή του κινδύνου πυρηνικής τρομοκρατίας

Συμφώνησαν στο θέμα των κυρώσεων κατά του Ιράν Ομπάμα- Χου Ζιντάο

Συμφωνούν στη συνέχιση του διαλόγου για τα πυρηνικά του Ιράν οι

ΗΠΑ – ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ Κατασκευάζοντας την «πυρηνική

ΗΠΑ: Η Κίνα συμμερίζεται τις αμερικανικές ανησυχίες για το Ιράν

Κυρώσεις κατά του Ιράν ζήτησαν Ομπάμα και Αμπντάλα

Διεθνή σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια φιλοξενεί ο Μπαράκ Ομπάμα

ΗΠΑ: Μεγάλη απειλή η απόκτηση πυρηνικών από τρομοκρατική οργάνωση

Με το βλέμμα στο Ιράν Ο Μπάρακ Ομπάμα προειδοποιεί για την πυρηνική τρομοκρατία

Εκτακτη σύνοδος για την πυρηνική ασφάλεια, διεξάγεται στην

Μπ. Ομπάμα: Έχει αυξηθεί ο κίνδυνος πυρηνικής επίθεσης

Θετικά βήματα στη Σύνοδο για