Αυτό και αν είναι πρόκληση! Δεν μας φτάνουν όλα τα άλλα, έχουμε και τον τουρκικό παραλογισμό που υποστηρίζει ότι η Αγιά Σοφιά ανήκει σε υπαρκτό πρόσωπο, και μάλιστα στον Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή. Και όλα αυτά λίγες μέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγί Ερντογάν στην Αθήνα, με συνοδεία 10 υπουργών και 100 επιχειρηματιών.

Σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliet την περασμένη Δευτέρα 10 Μαϊου ο  Γιουσούφ Μπεγιαζίτ, γενικός διευθυντής βακουφικών ιδρυμάτων της Τουρκίας, δηλαδή των κτημάτων που είχαν αφιερωθεί από ευσεβείς πιστούς σε ναούς, μοναστήρια και σχολεία ανακοινώνει ότι βρέθηκαν οι τίτλοι ιδιοκτησίας της Αγίας Σοφίας! Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα είπε ο γενικός διευθυντής  -ο οποίος δήλωσε και ενθουσιασμένος- οι γνήσιοι τίτλοι ανήκουν  στο όνομα του Ebulfetih Sultan Mehmet, γνωστός ως σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής!  Ένα πρόσωπο-μορφή στην ιστορία της Τουρκίας, μετά τον Κεμάλ Ατατούρκ.  


Όπως γίνεται λόγος στο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, με την «ανακάλυψη» αυτή αποδεικνύεται ότι η Αγια-Σοφιά ανήκει σε υπαρκτό πρόσωπο και όχι στα «πνευματικά όντα» της Παναγιάς, του Χριστού ή του Αγίου Πνεύματος. Κατα συνέπεια, η Αγιά Σοφιά ανήκει…στους τούρκους!

Η είδηση ανεπαρήχθη από πολλά τουρκικά ΜΜΕ, ενδεικτικό της σημασίας αλλά και των εκκολαπτόμενων στόχων, σχεδίων και πιθανών διεκδικήσεων  που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε στο προσεχές μέλλον.
Δείτε το δημοσίευμα της Milliyet, το οποίο και αναδημοσιεύτηκε σε πολλά τουρκικά sites:
milliyet