Συνήλθε υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου στην Ατλάντα, το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την προγραμματισμένη εαρινή του συνεδρία το διήμερο 6-7 Μαΐου 2010. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Marriott Marquis της Ατλάντα, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η ανά διετία 40η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μεταξύ 4-8 Ιουλίου τ.έ.

Οι επί μέρους επιτροπές του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, οι οποίες συνεδρίασαν την πρώτη ημέρα του διημέρου, παρουσίασαν στο Σώμα δώδεκα συνολικά εκθέσεις των διαφόρων Εθνικών Διακονιών και υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής.
Το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο διεπίστωσε μια συνεχώς βελτιούμενη κατάσταση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής την οποία καταδεικνύει η αυξητική τάση των εσόδων από τη μια και η σταθερή μείωση των λειτουργικών εξόδων και των εκκρεμοτήτων από την άλλη. Τα μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου είχαν την ευκαιρία να εξακριβώσουν την επιτευχθείσα πρόοδο και με τις παρατηρήσεις και συμβουλές τους να συμβάλλουν στη διαμόρφωση των νέων πρωτοβουλιών και εξελίξεων.

Στις εισαγωγικές του παρατηρήσεις ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ευχαρίστησε πρώτα τα μέλη για την συμμετοχή και αφοσίωσή τους στο έργο της Εκκλησίας και μετέφερε τις πατρικές και πατριαρχικές ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε δυο σημαντικά γεγονότα που θα λάβουν χώρα προσεχώς. Πρώτον, στη Συνέλευση των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων της Βορείου και Κεντρικής Αμερικής η οποία θα συγκληθεί στη Νέα Υόρκη μεταξύ 26-28 Μαΐου υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ως Εξάρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και δεύτερον, στην 40η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στις αρχές Ιουλίου στην Άτλαντα. Ο Αρχιεπίσκοπος παρότρυνε τα μέλη του Συμβουλίου να ενθαρρύνουν και να συνδράμουν τις ενορίες της Αρχιεπισκοπής ώστε να αυξηθεί στο μέγιστο δυνατό η συμμετοχή στην προσεχή Κληρικολαϊκή. Τόνισε ότι καμιά ενορία δεν πρέπει να απουσιάσει. Η πρόσκληση του Φιλίππου προς τον Ναθαναήλ: «Έρχου κι Ίδε» (Ιωαν. 1:46), όπως παρουσιάζεται στο Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, είναι το θέμα της εφετεινής Κληρικολαϊκής και αποτελεί συνέχεια του θέματος της προηγουμένης Κληρικολαϊκής «Συναγάγετε τον λαό μου εις τον Οίκο μου». Είναι μια πρόσκληση στην οποία πρέπει πρώτα οι ενορίες μας να ανταποκριθούν. Ο Αρχιεπίσκοπος κάνοντας χρήση της προτροπής του Αποστόλου Παύλου προς τους Εφεσίους να είναι συνετοί και εν εγρηγόρσει «εξαγοραζόμενοι τον καιρόν ότι αι ημέραι πονηραί εισι», είπε ότι οι καιροί απαιτούν όχι μόνο επαγρύπνηση αλλά μια θετική και δυναμική αντιμετώπιση.

Ο κ. Εμμανουήλ Τζαχάρης, αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, εξέθεσε τις απόψεις και τις παρατηρήσεις του για τα θέματα της Αρχιεπισκοπής και επανέλαβε την ανάγκη για εκατό τοις εκατό συμμετοχή των ενοριών στην προσεχή Κληρικολαϊκή. Σε άλλο σημείο των παρατηρήσεών του αναφέρθηκε στις προσπάθειες ενίσχυσης της Νεολαίας, και ως παράδειγμα ανέφερε την στήριξη των κατασκηνωτικών προγραμμάτων της Αρχιεπισκοπής από το ταμείο «Πίστις: Ταμείο για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό».

Παρουσιάστηκαν εκθέσεις και αναφορές των παρακάτω επιτροπών: Επικοινωνιών, Κέντρου Φροντίδος της Οικογένειας, Τεχνολογίας, Μικτών Γάμων, Διοικητικών θεμάτων, Νεολαίας, κατασκηνωτικών προγραμμάτων και Ιονικού Χωριού, Οικονομικών θεμάτων, Λογίας και χριστιανικής συνεισφοράς, Ιεραποστολής, Ελληνικής παιδείας και Κατηχητικής παιδείας.

Ο διοικητής του Τάγματος του Αποστόλου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Αντώνιος Λυμπεράκης ενημέρωσε το Συμβούλιο για το έργο των Αρχόντων. Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ντιτρόϊτ κ. Νικόλαος ζήτησε τη συνδρομή όλων στον έρανο που πραγματοποιεί η Μητρόπολη Ντιτρόϊτ προς βοήθεια των πληγέντων από τις πρόσφατες καταστρεπτικές πλημμύρες στην Πόλη Nashville.  

Στον επίλογο της συνεδριάσεως ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε με έμφαση την ανάγκη στήριξης των προγραμμάτων της Αρχιεπισκοπής για τη Νεολαία. Τόνισε επίσης ότι στην παρούσα διεθνή συγκυρία έχουμε αυξημένη την ευθύνη να διατηρήσουμε, να προστατεύσουμε και να μοιραστούμε την Ορθόδοξη πίστη μας και την παγκόσμια Ελληνική μας κληρονομιά.