Του Θεόδωρου Καλμούκου / ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ
 

ΒΟΣΤΩΝΗ.- Έντονη συζήτηση διεξάγεται τις τελευταίες μέρες τόσο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου είχε μεταβεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος το περασμένο Σαββατοκύριακο, όσο και σε υψηλά ιστάμενους Ομογενειακούς κύκλους, για πιθανή εθελούσια αποχώρηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου από τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Αμερικής.

 

Οι γνώστες του θέματος αποδίδουν την πιθανή αυτή εξέλιξη σε δύο βασικούς λόγους: Πρώτον στο προχωρημένο της ηλικίας του, καθότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος άγει προς το 83ο έτος της ηλικίας του και δεύτερο στη διαρκή συσσώρευση ποικιλόμορφων και ποικιλώνυμων προβλημάτων, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται και τα οποία, πιστεύεται στο Φανάρι, έχουν οδηγήσει σε τελμάτωση τον εκκλησιαστικό βίο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Οι φήμες αυτές εντάθηκαν την Τρίτη 27 Απριλίου στην Αθήνα όταν ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, ενώ η δήλωση του στον πως συζήτησε με τον πρωθυπουργό συν τοις άλλοις και , πυροδότησε ακόμα πιο πολύ τις διάφορες φήμες και συζητήσεις.

Είναι γεγονός πως εδώ και αρκετό καιρό στο Φανάρι γίνεται συζήτηση για την Αμερική, η οποία εντάθηκε έπειτα από την τελευταία επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Οκτώβριο για το συνέδριο της Προστασίας του Περιβάλλοντος και τον καθαρισμό του ποταμού Μισισιπή που συνέπεσε με την επέτειο συμπλήρωσης δέκα χρόνων στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Αμερικής του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Ο είναι σε θέση να γνωρίζει ότι παρόλο ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την εδώ παραμονή του, των τριών και πάνω εβδομάδων, επαινούσε και αναφερόταν με λόγια φιλόφρονα για τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, κατά την επιστροφή του στο Φανάρι ομολόγησε ότι , πράγμα για το οποίο συνεμαρτύρησε και ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Αθανάσιος, ο οποίος υπενθυμίζεται ήταν μέλος της Πατριαρχικής συνοδείας κατά την εν Αμερική επίσκεψη.

Οι εν Φαναρίω προσάπτουν στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και αδυναμία να επιβληθεί στους εν Αμερική επί τιμή Μητροπολίτες, παρά το γεγονός ότι εκείνος είναι ο κατ’ εξοχήν ποιμενάρχης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και έξαρχος του Οικουμενικού Θρόνου, κι εκείνοι απλώς γι’ αυτό κι όταν ο Αρχιεπίσκοπος επισκέπτεται τις κατά τόπους Μητροπόλεις και ιερουργεί, μνημονεύεται ως ποιμενάρχης.

Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αν και δεν συζητά το θέμα της πιθανής του αποχώρησης επίσημα, εν τούτοις ο είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τόσο στο παρελθόν, όσο και προχτές το Σαββατοκύριακο στο Πατριαρχείο ευσχημόνως υπέδειξε ως διάδοχό του τον Επίσκοπο Τρωάδος Σάββα, πρώην Πρωτοσύγκελλο του με το σκεπτικό ότι είναι . Αυτός μάλιστα ήταν και ο κύριος λόγος που τον απάλλαξε από τα καθήκοντα της Πρωτοσυγκελίας για να μην εξακολουθήσει να φθείρεται αφού δημιουργούσε διαρκώς συγκρουσιακές καταστάσεις με τις κοινότητες και τα κοινοτικά συμβούλια και του ανέθεσε την άνευ μεγάλης σημασίας θέση του επικεφαλής του Τμήματος Εκκλησίας και Κοινωνίας.

Από την άλλη μεριά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δια της υποδείξεως του ιερέα Αλέξανδρου Καρλούτσου, φαίνεται να προωθεί για διάδοχο του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, τον Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, ο οποίος μάλιστα τυγχάνει και απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Ο Πατριάρχης αυτόν τον καιρό έχει αναθέσει στον Μητροπολίτη Εμμανουήλ τον ρόλο του των εξωτερικών του Φαναρίου, γι’ αυτό τον στέλνει διαρκώς σε εκκλησιαστικές αποστολές και τον προβάλλει υπερβαλλόντως. Υπενθυμίζεται ότι ήταν και μέλος της συνοδείας του κατά την τελευταία του επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ίδιος ο κ. Εμμανουήλ γνωρίζοντας το βαρύ φορτίο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής λέγει ότι δεν επιθυμεί την προαγωγή του σε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ενώ λέγεται ότι έχει αναλάβει να τον πείσει ο π. Καρλούτσος, ο οποίος εμφανίζεται ατύπως ως ένα είδος στην Αμερική λόγω της εγγύτητας και συνάφειάς του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Υπενθυμίζεται ότι ο π. Καρλούτσος ήταν εκείνος ο οποίος διαδραμάτισε πρωτουργό ρόλο στην έλευση του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής Σπυρίδωνα.

Ο είναι σε θέση να γνωρίζει ότι μερίδα υψηλά ιστάμενων επιφανών ομογενών δεν συνευδοκούν στην απομάκρυνση του Δημητρίου, ενώ απειλούν να διακόψουν κάθε οικονομική και άλλη στήριξη στο Πατριαρχείο αν τελικά προχωρήσει στα σχέδιά του.\

Υπογραμμίζεται ότι ο προσχηματικός λόγος μετάβασης του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στο Φανάρι το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν να συζητηθεί το θέμα των Ορθόδοξων Παλαιστινιακών κοινοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου στην Κωνσταντινούπολη για την τέλεση των εγκαινίων ναού ο οποίος ανήκει στο Μετόχι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κωνσταντινούπολη. Υπενθυμίζεται, όπως είχε γράψει σχετικά και ο οι κοινότητες αυτές – είχε ανακοινωθεί – ότι υπήχθησαν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής προ διετίας σχεδόν, πλην όμως η πλειάδα τους αρνείται να υπαχθεί και αναγνωρίζουν ως εκκλησιαστική τους Αρχή το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τον Πατριάρχη Θεόφιλο. Έγινε συζήτηση για το θέμα μεταξύ Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου και Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στο Πατριαρχικό Γραφείο, χωρίς να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Παράλληλα ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος συζήτησε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και άλλα θέματα που απασχολούν την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ενώ ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την συνάθροιση όλων των Ορθόδοξων κανονικών Επισκόπων Αμερικής και Καναδά στην Νέα Υόρκη στις 26 Μαΐου. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος διότι ενώ είπε στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να μην συμπεριλάβει την Ορθόδοξη Εκκλησία εν Αμερική υπό τον Μητροπολίτη Ιωνά, την πρώην Ρωσική Μετροπόλια την οποία ανακήρυξε αυτονομημένα το Πατριαρχείο της Μόσχας ως και την οποία δεν αναγνωρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος την συμπεριέλαβε, αποδίδοντας την κίνηση αυτή σε παραδρομή, ενώ ο διευθυντής επί των διεκκλησιαστικών σχέσεων, π. Μάρκος Αρεϋ δίνει άλλη εκδοχή. Εκφράζονται μάλιστα φόβοι εν Φαναρίω ότι μία τέτοια σύσκεψη, η οποία συνέρχεται βέβαια εν γνώσει ή και καθ’ υπόδειξη του Φαναρίου, μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και να υπάρξει πραξικοπηματικό κίνημα δημιουργίας Αυτοκέφαλης Αμερικανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής.

Υπενθυμίζεται ότι κάτι παρόμοιο είχε επιχειρήσει να κάνει ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος στο Λιγκονίερ της Πενσιλβάνιας το 1994 και το οποίο στάθηκε η αρχή του τέλους της Αρχιεπισκοπίας του.

ΣΧΟΛΙΟ -ΑΝΑΛΥΣΗ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο

Από το 2003 ήδη είχαμε γράψει στην εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ για την ζοφερή κατάσταση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και  για το  σοβαρό έλλειμμα ικανότητας διοίκησης του από Βρεσθένης κ. Δημητρίου(Τρακατέλη). Ήταν τότε που  άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα δείγματα, μετά σχεδόν πέντε χρόνια στο πηδάλιο της Εκκλησίας της Αμερικής όπου απλά διαχειρίζονταν τις καταστάσεις. Αργότερα το 2005 με την υπόθεση του πρωτάκουστου σκανδάλου αφορισμού και επιβολής επιτιμίου σε 18 άτομα στην ενορία της ιεράς Μεταμορφώσεως στην Κορώνα της Αστόριας στην ΝΥ, φάνηκε ξεκάθαρα η πραγματικότητα των προβλημάτων αφού για πρώτη φορά στην νεότερη εκκλησιαστική ιστορία έγινε το ανήκουστο. Επεβλήθη επιτίμιο Ακοινωνησίας για άσχετα πους τους Ιερούς κανόνες της Εκκλησίας μας σε απλούς τίμιους και πιστούς ανθρώπους επειδή απλά αρνήθηκαν να υποταχτούν στις θελήσεις του επισκόπου Τρωάδος κ. Σάββα και του κ. Δημητρίου. Ποιο ήταν το αιτούμενο. Να κλείσει το σχολείο. Η υπόθεση κράτησε πολύ καιρό, σχεδόν επί ενάμιση χρόνο πήγαινε το θέμα. Και ενώ στην Αμερική, όπως πάντα πρώτα ξεσηκώθηκαν οι ομογενείς και πήγανε στην Ελλάδα με την συνδρομή και καθοδήγηση μας, μετά άρχισαν  να γράφουν  και στον Εθνικό Κήρυκα όταν πια το θέμα είχε περάσει στις πρώτες σελίδες των αθηναϊκών εφημερίδων και στα τηλεοπτικά παράθυρα. Τότε αυτό που αποτελμάτωσε την κατάσταση ήταν η γνωμοδότηση του καθηγητή Ιωάννου Κονιδάρη , όπου ανέτρεπε τις αντικανονικές πράξεις της Ιεράς Αρχ. Αμερικής, από την παράνομη και αντικανονική σύνθεση εκκλησιαστικού δικαστηρίου που έστησε ο επίσκοπος Τρώαδος κ. Σάββας υπό την στενή καθοδήγηση  και τις ευλογίες του Αρχ. Αμερικής κ. Δημητρίου. Το θέμα τελικά έκλεισε σιωπηρά αφού κόστισε στην Εκκλησίας της Αμερικής κάποια εκατομμύρια δολάρια  για τα δικαστικά  έξοδα. Το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Δυο άνθρωποι έφυγαν πικραμένοι με την «ρετσινιά»  του επιτίμιου δηλαδή στην απλή καθομιλουμένη γλώσσα. Στο μεταξύ και ενώ ο καιρός περνούσε και ο Αρχ. έχασε κυριολεκτικά όλη την υπόθεση και δεκάδες πιστοί αποσκήρτησαν και κατευθύνθηκαν στο παλαιό ημερολόγιο είτε των ΓΟΧ είτε των Ρώσσων της Διασποράς τελικά «έλυσε» χωρίς νόμιμες και κανονικές πράξεις και αποφάσεις εκκλησιαστικού δικαστηρίου… έτσι και αλλιώς όλα παράνομα και αντικανονικά ήταν όσα είχε γίνει μέσα στο 2005. Στην συνέχεια αυτό που κανείς διαπιστώνει παρακολουθώντας την γενικότερη πορεία του Αρχ. Δημητρίου και ειδικότερα της Ιεράς Αρχ. Αμερικής είναι τα υπερδιπλάσια χρέη για αποζημιώσεις σε σεξουαλικά σκάνδαλα. Ενδεικτικό είναι το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της συναδέλφου Μαρίας Αντωνίαδου τον Μάρτιο του 2007 στο ΒΗΜΑ της Κυριακής

Συνεχίσαμε την αποκαλυπτική αρθρογραφία μας με πολλά –  πολλά  στοιχεία που σήμερα όψιμα κάποιοι ανακαλύπτουνε…  Ενδεικτικό άρθρο μας με τίτλο   ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧ. ΑΜΕΡΙΚΗΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Τα ρεπορτάζ για την παιδεραστία στους κόλπους της Ιεράς Αρχ. Αμερικής συνεχίστηκαν όπως συνεχίστηκε και άπραγη στάση του Αρχ. Δημητρίου. Το  αμέσως επόμενο διάστημα σε ειδικευμένα blog(με εκκλησιαστικές ειδήσεις και αποκαλύψεις)  συνεχίστηκαν οι αναφορές και αποκαλύψεις καθώς και νεότερα στοιχεία περί σεξουαλικών σκανδάλων,  μιας και τα ομογενειακά ΜΜΕ όπως πάντα θάβουν το οποιοδήποτε θέμα εκτός και αν πρόκειται να επωφεληθούν τότε θυμούνται να γράψουν τα διαδραματιζόμενα στον Ιερά Αρχ. Αμερικής. Τα επόμενα χρόνια η διαποίμανση του Αρχ. Δημητρίου χαρακτηρίστηκε από τα σεξουαλικά σκάνδαλα και ατ τεράστια οικονομικά ελλείμματα για την κάλυψη αποζημιώσεων   από υποθέσεις σκανδάλων Ορθοδόξων κληρικών της Ι.Αρχ. Αμερικής. Η κατάσταση ίδια και σήμερα 10 χρόνια μετά όπου βρίσκεται στο πηδάλιο ο κ. Δημήτριος. Χαρακτηριστικό της κατάστασης στην Ιερά Αρχ. Αμερικής είναι ότι οι υπάλληλοι της Αρχ. Αμερικής καθυστέρησαν για μήνες  να πάρουν αμοιβές και  δώρα Χριστουγέννων λόγω καταβολής τεράστιων ποσών σε αποζημιώσεις. Δεν είναι  μόνο αυτά. Υπάρχουν και  άλλα πολλά που θα δούμε να ξεδιπλώνονται τις προσεχείς ημέρες σε αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για όσα διαδραματίζονται στους κόλπους της Ιεράς Αρχ. Αμερικής με αγωγές και μηνύσεις  εις βάρος του ιερού καθιδρύματος με ποσά που τινάζουν στον αέρα όλο το οικοδόμημα. Στοιχεία που συνήθως αποκρύπτονται πολύ καλά σε επτασφράγιστες ντουλάπες για να μη βγουν προς τα έξω… Στοιχεία που δεν εμφανίζονται όπως θα έπρεπε ούτε και στις καθιερωμένες κληρικολαϊκές συνελεύσεις  λαϊκών πιστών και κληρικών.  Η κατάσταση με τον Αρχ. Δημήτριο ξέφυγε σε επικίνδυνες ατραπούς όταν λόγω των χειρισμών του λίγο έλειψε να υπάρξει σοβαρότατη κρίση στις σχέσεις μεταξύ φαναρίου και Ελλαδικής εκκλησίας όταν επί δυο χρόνια εξαπατούσε την Χιακή Ομοσπονδία και τον Αρχ. Αθηνών και Πάσης Ελλάδος μεταθέτοντας την ημερομηνία επίσκεψης του στις ΗΠΑ κατόπιν προσκλήσεως του από την Χιακή ομοσπονδία η οποία απένειμε το Ομήρειο Βραβείο στην Ελλαδική Εκκλησία για την προσφορά της στην Ομογένεια και τον Ελληνισμό. Τελικά με έναν λεπτό χειρισμό ο  Αρχ. Αθηνών κ. Ιερώνυμος έβγαλε από την δύσκολη θέση την Χιακή αλλά και τον ίδιο τον Αρχ. Δημήτριο προσκαλώντας ο ίδιος στην Αθήνα την Χιακή σε ειδική τελετή απονομής του Ομήρειου βραβείου. Το μεγάλο χαστούκι όμως, ράπισμα κυριολεκτικό ήταν η απερίσκεπτη και εντελώς αψυχολόγητη ενέργεια του στο πρόβλημα των δυο 10χρονων διδύμων  παιδιών από την Αφρική που ο θείος τους Γιάννης Σπορίδης ζήτησε να βοηθήσει η Ιερά Αρχ. Αμερικής με παρέμβαση μάλιστα και του Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιου ( και συμφοιτητή του) στον οποίο ουδέποτε απάντησε όπως  αποκαλύψαμε στην πολυήμερη έρευνα που κάναμε όλο τον Ιανουάριο.  Το αποτέλεσμα ;    τα δυο παιδάκια κατέληξαν στην Ελλάδα στην ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ στον π. Αντώνιο Παπανικολάου με παρέμβαση του πρακτορείου μας. όλα αυτά και πολλά άλλα πράγματι έχουν βάλει σε σκέψεις το Οικουμενικό πατριαρχείο το οποίο ιδίοις όμμασοι  κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου τον περασμένο Οκτώβριο είδε ότι υπάρχει μείζον και σοβαρό πρόβλημα στην Ιερά Αρχ. Αμερικής. Κάποιοι έκαναν πως δεν είδανε ότι όπου και αν πήγε ο Πατριάρχης δεν είχε λαϊκό  έρεισμα. Είδανε και πολλά άλλα όπως τα βλέπουν εδώ και χρόνια… Εμείς από το 2005 έχουμε επισημάνει σε άρθρα και αναλύσεις μας ότι ο Αρχ. Αμερικής ενώ ήταν μεταβατική  λύση ανάγκης  μετά την βίαιη απομάκρυνση του Αρχ. Σπυρίδωνα τελικά μετατράπηκε σε πρόβλημα αυτό που του είχε ζητηθεί να κάνει.  Η ειρήνη που όλοι έβλεπαν και η φαινομενική γαλήνη δεν ήταν – στην πραγματικότητα ήταν απραξία και αδυναμία διοίκησης και παραγωγής ουσιαστικού έργου(κοινωνικού αλλά και εθνικού). Η κατάσταση που κάποιοι γνωστοί ερμήνευαν ως πετυχημένη 10ετη ποιμαντορία δεν είναι παρά ένα καζάνι που βράζει έτοιμο να εκραγεί! Αυτό πλέον είναι σαφές  για αυτό και  άρχισαν να κινούνται οι ίδιοι κύκλοι που απομάκρυναν και τον πρώην Αρχ. Αμερικής κ. Σπυρίδωνα.  Το πρώτο δημοσίευμα –που θυμίζει άλλες εποχές – έκανε την εμφάνιση του με θολές πληροφορίες και γκρίζα διαφήμιση του γνωστού ισχυρού κληρικού father Alex Karloutsou. Το δημοσίευμα όπως πάντα υπογράφει ο Θεόδωρος Καλμούκος. Ο άνθρωπος που ευθύνεται για πολλά δεινά στην Εκκλησία της Αμερικής αφού κατά το δοκούν και κατά το πώς συμφέρει οικονομικά κάθε φορά την εφημερίδα της Οικογένειας Μητσοτάκη, «αποκαλύπτει» όσα άλλοι  έχουν νωρίτερα και  προ πολλού επισημάνει για την τελματώδη κατάσταση στην Εκκλησία της Αμερικής και την απραξία του Αρχ. Δημητρίου.

Η εφημερίδα λοιπόν που ευθύνεται- και επαίρεται για αυτό-   για την απομάκρυνση του μακαριστού Κυρού Ιακώβου  και του πρώην Αρχ. Σπυρίδωνα άρχισε να κάνει ταμείο και να δρομολογεί τις εξελίξεις για την απομάκρυνση και εκθρόνιση και επισήμως του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.Δημητρίου. Αυτά ως σχόλιο και διαφορετική προσέγγιση  στο κατά τ΄άλλα   πράγματι  πλήρες «αποκλειστικό» ρεπορτάζ του συναδέλφου Θ.Κ.   που διαβάσατε στον Εθνικό Κήρυκα…  Ωστόσο όσοι πράγματι ενδιαφέρεσθε  για την ιστορία και τα βαθύτερα αίτια της απομάκρυνσης του κ. Δημητρίου που προαναγγέλλεται ,  κάντε  μια μικρή αναδρομή στα ελάχιστα από τα  10αδες δημοσιεύματα μας που έχουμε επισημάνει το ουσιαστικό πρόβλημα στην Ιερά Αρχ. Αμερικής,  που είναι η ανικανότητα διοίκησης και διαποίμανσης.