Του Δ.Π. ΔΗΜΑ

Αν και οι μεταξύ τους «σοβαρές διαφωνίες» παραμένουν, αξιωματούχοι και των δύο πλευρών περιέγραφαν ως «εποικοδομητική» την ατμόσφαιρα που επικράτησε στη συνάντηση Ομπάμα και Ερντογάν, προχθές, στο περιθώριο της διάσκεψης για τα πυρηνικά, στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Η συνάντηση επρόκειτο να ‘ναι σύντομη, γύρω στα 15 λεπτά, ως ελέχθη, αλλά τελικά διήρκεσε 45 λεπτά, λόγω προφανώς της «έντασης» στις σχέσεις των δύο χωρών, που είχε κορυφωθεί με την έγκριση του ψηφίσματος για την αρμενική γενοκτονία από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Η Αγκυρα, η οποία είχε ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στην Ουάσιγκτον, μετά την εξέλιξη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, τον έστειλε πίσω κατόπιν των «ικανοποιητικών εξηγήσεων» που έδωσε η ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον στον Τούρκο ομόλογό της Νταβούτογλου, στην 35λεπτη τηλεφωνική επικονωνία τους, που έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς στις 28 Μαρτίου.

«Σημαντικός παίκτης»

Πέραν του Αρμενικού, κατά τα όσα δήλωσε τότε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κράουλι, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ συζήτησε με τον κ. Νταβούτογλου μια σειρά διεθνών εξελίξεων, επιχειρώντας προφανώς να περάσει το «μήνυμά» της ότι η Ουάσιγκτον βλέπει την Αγκυρα ως ένα «σημαντικό παίκτη» στη διεθνή σκακιέρα πολύ ευρύτερα της περιοχής της.

Μάλιστα, ο κ. Κράουλι είχε «μασήσει τα λόγια του», λέγοντας πως «κατανοούμε τους λόγους γιατί η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της…» και είχε προσθέσει πως οι δύο πλευρές υπογράμμισαν «τη σπουδαιότητα της στρατηγικής σχέσης» μεταξύ των χωρών τους.

Κρίσιμα ζητήματα

Από τον Λευκό Οίκο ελέχθη πως στην ατζέντα Ομπάμα-Ερντογάν υπήρχαν σειρά κρίσιμων ζητημάτων περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας και κατά τους εκπροσώπους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας «θέλαμε πάρα πολύ να ‘χουμε αυτή την ευκαιρία για διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό Ερντογάν… για πιεστικά ζητήματα από το Ιράκ και το Αφγανιστάν… μέχρι το Ιράν και την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας και Αρμενίας…».

Εξάλλου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Ερντογάν με τον πρόεδρο Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι, στην οποία λέγεται πως συζητήθηκαν θέματα που άπτονται του Μεσανατολικού, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. *

enet.gr