Ο Ελληνικής καταγωγής Δημοκρατικός βουλευτής Zack Space, ή Ζαχαρίας Σπέης κατά το Ελληνικότερο, τιμήθηκε για την προσφορά του στην ομογένεια και τα θέματα του Ελληνισμού, με ένα από τα μεγαλύτερα βραβεία που απονέμονται στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα.
Η βράβευση του διακεκριμένου ομογενούς  βουλευτή έγινε στο Ατλάντικ Σίτυ της Νέας Υερσέης, όπου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, για 19η κατά σειρά χρονιά, η επιχειρηματική έκθεση Hermes Expo International, ευρύτερα γνωστή στην Ελλάδα ως η Έκθεση του Ερμή, που είναι και ένας από τους πιο σημαντικούς φορείς προώθησης επιχειρηματικών συναλλαγών ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Λίγο μετά την επίσημη τελετή της απονομής του βραβείου, ο Ζαχαρίας Σπέης μας μίλησε για το νομοθετικό έργο του, και ιδιαίτερα για τις προσπάθειες που καταβάλει για την προαγωγή των θεμάτων της ομογένειας.

Όπως είπε: «Εργάζομαι σκληρά για να προωθήσω τα συμφέροντα των συμπολιτών μου στο Οχάιο.  Όσον αφορά στα ομογενειακά θέματα, πολλά από αυτά είναι σημαντικά όχι μόνον για την Ελληνοαμερικανική κοινότητα αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες στο σύνολό τους. Για παράδειγμα, η δημιουργία ισχυρών  εμπορικών δεσμών με την Ελλάδα έχει και θα πρέπει να συνεχίσει να έχει εξέχουσα σπουδαιότητα. Το ίδιο ισχύει και για τις προσπάθειες επανόρθωσης ορισμένων αδικιών, όπως οι αδικίες στην Κύπρο, οι περιορισμοί στην θρησκευτική ελευθερία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.  Όλα αυτά είναι διεθνή θέματα πολύ σημαντικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η οικογένεια του Ζαχαρία Σπέης είναι αντιπροσωπευτική εκείνων που έζησαν το Αμερικανικό Όνειρο.  Οι γονείς του πέρασαν πολλές οικονομικές δυσκολίες και οι γονείς των γονιών του έζησαν μέσα στην φτώχια και την ανεργία της εποχή του μεγάλου κραχ και του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου που ακολούθησε. Γι αυτό και ο ίδιος εκτιμά ιδιαίτερα το βραβείο που του απένειμε ο Ερμής.

Κατά την έκφρασή του: «Είμαι εγγονός μεταναστών. Όπως οι περισσότεροι Έλληνες μετανάστες έτσι κι παππούς με την γιαγιά μου, ήρθανε από την Ελλάδα για να αρχίσουνε νέα ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάμφτωχοι και δίχως στον Ήλιο μοίρα. Είμαι περήφανος που ανήκω στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα, η οποία ξεχωρίζει για τις λαμπρές επιδόσεις της στον επιχειρηματικό και τον εκπαιδευτικό τομέα.  Είμαι επίσης περήφανος για την αναγνώριση μου από τους επίλεκτους πολίτες της εξαίρετης αυτής κοινότητας».

Ο Ζαχαρίας Σπέης εκπροσωπεί στο Κογκρέσο μια από τις φτωχότερες εκλογικές περιφέρειες της πολιτείας Οχάιο. Αγωνίζεται ακούραστα νυχθημερόν για να δώσει ελπίδα στους κατοίκους της. Επειδή έρχεται σε επαφή καθημερινά μαζί τους καταλαβαίνει καλύτερα από πολλούς άλλους τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα όλοι όσοι έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επισημαίνει πως στην σημερινή παγκόσμια οικονομία κάθε φορά που εκδηλώνεται ένα πρόβλημα σε κάποια χώρα, οι πιθανότητες είναι πως αργά ή γρήγορα θα έχει αντίκτυπο και κάπου αλλού.  Τονίζει ότι αυτό είναι δεδομένο που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε, όπως επίσης δεν πρέπει να λησμονούμε τι ακριβώς μας έχει οδηγήσει στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα. Η συμβουλή του είναι η εξής: «Τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και έλεγχοι στην λειτουργία της αγοράς. Αυτά πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν. Απαραίτητη είναι και η διαφάνεια στις ενέργειές μας. Αλλά ακόμα πιο σπουδαίο είναι η Ελλάδα και η Αμερική να μάθουνε από το πάθημα των σημερινών οικονομικών κρίσεων για να αποτρέψουνε τυχόν επανάληψή τους στο μέλλον».

Άλλοι που τιμήθηκαν από τον Ερμή είναι ο τέως προπονητής των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, Αλκέτας Παναγούλιας, 8 μέλη του Συνδέσμου των Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών, η οικογένεια βιομηχάνων Ευριπίδη Κοντού, το Προεδρείο της οργάνωσης Ελληνικής κληρονομιάς ΑΧΕΠΑ, η Ένωση Ελληνοαμερικανών Εστιατόρων Παν-Γρηγόριανς, και ο Κωνσταντίνος Καρράς, Πρόεδρος της Ομάδας των 100 Ευεργετών που στηρίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Βραβεύθηκε επίσης και ο διαστημικός επιστήμονας Χάρης Χάρης πού ήτανε υπεύθυνος για τον σχεδιασμό τμήματος του πυραύλου με τον οποίο εκτοξεύθηκε το ιστορικό διαστημόπλοιο Απόλλων-11, που μετέφερε τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι.

Για την συμβολή της έκθεσης του Ερμή στην προώθηση των επιχειρηματικών συναλλαγών ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μιλήσουμε σε ξέχωρο ρεπορτάζ.

Voice of America