Στην πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσαν την πρόθεση αλλά και την αποφασιτικότητά τους  για συνεργασία σε σειρά διμερών ζητημάτων, για πολλά από τα οποία υπεγράφησαν μνημόνια συνεργασίας.

Οι συμφωνίες και τα μνημόνια που υπεγράφησαν

 

Με 21 συμφωνίες, μνημόνια και διακηρύξεις, που υπεγράφησαν από τους 17 υπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, επισφραγίζεται η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας και η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο οποίος με τον έλληνα ομόλογό του Γ. Α. Παπανδρέου υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη του Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τις Εξωτερικές Σχέσεις ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου υπέγραψε με τον έλληνα αναπληρωτη Υπουργό των Εξωτερικών Δ.Δρούτσα
 
” την Κοινή Πολιτική Διακήρυξη για την σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας,
 
” το Πρωτόκολλο για τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χώρων,
 
” την Συμφωνία σχετικά με την επικερδή απασχόληση των εξαρτώμενων μελών των διπλωματικών αποστολών και
 
” την Κοινή Δήλωση για την άρση των περιορισμών που ισχύουν στους μεθοριακούς σταθμούς Καστανέων-Παζαρκουλέ.
 
Σε ό,τι αφορά τα θέματα Οικονομίας και Εμπορίου, η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη υπέγραψε με τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν,
 
” Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση της συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων μεταξύ Invest in Greece και τουρκικού Φορέα Προώθησης Επενδύσεων (ISPAT),
 
και με τον Υπουργό Επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν υπέγραψε
 
” Κοινή Διακήρυξη για την προώθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.
 
Στα θέματα Περιβάλλοντος η Υπουργός Περιβάλλοντος και ο ομόλογός της Βεϊσέλ Ερογλου υπέγραψαν
 
” Κοινή Διακήρυξη συνεργασίας και
 
” Μνημόνιο Κατανόησης για θέματα προστασίας δασών
 
Στον τομέα της Ενέργειας η κα Μπιρμπίλη συζήτησε με τον υπουργό ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας κ.Τανέρ Γιλντίζ, θέματα διαχείρισης φυσικών πόρων στην ευρύτερη περιοχή και υπέγραψαν
 
” Μνημόνιο Κατανόησης για την συνεργασία στον τομέα της ενέργειας
 
Στον τομέα της Εκπαίδευσης,της Ερευνας και της Τεχνολογίας η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου υπέγραψε με τον Υπουργό Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς
 
” Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δύο υπουργείων, καθώς και μεταξύ των αρμόδιων για τη συνεργασία σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας του ελληνικού υπουργείου Παιδείας και του Συμβουλίου Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας -ΤUBITAK.
 
Επίσης η κα Διαμαντοπούλου υπέγραψε με την ομόλογό της κυρία Νιμέτ Τσουμπουκτσού
 
 
” Κοινή Διακήρυξη για τη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας στον τομέα της εκπαίδευσης.
 
Στον τομέα των Μεταφορών υπογράφτηκαν απο τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα και τον ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ,
 
” Μνημόνιο Προθέσεων για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών και συνδυασμένων μεταφορών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας
 
” Κοινή Διακήρυξη στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής, Επικοινωνιών και των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, καθώς και
 
” Κοινή Διακήρυξη για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα των οδικών μεταφορών.
 
Στον τομέα των Εσωτερικών Υποθέσεων και της Προστασίας του Πολίτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο υπουργός εσωτερικών της Τουρκίας Μπεσίρ Αταλάι συζήτησαν τη δυνατότητα να προσδιορισθεί κάποιο συγκεκριμένο λιμάνι, μέσω του οποίου θα γίνεται η επανεισδοχή λαθρομεταναστών, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της επαναπροώθησης και υπέγραψαν
 
” Κοινή Διακήρυξη επί θεμάτων παράνομης μετανάστευσης, ασύλου, οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και προστασίας του πολίτη, και
 
” Κοινή Διακήρυξη για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για τους κατόχους τουρκικών ειδικών διαβατηρίων
 
Οι υπουργοί Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και Ερτουγκρούλ Γκιουνάι συζήτησαν τη δυνατότητα προσέλκυσης τουριστών απο την Κίνα και άλλες χώρες, με κοινό προορισμό και υπέγραψαν
 
” Κοινή Διακήρυξη συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού και
 
” Κοινή Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού
 
Επίσης, ο Διευθυντής Σύνταξης του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Νικόλας Βουλέλης υπέγραψε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πρακτορείου ANADOLU Δρ. Χιλμί Μπενγκί
 
” Πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο κρατικών ειδησεογραφικών πρακτορείων
 
Επιπλέον υπογράφτηκε απο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΛΟΤ κ. Ζακολίκο και τον Πρόεδρο TSE Ταχίρ Μπουγιουκελ Βατσιγκίλ,
 
” Μνημόνιο Κατανόησης για την Τεχνική Συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης – ΕΛΟΤ και του αντίστοιχου τουρκικού οργανισμού TSE.
 
Επίσης, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών εκπροσωπούμενη απο τον Γ.Γ. κ. Γκόρτσο και η Τουρκική πλευρά από τον Εκρεμ Κεσκίν υπέγραψε
 
” Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και την Ενωσης Τουρκικών Τραπεζών (Banks Association of Turkey).

Ακολουθούν οι παρεμβάσεις των δυο πρωθυπουργών κατά την έναρξη των εργασιών της πρώτης συνεδρίασης.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να καλωσορίσω θερμά τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, κ. Tayyip Erdogan, καθώς και όλους τους Υπουργούς που ήρθαν μαζί του, όχι μόνο για να ανταλλάξουμε απόψεις, αλλά για να αποφασίσουμε και να συμφωνήσουμε σε πολύ σημαντικά για τις δύο χώρες μας ζητήματα, που ενδυναμώνουν τη συνεργασία και ανοίγουν μια νέα προοπτική σε αυτή την ιστορική για τις δύο χώρες συνάντηση.

Να σας καλωσορίσω λοιπόν και να δώσω το λόγο στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, τον κ. Tayyip Erdogan.

(ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ)

RECEP TAYYIP ERDOGAN: Αγαπητέ φίλε Γιώργο, αξιότιμοι Υπουργοί, εκπρόσωποι του Τύπου, κυρίες και κύριοι, πρώτα απ’ όλα, θέλω να επισημάνω ότι ζούμε μια ιστορική στιγμή τώρα. Την κατονομάζω «ιστορική» τη στιγμή αυτή, διότι μετά από λίγο θα υπογραφούν συνολικά 22 συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα για τις σχέσεις των δύο χωρών, για την Ελλάδα και για την Τουρκία.

Ο αριθμός των συμφωνιών που υπεγράφησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της Δημοκρατίας, αντιστοιχούν στον αριθμό συμφωνιών που θα υπογραφούν σήμερα. Για το λόγο αυτό, αποδίδω μεγάλη σημασία στη σημερινή ημέρα.

Σε λίγο, θα ζήσουμε όλοι μαζί την αγωνία αυτή και, ζώντας την αγωνία αυτή, βέβαια, θα δώσουμε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στον κόσμο, τόσο στον τομέα της ενέργειας, όσο και στους τομείς της συγκοινωνίας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, της οικονομίας, της γεωργίας, της εκπαίδευσης, της άμυνας και βέβαια, μαζί με αυτούς, και στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όπου θα κάνουμε ένα πρώτο βήμα στη σημερινή συνάντηση.

Εγώ βέβαια, μαζί με τον φίλο μου, τον συνάδελφό μου Γιώργο, είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε μαζί να καταφέρουμε αυτό το δύσκολο έργο. Αν τηρήσουμε αποφασιστική στάση, θα ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια. Βέβαια, θα υπάρξουν ορισμένοι, που θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν τα βήματα αυτά.

Εμείς οι πολιτικοί, όμως, σε περίπτωση που τηρήσουμε αποφασιστική στάση, θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια αυτά, διότι γνωρίζουμε καλά ότι, οικονομία σημαίνει ρίσκο, πολιτική σημαίνει ρίσκο και, πέρα από όλα, ξέρουμε ότι ακόμα και η ίδια η ζωή είναι ρίσκο. Αλλά πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα.

Με την ευκαιρία, ευχαριστώ εκ μέρους μου και εκ μέρους της τουρκικής αντιπροσωπείας, για τη θερμή φιλοξενία, τον Έλληνα ομόλογό μου. Ευχαριστώ πολύ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ ευχαριστώ Tayyip. Και πράγματι, αισθάνομαι κι εγώ αυτή την βούληση που έχεις δείξει, για αποφασιστικότητα στις προσπάθειες της ελληνοτουρκικής συνεργασίας. Να ξέρεις ότι, αυτή η αποφασιστικότητα, υπάρχει και από τη δική μας πλευρά.

Και γι’ αυτό, νομίζω ότι η σημερινή συνάντηση είναι ένα ξεκίνημα πράγματι ιστορικής σημασίας, που αποδεικνύεται από τον αριθμό των συμφωνιών που θα υπογράψουμε – όπως πολύ σωστά ανέφερες, 21 + 1 συμφωνίες – και τη δημιουργία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Είναι μια ιστορική ημέρα.

Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συνεργάτες, τους Υπουργούς και των δύο πλευρών, που δούλεψαν σκληρά για να φτάσουμε σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα και, βεβαίως, και όλους τους συνεργάτες των Υπουργών, που είναι κοντά μας σήμερα, σε αυτή τη συνάντηση.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, για την αποτελεσματική, επίπονη, αλλά τόσο ουσιαστική, για τη συνεργασία και την ειρήνη, δουλειά που κάνετε.

 

Ομιλία Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου στο επιχειρηματικό Φόρουμ

Κύριε Πρωθυπουργέ της Τουρκίας, κ. Tayyip Erdogan, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, αγαπητοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Ελλάδας και της Τουρκίας, των Ενώσεων της Τουρκίας και της Ελλάδας και, βεβαίως, επιχειρηματίες, θα ήθελα να καλωσορίσω όλους τους φίλους μας από την Τουρκία σε αυτή τη συνάντηση και να ευχαριστήσω για τα λόγια σας.

Θέλω να ξέρετε ότι, κάνουμε κάθε προσπάθεια να συμβάλουμε, όπως είπε ένας από τους προηγούμενους ομιλητές, στο να διαμορφώσουμε το κατάλληλο πολιτικό κλίμα, ώστε να διευκολύνουμε την επιχειρηματική συνεργασία, όπως ξεκίνησε και επί ημερών μου, όταν ήμουν Υπουργός Εξωτερικών το 1999, έτσι και σήμερα, θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια.

Θέλω να συγχαρώ, όμως, και τη δική σας προσπάθεια, διότι σίγουρα εσείς, τις ευκαιρίες αυτές, τις αξιοποιείτε και πηγαίνετε και πολλά βήματα πιο μπροστά στην πρωτοβουλία σας, από εμάς, τους πολιτικούς, στη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ανοίγετε δρόμους.

Γι’ αυτό, θέλω να σας συγχαρώ για τους δρόμους που ανοίγετε, διότι οι δρόμοι αυτοί συμβάλουν στο να διαμορφωθεί το πολιτικό κλίμα, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά από τα αγκάθια του παρελθόντος, με ένα εποικοδομητικό και σωστό τρόπο.

Και το δείχνουν ήδη οι αριθμοί, ότι από το 2001 μέχρι το 2008, ξεπέρασαν τα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια οι εμπορικές μας σχέσεις. Βέβαια, το 2009 ήταν ένας δύσκολος χρόνος, αλλά γι’ αυτό ακριβώς, η σημερινή σας παρουσία, Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών, είναι ένα ευοίωνο γεγονός, ένα αισιόδοξο γεγονός, για την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της οικονομίας των δύο χωρών, αλλά και ολόκληρης της περιοχής.

Πράγματι, έχουμε τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης –  το είπε και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ – στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα έλεγα, όμως, και στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, παρά τη χρηματοπιστωτική κρίση, έχουμε τεράστιες δυνατότητες να προχωρήσουμε πολύ πιο δυναμικά.

Θέλω να τονίσω ότι αυτό φαίνεται επίσης από τους αριθμούς. Η Ελλάδα σήμερα είναι ένας από τους πέντε πρώτους ξένους επενδυτές στην Τουρκία. Η Τουρκία αποτελεί σταθερό προορισμό επενδύσεων για τα ελληνικά επενδυτικά και επιχειρηματικά κεφάλαια.

Υπολογίζουμε ότι δραστηριοποιούνται περίπου 76 ελληνικές επιχειρήσεις, που έχουν δημιουργήσει περίπου 56 θυγατρικές, στην Τουρκία. Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις είναι εισηγμένες και στο τουρκικό Χρηματιστήριο και υπολογίζουμε ότι υπάρχει επένδυση περίπου έξι δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία.

Είναι λιγότερες οι επενδύσεις από τουρκικής πλευράς στην Ελλάδα. Και θα ήθελα να σας προσκαλέσω, και εσάς, μαζί με τους Έλληνες επιχειρηματίες, να δείτε τις δυνατότητες που ανοίγονται για επένδυση στη χώρα μας. Θέλω να ξέρετε ότι η γραφειοκρατία, στην οποία αναφερθήκατε, είναι πρώτα απ’ όλα μέλημα για μας, τους Έλληνες, και τους επιχειρηματίες, και τους πολίτες.

Ήδη, κάνουμε μεγάλες προσπάθειες να απλοποιήσουμε τους νόμους και, πολύ σύντομα, θα είναι πολύ πιο εύκολοι για την επιχειρηματικότητα. Η Υπουργός, κυρία Λούκα Κατσέλη, έχει αναλάβει και έχει προωθήσει σημαντικά νομοσχέδια προς αυτή την κατεύθυνση.

Αλλά έχετε δίκιο, η γραφειοκρατία ταλαιπωρεί και εμάς, τους Έλληνες πολίτες, αλλά και την ξένη επένδυση, σήμερα. Γι’ αυτό, είναι για μας προτεραιότητα, μέσα στις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε. Είναι μία από τις βασικές αλλαγές, που θα κάνουν την ελληνική οικονομία πολύ πιο ισχυρή.

Επίσης, για να βοηθήσουμε το κλίμα μεταξύ μας, υπογράψαμε σε τομείς συνεργασίας πολλά μνημόνια. Θέματα, όπως είναι η ομαλή εμπορική δραστηριότητα βάσει ίσων ευκαιριών και η συνεργασία μας στην προώθηση του διεθνούς εμπορίου, διασφαλίζοντας σημεία επαφής και τακτική εκπροσώπηση των αρμοδίων χωρών. Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και του αντίστοιχου Τουρκικού.

Μνημόνιο συνεργασίας για τη σύσφιξη μεταξύ των τραπεζικών μας επιχειρήσεων. Ειδική συνεργασία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συνεργασία μεταξύ του «Invest in Greece» και του αντίστοιχου «Investment Support and Promotion Agency of Turkey». Και συνεργασία στον τομέα των κατασκευών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, για κοινά έργα σε τρίτες χώρες.

Γνωρίζουμε και το θέμα της βίζας. Ήδη, κάνουμε μια προσπάθεια και υπογράψαμε την άρση της βίζας για τα λεγόμενα «πράσινα» διαβατήρια. Και θα κάνουμε και δύο ακόμα προσπάθειες: πρώτα απ’ όλα, για πιο μακροχρόνιες βίζες, για τους επιχειρηματίες που έχουν εμπορικές και επιχειρηματικές συνεργασίες στην Ελλάδα, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα. Και δεύτερον, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, έχω υποσχεθεί στον κ. Erdogan – και είναι προς όφελος και των ελληνικών νησιών – να δούμε αν θα μπορέσουμε να έχουμε, αρχικώς μονοήμερες και, βεβαίως, μετά, και για περισσότερες ημέρες, δυνατότητα επισκέψεων τουριστών από την Τουρκία σε ελληνικά νησιά, χωρίς διατυπώσεις βίζας, αλλά με εγγυήσεις, που θα πρέπει να μας δίνουν τα τουριστικά πρακτορεία, τα οποία θα αναλαμβάνουν τη μεταφορά των τουριστών στην Ελλάδα και πίσω.

Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι, αυτή η διαδικασία δεν θα γίνει μια πόρτα για τη λαθρομετανάστευση. Νομίζω, όμως, ότι οι επιχειρηματίες και από τις δύο πλευρές μπορούν να εγγυηθούν ακριβώς, ότι θα είναι μία νόμιμη και ουσιαστική επιχειρηματική δραστηριότητα, που στο κάτω-κάτω θα βοηθήσει όλες τις υγιείς επιχειρήσεις και από τις δύο πλευρές.

Δεν θα σας κρατήσω πολύ, γιατί είχαμε μια μακρά, πολύ εποικοδομητική ημέρα με τον Πρωθυπουργό, τον κ. Erdogan. Και πιστεύω ότι έχουμε, και οι δύο μας, κοινή βούληση να προχωρήσουμε μπροστά και να δημιουργήσουμε εκείνο το κλίμα, που θα μας επιτρέψει να ξεπεράσουμε παλαιότερα προβλήματα, τα οποία ακόμα όμως, δυστυχώς, δημιουργούν ένα αίσθημα ανασφάλειας μεταξύ μας, το οποίο πρέπει να ξεπεράσουμε, γεγονός που θα συμβάλει πολύ και στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στο επιχειρηματικό κλίμα.

Και όπως και οι δύο μας συμφωνήσαμε, να μπορέσουμε να φτάσουμε και στην αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών και των εξοπλιστικών δαπανών, ώστε αυτά τα χρήματα να μπορούν να πάνε σε υποδομές, στην ανάπτυξη, στην κοινωνική πρόνοια και την παιδεία, που θα κάνουν σίγουρα τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας ακόμα πιο δυνατές, σε αυτό το διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Όμως, θέλω να τονίσω ότι οι δικές σας προσπάθειες είναι άκρως πολύτιμες. Εσείς είσαστε μπροστάρηδες, εσείς παίρνετε πρωτοβουλίες.

Και θέλω να ξέρετε ότι, από τη δική μου πλευρά, θα είμαι δίπλα σας, για να βοηθήσω σε οτιδήποτε χρειάζεται, για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεών μας, αλλά και της δικής σας επιχειρηματικής δραστηριότητας με τους Έλληνες επιχειρηματίες.

Καλή σας επιτυχία.