“Με το κατάλληλο μείγμα οικονομικής πολιτικής, μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας” δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αναφερόμενος στην ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Πρόσθεσε μάλιστα πως «όσο λιγότερο μιλάμε, τόσο το καλύτερο για την οικονομία».

Σχετικά με τη συνάντησή του με τον Γ.Παπανδρέου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως συζήτησαν σε βάθος τις κρίσιμες πτυχές της οικονομικής κρίσης.

 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να μη βυθιστεί η χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση και για να υποστηριχθούν οι θέσεις εργασίας και η απασχόληση. Ο κ. Σαμαράς επέμεινε και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η συνταγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν ενδείκνυται για την Ελλάδα, κυρίως γιατί θα έχει βαρύτατες επιπτώσεις στα θέματα κοινωνικής συνοχής.

Όσον αφορά τα εθνικά θέματα, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι οι οικονομικής δυσχέρειες της περιόδου που διανύουμε, επιβάλλουν περισσότερο παρά ποτέ να είμαστε προσηλωμένοι στις κόκκινες γραμμές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο αρχηγοί έκαναν ανασκόπηση των εξελίξεων από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μίλησαν για τους συσχετισμούς στην Ευρώπη και για τα δημοσιονομικά πρόβλημα των χωρών του νότου, έκαναν αποτίμηση των εξελίξεων που αφορούν την Ελλάδα μετά την αποσαφήνιση του Μηχανισμού Στήριξης και εξέτασαν τις συνεχιζόμενες επαφές και τις συνομιλίες μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων της ελληνικής πλευράς και των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πληροφορίες για τη συνάντηση

Ο κ. Σαμαράς έχει την άποψη που έχουμε και εμείς, όσο μπορούμε να μη χρησιμοποιήσουμε το μηχανισμό στήριξης, ο οποίος είναι λύση ανάγκης ως δίχτυ ασφαλείας και εμμένουμε σε αυτό, ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι μετά τη συνάντηση.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι επιθυμία της Ελλάδας είναι ο μηχανισμός να είναι όσο το δυνατό πιο έτοιμος, ώστε αν χρειαστεί να τον ενεργοποιήσουμε, προσθέτοντας ότι έχει τεχνικές λεπτομέρειες, τις οποίες πρέπει να επεξεργαστούμε. Σε ό,τι αφορά τις απόψεις του κ. Σαμαρά για το ΔΝΤ, επισήμαναν ότι ο κ. Σαμαράς έχει πει και παλαιότερα «όχι στο ΔΝΤ», αυτό όμως είναι μια αναγκαιότητα, έτσι όπως προέκυψε μέσω του μηχανισμού.

Δεν αποφασίσαμε εμείς να υπάρχει το ΔΝΤ στο μηχανισμό, το αποφάσισαν οι γνωστές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, επισήμαναν οι ίδιοι κύκλοι. Σε ερώτηση για ενδεχόμενη αντίδραση του κ. Σαμαρά σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού, η απάντηση ήταν ότι δεν γνωρίζουμε πώς θα λειτουργήσει ο κ. Σαμαράς. Εμείς λέμε ότι υπάρχει ο συγκεκριμένος μηχανισμός, με ενστάσεις ή χωρίς, αυτός είναι, και πρόσθεσαν ότι η σημερινή συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν είχε σκοπό τη συμφωνία ή κάτι διαφορετικό, ενώ επισήμαναν ότι σύγκλιση δεν υπάρχει εκ των πραγμάτων γενικώς.

Σε ό,τι αφορά την επισήμανση του κ. Σαμαρά για λιγότερες ομιλίες, οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν ότι είναι σωστό, καθώς είναι κρίσιμη όλη η περίοδος. Για την αναφορά του κ. Σαμαρά σε μίγμα πολιτικής είπαν ότι ο καθένας έχει τις απόψεις του και την συγκεκριμένη δράση και λειτουργία, προσθέτοντας ότι εμείς μέσα από τη δράση μας φτάσαμε σε αυτό το μηχανισμό, δεν λέμε ότι είναι το ιδανικό, αλλά λέμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι.

Σε θεωρητικό επίπεδο ίσως υπάρχουν άλλες προσεγγίσεις, η κυβέρνηση, επειδή αυτή αποφασίζει, βλέπει πιο πρακτικά τα ζητήματα, σεβόμαστε τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, επισήμαναν οι ίδιοι κύκλοι και πρόσθεσαν ότι η κυβέρνηση θέλει να μην φτάσουμε στην ενεργοποίηση του μηχανισμού, αν χρειαστεί όμως θα το ζητήσουμε. Τέλος ανέφεραν ότι μπορεί στο προσεχές ECOFIN να υπάρξει πιό τυπική επικύρωση του μηχανισμού, ωστόσο η Ελλάδα θεωρεί ότι υπάρχει απόφαση σε πολιτικό επίπεδο.

Νωρίτερα, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του φορολογικού νομοσχεδίου, οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς αντάλλαξαν πυρά για την κατάσταση της οικονομίας και τα κυβερνητικά μέτρα.

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, είπε: «Μιλάτε κ. Σαμαρά για τις δανειακές ανάγκες που αυξήθηκαν κατά 50% στα χρόνια τα δικά σας και τολμάτε να ρωτάτε πού βρίσκονται σήμερα τα spreads; Αφήστε τα. Αφήστε τα οριστικά πίσω. Βοηθήστε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μια δικαιότερη Ελλάδα. Καταψηφίζετε επί της αρχής, χαίρομαι που αναφερθήκατε στα θετικά του νομοσχεδίου, αλλά εμείς βάζουμε βάσεις για μια Ελλάδα, που αδημονούν οι πολίτες. Και αφήστε τις τετριμμένες κριτικές περί καθυστέρησης, όταν εμείς κάναμε πρωτοφανή διαβούλευση πριν την κατάθεσή του».

Ο κ. Σαμαράς είπε για τα μέτρα της κυβέρνησης: «Μέχρι πριν λίγο αμφισβητούσαν ότι μπορείτε να πάρετε και να εφαρμόσετε μέτρα εξυγιάνσης. Σήμερα αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων σας. Γιατί προκαλούν μάλλον μεγαλύτερη ύφεση παρά μικρότερα ελλείμματα».

«Πάνω από όλα αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο είναι υφεσιακό. Και μάλλον θα αναγκαστείτε να το αλλάξετε. Και αν δεν το κάνετε εσείς θα το κάνουμε εμείς, όταν θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Newsroom ΔΟΛ