Του Πολύδωρου Λαμπρινούδη, Νομάρχη Χίου

 Η πρόσφατη συζήτηση για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της παράνομης μετανάστευσης, ανέδειξε μια μοναδική ιδιαιτερότητα της χώρας μας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτήν της ύπαρξης εκτεταμένων χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων με μια χώρα, την Τουρκία, η οποία δεν εννοεί να αποδεχθεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Αυτή τη στιγμή συνωστίζεται απροσδιόριστος αριθμός υποψήφιων παράνομων μεταναστών –θυμάτων των τούρκων δουλεμπόρων- (στοιχεία της εφημερίδας «Κόσμος του Επενδυτή» ανεβάζουν τον αριθμό στο 1.000.000!) στα γειτονικά παράλια, χωρίς να υπάρχει από ελληνικής πλευράς σοβαρός σχεδιασμός και δυνατότητα αντιμετώπισης αυτού του κύματος.

Είναι σίγουρο ότι απαιτείται δραστήρια εξωτερική πολιτική και διπλωματικές κινήσεις από την πλευρά της χώρας μας. Ειδικά όμως στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και ευρύτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις,  οι παραπάνω κινήσεις έχουν νόημα και βάρος, μόνο αν συνοδεύονται από την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Ελλάδας και της ενίσχυσης της εθνικής μας άμυνας και της δυνατότητας περιφρούρησης των συνόρων.

Αντίθετα όμως, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης κάνουμε βήματα προς τα πίσω:

  • Ψηφίζονται, για προφανείς ψηφοθηρικούς λόγους, νόμοι για μείωση της θητείας, χωρίς σοβαρό σχεδιασμό, τη στιγμή που απέναντι από τα ελληνικά νησιά η Τουρκία διαθέτει το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο του κόσμου.
  • Συνεχίζεται και εντείνεται η αμφισβήτηση του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ αμφισβητείται η εθνική κυριαρχία σε 139 νήσους και νησίδες.
  • Μειώνονται οι, απολύτως απαραίτητες, αμυντικές δαπάνες ενώ ακυρώνονται παραγγελίες νέων οπλικών συστημάτων και συγκεκριμένα τεθωρακισμένων από τη Ρωσία.
  • Οι δυνάμεις φύλαξης των συνόρων (ειδικοί συνοριοφύλακες) ουδέποτε αναπτύχθηκαν στα νησιά.
  • Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ενώ οι πλέον σύγχρονες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού αντί να φυλάνε τα σύνορά μας περιπολούν στον Ινδικό Ωκεανό.
  • Η διοίκηση του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Λάρισας αναλαμβάνεται από Τούρκο Πτέραρχο.
  • Συνεχίζονται οι προκλήσεις από τουρκικής πλευράς με εφευρέσεις περί δήθεν τουρκικής μειονότητας όχι μόνο στη Θράκη αλλά και στα Δωδεκάνησα (Ρόδος και Κως).

Όλα αυτά τα στοιχεία, αλλά κυρίως η ενδοτικότητα και η υποχωρητικότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, δημιουργούν δικαιολογημένη ανησυχία στους πολίτες των ελληνικών νησιών.

Εμείς οι νησιώτες γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η σταθερή πολιτική ειρηνικής συνύπαρξης με τους γείτονές μας, πρέπει να βασίζεται εκτός των άλλων και σε ισχυρή ελληνική παρουσία στα σύνορά μας.

Πρέπει να βασίζεται στην αταλάντευτη στάση υπεράσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας, τόσο σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, όσο και επίπεδο αμυντικού δόγματος.

Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση δεν μας πείθει ότι είναι ικανή για αυτά τα προαπαιτούμενα.

Απαιτείται αλλαγή πολιτικής και ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων το συντομότερο δυνατό.