Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ

Το Sxolioblog λέγεται Μάλιστα Κύριε Πρωθυπουργέ όχι γιατί το διαβάζετε, είναι προφανές.

Αλλά γιατί, όπως στην γνωστή αγγλική σειρά το αιώνιο και άκριτο Yes Prime Minister, δεν οδηγεί πουθενά.

Πολλοί γύρω σας αυτή την εποχή σας το λένε, δεν είναι σίγουρο ότι το πιστεύουν, δεν είναι σίγουρο ότι το αντιλαμβάνεσθε.

Δεν ανήκω στους ψηφοφόρους του κόμματος σας, αλλά είχα κάποιες ελπίδες σε σας. Όχι βέβαια επαναστατικές, αλλά κάποιες. Για αυτό επιτρέψτε μου να σας πω ότι σας άκουσα όλη αυτή τη περίοδο και απόψε στην βουλή, αλλά δεν πείστηκα.

Δεν πείστηκα για δυο λόγους.

Ο πρώτος  : δεν κάνατε την υπέρβαση που απαιτούν οι συνθήκες ως προς τον καταμερισμό ευθυνών για το ποιος φταίει και ποια πολιτική μας οδήγησε εδώ. Να εξηγούμαστε, δεν θα σας κουράσω.

Μας λέτε, και λέτε στον κύριο Σαμαρά, ότι δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της ΝΔ για την κρίση, επειδή δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο. Δεν συμφωνώ μαζί σας γιατί οι ευθύνες της ΝΔ για την περίοδο των πέντε τελευταίων χρόνων είναι σημαντικές, αλλά αυτός που απαιτεί να αναγνωριστούν θα έπρεπε να έχει το κουράγιο ο ίδιος να καθαρίσει την αυλή του.

Θα σας πω, όχι πολλά, τέσσερα νούμερα πέραν πάσης αμφισβήτησης : 100 δισεκατομμύρια δανείστηκε ο κ. Σημίτης και 140 δισεκατομμύρια, ο κ. Καραμανλής ο νεώτερος. Το χρέος φέρνει χρέος κ. Πρωθυπουργέ και με βάση τις προβλέψεις του σχεδίου σας, θα δανειστείτε το λιγότερο 110 δισεκατομμύρια στα τρία χρόνια που έρχονται από τον μηχανισμό  στήριξης-αφαίμαξης, έχετε ήδη δανειστεί 18 φέτος από τις αγορές, και πόσα ακόμα θα δανειστείτε ακόμα ; Στα τέσσερα χρόνια που ίσως κάνετε, έχετε ήδη ανακοινώσει σχεδόν 150 δισεκατομμύρια δανεισμού.

Τι ακριβώς μας λέτε ; ποιο είναι το σχέδιο  σας ; θα επαναλάβετε το ρεκόρ Καραμανλή τουλάχιστον, και θα μας έχει κοστίσει όλα αυτά τα μέτρα που όμοια τους δεν πάρθηκαν σε καμιά χώρα. Τι σχέδιο είναι αυτό που στην Βουλή ψηφίσατε με το ΛΑΟΣ και την κ. Μπακογιάννη ; Κανείς δεν σας το είπε αλλά εγώ, συγχωρήστε με, θα ήθελα να μάθω.

Έχετε ανακοινώσει προς το παρόν σχεδόν 30 δισεκατομμύρια περικοπών από το υστέρημα του μισθωτού και του συνταξιούχου και τους έμμεσους φόρους, και θα δανειστείτε τουλάχιστον όσα ο Καραμανλής σε λιγότερο διάστημα. Τι σχέδιο είναι αυτό ; Κύριε πρωθυπουργέ, αγαπητέ Γιώργο δεν πείστηκα. Εκτός από το ότι θα μας στοιχίζει οικονομικά και κοινωνικά ακριβότερα να μπορείτε, όπως οι κκ. Σημίτης και Καραμανλής, να δανείζεστε που είναι η διαφορά ;

Ο δεύτερος : Δεν κάνατε την υπέρβαση που θα δημιουργούσε μια αίσθηση δικαιοσύνης στους πολίτες σε σχέση με το ποιος θα πληρώσει αυτή την κρίση. Και πάλι δεν θα μακρηγορήσω.

Δεν σας λέω για την φοροδιαφυγή και την διαφθορά που ίσως, ακόμα έχετε την πρόθεση να κάνετε κάτι, αλλά το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι  ότι στο νομοσχέδιο ξεχάστηκε. Θέλω να σας πω απλά το εξής : Τα μέτρα περικοπών μισθών που πήρατε είναι άδικα πέρα από κάθε φαντασία.

Όταν κύριε πρωθυπουργέ αποφασίζετε να περικόψετε τους μισθούς κατά 7 η 12 τοις εκατό ομοιόμορφα σε όλους τους  δημοσίους υπάλληλους και στις ΔΕΚΟ ξεχνάτε – αν είναι δυνατόν ! – ότι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπάρχουν μισθοί 1000, 2500 και 5000 ευρώ ( με όλα τα διάφορα επιδόματα που οι κατά καιρούς κυβερνήσεις φαντάστηκαν).

Το ομοιόμορφο ποσοστό μείωσης από τον έναν – τον υπάλληλο των 1000 ευρώ –  κόβει την δυνατότητα επιβίωσης, πληρωμής του δάνειου η του ενοικίου. Στον υπάλληλο των 5000 ευρώ του μειώνει την δυνατότητα αποταμίευσης μιας που με τέτοιο μισθό οι βασικές του ανάγκες είναι πιο καλά ταχτοποιημένες, η του στερεί την υπερκατανάλωση όχι σε βασικά είδη αλλά σε είδη πολυτελείας.

Πρόκειται για απλούστατες αρχές δομής της  κατανάλωσης ανάλογα με το μισθολογικό επίπεδο, γνωστές σε πρωτοετείς φοιτητές και απορώ πως είναι δυνατόν οι άριστοι αρεστοί που σας πλαισιώνουν, να μην μπορούν να κάνουν μια βασική διαστρωμάτωση των περικοπών ώστε να παρουσιάζουν – όχι κοινωνικό χαρακτήρα έπαψα να ονειρεύομαι- αλλά απλή κατανόηση των μηχανισμών κατανάλωσης των νοικοκυριών.

Κύριε πρωθυπουργέ, μπορώ να κάνω συνειρμούς για τους λόγους αυτών των πασιφανών αδικιών (διατήρηση των προνομίων συντεχνιών ας πούμε)  αλλά φοβάμαι ότι συμβαίνει το χειρότερο : μια απίστευτη προχειρότητα θεωρήσεων, μια αμφίβολη γνώση και εμπειρία διαχείρισης αυτών που σας προτείνουν αυτά τα μέτρα, που δίνουν την εντύπωση ότι γράφονται, υπό την πίεση της τελευταίας στιγμής η της τρόικας , στο γόνατο.

Κύριε πρωθυπουργέ, δεν πείστηκα, ενώ ειλικρινά δεν ζητούσα παρά να πειστώ. Θα μου επιτρέψετε να σας πω. Επιστρατέψτε όση φαντασία και ειλικρίνεια έχετε και σεις και τα επιτελεία σας, και διορθώστε την αίσθηση εμπαιγμού του κόσμου όσο γίνεται πιο γρήγορα. Και δεν πρόκειται αυτό να γίνει με δήθεν εξεταστικές και καταγγελίες.

Αν είναι ακόμα καιρός γιατί φοβάμαι, αγαπητέ Γιώργο, είναι πλέον θέμα μηνών.

sxolioblog