Του Σάββα Καλεντερίδη, Ινφογνώμων Πολιτικά

Η ελληνική εξωτερική πολιτική, με την δημοσιοποίηση των σχεδίων επιχειρήσεων που επεξεργάζονται οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, σχέδια με βάση τα οποία οι Τούρκοι στρατηγοί σκοπεύουν να εμπλέξουν τα ελληνοτουρκικά σε Αιγαίο και Θράκη στον ‘αγώνα’ που κάνουν για να αντιμετωπίσουν την ‘ισλαμική απειλή’, εκτός από τις όντως πολύτιμες πληροφορίες, απέκτησε και ένα ιδιότυπο άλλοθι, με βάση το οποίο δικαιολογεί -πολλές φορές αβασάνιστα- την κάθε πρόκληση της τουρκικής πλευράς, άσχετα με το αν αυτή εντάσσεται ή όχι στους συγκεκριμένους σχεδιασμούς των στρατηγών.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Η 1η Τουρκική Στρατιά, στα πλαίσια του Σεμιναρίου Σχεδίων* του 2003, εξέτασε διεξοδικά το Σχέδιο Επιχειρήσεων «BALYOZ», που στα ελληνικά σημαίνει Βαριοπούλα, όνομα που επέλεξαν για να δηλώσουν το χτύπημα που σκόπευαν-σκοπεύουν να επιφέρουν στους ισλαμιστές της κυβέρνησης Ερντογάν με την εφαρμογή του.

Το ως άνω σεμινάριο παρακολούθησαν εκπρόσωποι του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, καθώς και εκπρόσωποι των τριών κλάδων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) και της Στρατοχωροφυλακής (Jandarma).

Με βάση αποσπάσματα του σχεδίου αλλά και των παρουσιάσεων που έγιναν στη διάρκεια του Σεμιναρίου (έχουμε στη διάθεσή μας αρκετά ηχητικά αποσπάσματα-ντοκουμέντα) από τον ίδιο τον διοικητή της Στρατιάς, τους διοικητές των Σωμάτων Στρατού και άλλους επιτελείς, εν όψει της ολοκληρωτικής πολιτικής κυριαρχίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, οι ΤΕΔ προέβησαν σε τροποποίηση της εκτίμησης απειλής και έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα την εξουδετέρωση της ισλαμικής απειλής, ως δεύτερη προτεραιότητα την εξάλειψη της κουρδικής απειλής και ως τρίτη προτεραιότητα την απειλή που προέρχεται από τις σχεδιασμένες εξελίξεις σε Κύπρο και Ελλάδα.

Όσον αφορά τα ζητήματα που σχετίζονται με την εκτίμηση απειλής και τις εκτιμήσεις των Τούρκων γύρω από αυτά τα ζητήματα, στο υλικό που διέρρευσε υπάρχουν σοβαρότατα στοιχεία, όπως για παράδειγμα ο ορισμός του εσωτερικού εχθρού στο σύνολο της κοινωνίας και στις τάξεις του ίδιου του τουρκικού στρατού, τα οποία ελπίζουμε ότι θα τύχουν ανάλογης εκτίμησης, αξιολόγησης και εκμετάλλευσης από τις αρμόδιες αρχές.

Το ζήτημα όμως που προέκυψε με τη διαρροή των στοιχείων αυτών, μέρος των οποίων παραθέτουμε παρακάτω, είναι οι εισηγήσεις που έγιναν ακόμα και από τον ίδιο τον διοικητή της στρατιάς κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου, για να ενσωματωθούν στα επιχειρησιακά σχέδια του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας διαταγές επιχειρήσεων που προβλέπουν την πραγματοποίηση προκλητικών ενεργειών από πλευράς των ΤΕΔ εις βάρος της Ελλάδος, με σκοπό την βίαιη αντίδραση της Ελλάδας, αντίδραση που θα προκαλέσει συσπείρωση του τουρκικού λαού γύρω από τις ΤΕΔ και θα ενισχύσει τη θέση τους απέναντι στον εσωτερικό εχθρό, που είναι η ‘κλιμακούμενη εσωτερική ισλαμική απειλή’.

Ανάμεσα στις προτάσεις, μάλιστα, συγκαταλέγονται η κατάληψη περιοχής του Βορείου Έβρου, καθώς και προβοκατόρικες προκλήσεις των Τούρκων αεροπόρων εναντίον των Ελλήνων ομολόγων τους, με σκοπό την πρόκληση κατάρριψης τουρκικού αεροσκάφους από ελληνικό και αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, σχεδιάζεται η κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους από τουρκικό, με σκοπό την επίρριψη της ευθύνης στην ελληνική πλευρά και την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Ακριβώς το σημείο αυτό, της προβοκατόρικης δράσης των ΤΕΔ στο Αιγαίο, ως μέρος της στρατηγικής των Τούρκων στρατηγών για εξουδετέρωση του εσωτερικού εχθρού, δηλαδή της κυβέρνησης Ερντογάν και του κόμματός του, είναι που φέρνει την ελληνική κυβέρνηση στην κόψη του «γιαταγανιού» και στη σκιά της «Βαριοπούλας», αφού καλείται να διαχωρίσει και να διακρίνει αν η πρόκληση που εμφανίζεται και βρίσκεται σε εξέλιξη κάθε φορά εντάσσεται στους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς της Τουρκίας στο Αιγαίο ή εντάσσεται στους προβοκατόρικους σχεδιασμούς των ΤΕΔ εις βάρος της κυβέρνησης Ερντογάν.

Το πρόβλημα είναι όντως δυσεπίλυτο και μπορεί να εξελιχθεί σε θανάσιμη παγίδα για τα συμφέροντα της χώρας μας, αφού οι Τούρκοι έχουν αποδείξει ότι όταν το απαιτεί το δικό τους εθνικό συμφέρον, έχουν όλοι τους, στρατηγοί και ισλαμιστές, ακριβώς την ίδια μούρη, για να παραφράσουμε τη γνωστή λαϊκή παροιμία που αφορά τα κατά άλλα συμπαθή τετράποδα.

*Σεμινάρια Σχεδίων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων


Για τις ΤΕΔ η σύνταξη, δοκιμή και διαρκής ανατροφοδότηση-επικαιροποίηση των Σχεδίων Επιχειρήσεων αποτελεί το κύριο έργο, με το οποίο ασχολείται αρμοδίως το σύνολο του στελεχιακού τους δυναμικού στην κυριολεξία δώδεκα μήνες και 365 ημέρες το χρόνο.

Τα σχέδια εξετάζονται σε επίπεδο υπομονάδος και μονάδος, στη συνέχεια σε επίπεδο σχηματισμού και τέλος εξετάζονται υπό μορφή Σεμιναρίου σε επίπεδο Στρατιάς, τους πρώτους μήνες κάθε χρόνο.

Στα Σεμινάρια Σχεδίων, που λαμβάνουν χώρα στις έδρες των τεσσάρων στρατιών των ΤΕΔ, συμμετέχουν οι διοικητές σχηματισμών και οι αρμόδιοι επιτελείς, με σκοπό τη συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και κωδικοποίηση συμπερασμάτων που σχετίζονται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις εξελίξεις σε πολιτικό και στρατιωτικό-επιχειρησιακό επίπεδο μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών και τέλος την ενσωμάτωση στα σχέδια των εμπειριών-συμπερασμάτων από την εφαρμογή των σχεδίων που έγιναν την προηγούμενη χρονιά, κατά τη διάρκεια διακλαδικών ασκήσεων των ΤΕΔ, όπως η άσκηση ΕΦΕΣ που είναι τις μέρες αυτές σε εξέλιξη.

Στη συνέχεια, τα συμπεράσματα των Σεμιναρίων αποστέλλονται στο τουρκικό ΓΕΕΘΑ, με σκοπό την έγκρισή τους, έγκριση που παρέχει και την απαραίτητη νομιμοποίηση στους αρμόδιους διοικητές, σε περίπτωση που διαταχτεί η εφαρμογή τους.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια εξαιρετικά αξιόλογη, σοβαρή και επίσημη διαδικασία που λαμβάνει χώρα στις τάξεις των ΤΕΔ, για όσους προτρέξουν να την παρεξηγήσουν ή να την απαξιώσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

balyozΣχέδιο Επιχειρήσεων Ασφάλειας «Balyoz» (Βαριοπούλα)
(Balyoz Güvenlik Harekât Planı)


Με βάση τις μαγνητοφωνημένες εισηγήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου Σχεδίων Επιχειρήσεων στην έδρα της 1ης Στρατιάς, στην Κωνσταντινούπολη (5-7 Μαρτίου 2003), ο διοικητής της 1ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (1. Zırhlı Tugay), ταξίαρχος Γιουρνταέρ Ολτζάν (Tuğgeneral Yurdaer Olcan) στην εισήγησή του είπε τα εξής:

«Κύριε Διοικητά, κατά την άποψή μου, αφού αναδειχτεί η εσωτερική απειλή ως πρώτη προτεραιότητα, θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη ριζική αντιμετώπισή της. Για να καταστεί αυτό δυνατόν και για να εξασφαλιστεί αλλά και να ενισχυθεί το αίσθημα της αλληλεγγύης και ενότητας μεταξύ των πολιτών στο σύνολο της επικράτειας, θα πρέπει να καταφύγουμε σε μικρής έκτασης συγκρούσεις με την Ελλάδα -η επίλυση του ζητήματος των μιλίων με την Ελλάδα είναι ένα δύσκολο θέμα και απαιτεί επιχείρηση μεγάλης κλίμακος ή πολιτικές διεργασίες-συγκρούσεις που θα εξασφαλίσουν ψυχολογική υποστήριξη στο εγχείρημά μας. Για το λόγο αυτό κύριε διοικητά, εκτιμώ ότι τέτοια γεγονότα μπορούν να προκαλέσουν η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, ακόμα και (η δική μας Στρατιά) στην παραμεθόριο με την Ελλάδα, τα οποία γεγονότα μπορούμε να διαδώσουμε στον κόσμο χρησιμοποιώντας αν χρειαστεί και τα ΜΜΕ, για να εξασφαλίσουμε τη συσπείρωση του κόσμου. Στη συνέχεια, λαμβάνοντας και τα απαραίτητα πολιτικά μέτρα, θα επιχειρήσουμε την επίλυση του εσωτερικού προβλήματος και αφού αυτό καταστεί δυνατόν, θα εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επίλυση του προβλήματος στην ΝΑ Τουρκία και το Βόρειο Ιράκ (Κουρδικό) σε βάθος χρόνου.»

Το σχέδιο κρίσης και εισβολής στον Βόρειο Έβρο


Την Τρίτη ημέρα του Σεμιναρίου ο διοικητής της 1ης Στρατιάς, στρατηγός Τσετίν Ντογάν (Org. Çetin Doğan), με εισήγησή του φέρνει μια πρόταση προς συζήτηση στους ανωτάτους αξιωματικούς που συμμετέχουν σ’ αυτό. Η πρόταση του Ντογάν προβλέπει την εισβολή ενός τμήματος του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Έβρο και την πρόκληση μιας τεχνητής κρίσης.

Συγκεκριμένα, όταν συζητείται η ιδέα ενεργείας της 1ης Στρατιάς για την εξουδετέρωση της εσωτερικής απειλής, ο Ντογάν προτείνει μια εναλλακτική ιδέα ενεργείας, ως εξής:

«Εκτός αυτού, μπορούμε να εξετάσουμε μια εναλλακτική ιδέα ενεργείας. Υπάρχει μια εισήγηση-πρόταση σύμφωνα με την οποία, παράλληλα με την επιχείρηση εσωτερικής ασφάλειας, με τη διάθεση στην περιοχή μας της απαραίτητης αεροπορικής δύναμης από την Πολεμική Αεροπορία και με περιορισμένο αριθμό δυνάμεων μπορούμε να εισβάλουμε και να καταλάβουμε προκαθορισμένη και περιορισμένης έκτασης περιοχή του Βορείου Έβρου, νότια του Sulucadere του Tarafeyni και του Kızıldere (Ερυθροπόταμος). Δηλαδή, προτάθηκε η άποψη ότι μπορούμε να φέρουμε σε πέρας και τις δυο επιχειρήσεις και της εσωτερικής ασφάλειας και της κατάληψης περιοχής του Βορείου Έβρου ταυτόχρονα. Σύμφωνα με τις δικαιολογητικές σκέψεις, αυτή η ιδέα ενεργείας, επειδή συμπεριλαμβάνει επιχείρηση και στο εσωτερικό και έξω από τα σύνορά μας, είναι δυνατόν να μας εξασφαλίσει συσπείρωση και εθνική ενότητα που είναι ζητούμενο».

Πώς αφελληνίσαμε την Ίμβρο


Στο ίδιο σεμινάριο, ο διευθυντής του Τμήματος Σχεδίων Επιχειρήσεων, συνταγματάρχης Τουντζάι (Albay Tuncay), στην παρουσίασή του αναφέρεται στη βάση σχεδίου εκδίωξη των Ελλήνων από τη νήσο Ίμβρο.

Ο Τουντζάι, αναφερόμενος στις προκλήσεις που δέχτηκαν οι Έλληνες κάτοικοι του νησιού, από τους φυλακισμένους που μεταφέρθηκαν σκόπιμα στην Ίμβρο, που χαρακτηρίστηκε ανοικτή φυλακή το 1965, είπε τα εξής:

«Τώρα θα αναφερθούμε στα άκρως απόρρητα σχέδια και στη μυστική δράση που μπορούμε να κάνουμε. Άλλωστε, αυτός είναι και ο στόχος της συζήτησης-εξέτασης ενός σχεδίου επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, για να εξαναγκάσουμε τους Έλληνες της Ίμβρου να φύγουν από το νησί, στείλαμε πρώτα-πρώτα μια μονάδα κομάντος στρατοχωροφυλακής (jandarma komando). Μετά κάναμε ανοικτή φυλακή στο νησί. Ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών αυξήθηκε η φυγή από το νησί. Βήμα-βήμα, νομίζω από τις υπηρεσίες του κράτους έγιναν κάποια πράγματα, στην ανοικτή φυλακή, κάποιες εμφυτεύσεις και ραφές (πιθανόν εννοεί βιασμούς και εγκυμοσύνες ως αποτέλεσμα βιασμών). Δεν αναφέρομαι σ’ αυτά επειδή υπάρχουν κάποιες τέτοιες προτάσεις για τώρα. Αυτά έγιναν τότε, με βάση της συνθήκες της εποχής, τώρα είναι αδύνατον αν γίνουν. Τότε έγιναν αυτά στα πλαίσια των ελληνοτουρκικών σχέσεων της εποχής και ως απάντηση σε πολιτικές του ελληνικού κράτους στη Θράκη.»

Σχέδιο Αεροπορικών Επιχειρήσεων «Oraj» (Κυκλώνας-Καταιγίδα)
(Oraj Hava Harekât Planı)


Στο μέρος «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» (Vazife) του Σχεδίου Αεροπορικών Επιχειρήσεων «Oraj», που φέρει την υπογραφή του αντιπτεράρχου Ιμπραήμ Φουρτούνα (İbrahim Fırtına), Διοικητού των Ακαδημιών Πολέμου της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, με υπογραφή Φεβρουάριος 2003, αναφέρονται κατά λέξη τα εξής:

«Με σκοπό την εξασφάλιση κήρυξης Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας και την επιτυχή λειτουργία των κατά τόπους Διοικήσεων Εκτάκτου Ανάγκης, η Διοίκηση Αεροπορικών Δυνάμεων (Hava Kuvvetleri Komutanlığı):


– Θα αυξήσει την ένταση με την Ελλάδα
– Θα ξεσηκώσει (με προβοκατόρικες ενέργειες) τους ισλαμιστές, για να εξασφαλίσει την έναρξη των δραστηριοτήτων τους εναντίον των ΤΕΔ
– Θα ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση και στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση (TBMM), ασκώντας ψυχολογική πίεση δια της χρησιμοποίησης των οπλικών συστημάτων που διαθέτει στις τάξεις της και
– Θα αναθέσει στο προσωπικό της αποστολές για την υποστήριξη των κατά τόπους Διοικήσεων Έκτακτης Ανάγκης.»

Στο μέρος «ΕΚΤΕΛΕΣΗ» (İcra) του Σχεδίου αναφέρονται τα εξής:

«Τη διαταγή, κατά τη διάρκεια πτήσεων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, θα παρενοχληθούν πολεμικά αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΕΠΑ), θα υποστούν προκλήσεις και θα δημιουργηθεί πολεμικό κλίμα. Αν χρειαστεί, θα εξασφαλιστεί η κατάρριψη ενός δικού μας αεροσκάφους από αεροσκάφος της ΕΠΑ και σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατόν, ένας χειριστής από την ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΙΡΑ (ÖZEL FİLO), η οποία έχει συγκροτηθεί και πάλι, σε κατάλληλο τόπο και χρόνο θα προσβάλλει ένα αεροσκάφος του δικού του σχηματισμού και θα εξασφαλίσει την κατάρριψή του.


Στη συνέχεια θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να διαδοθεί στην κοινή γνώμη μέσω των δικών μας ΜΜΕ ότι το αεροσκάφος μας καταρρίφθηκε από την ΕΠΑ, αναδεικνύοντας την αδυναμία της κυβέρνησης του ΑΚΡ στο θέμα αυτό».

Προβοκάτσια πολέμου στο Αιγαίο


Στη συνέχεια του σχεδίου «Oraj» γίνονται λεπτομερείς αναφορές στις πτυχές εκείνες που θα φέρουν την Τουρκία και την Ελλάδα στο χείλος της πολεμικής σύγκρουσης:

«Στις τάξεις της ΤΠΑ και κυρίως στις πολεμικές μοίρες, θα λάβουν χώρα ενέργειες για να αυξηθεί ελεγχόμενα η επιθετικότητα και η ένταση προς τις δυνάμεις της ΕΠΑ, ενώ θα εξασφαλιστεί η αύξηση της επιθετικότητας των πιλότων μας κατά τη διάρκεια των πτήσεών τους στο Αιγαίο. Θα ανακοινωθεί άτυπα στους πιλότους ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, στα πλαίσια της αυτοάμυνας, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν πυρά εναντίον των αντιπάλων αεροσκαφών.»

Η ένταση στη Θράκη


Ενώ συνεχίζεται αυτή η προβοκατόρικη δράση στον αέρα, σχεδιάζεται η αύξηση της έντασης στην παραμεθόριο στη Θράκη, με στόχο τη δημιουργία ατμόσφαιρας επιστράτευσης σε ολόκληρη την περιοχή.
Συγκεκριμένα αναφέρεται στο σχέδιο:

«Η ένταση θα αυξηθεί και στην παραμεθόριο περιοχή της Θράκης, όπου θα εκτελεστούν αποστολές περιπολίας, ενώ θα πραγματοποιηθούν συνεχόμενες κοινές εκπαιδεύσεις στη θάλασσα του Αιγαίου, σε συνεργασία με τις δυνάμεις του ΤΠΝ. Στις αεροπορικές βάσεις του Μπαλίκεσιρ (Balıkesir), του Μπαντίρμα (Bandırma), του Τσίγλι (Çiğli), του Τσόρλου (Çorlu) και του Ντάλαμαν (Dalaman) θα υπάρχουν συνεχώς αεροσκάφη σε ετοιμότητα σε 24ωρη βάση, ενώ θα απογειώνονται αεροσκάφη scramble ακόμα και για τα μικρής έκτασης επεισόδια. Τα αεροσκάφη της 134ης Μοίρας Επιδείξεων (Türk Yıldızları), κάθε δεύτερη μέρα θα πραγματοποιούν επιδείξεις σε διαφορετικές πόλεις, κατόπιν προσκλήσεων-συνεργασίας με τα τοπικά επιμελητήρια, δικηγορικούς συλλόγους, επιχειρηματίες κλπ, θα εξασφαλιστεί-ολοκληρωθεί η συμπάθεια που νοιώθει ο λαός για τις ΤΕΔ, κατά τη διάρκεια των επιδείξεων θα μοιράζονται δώρα, κυρίως στα παιδιά.»

Σεμινάριο Σχεδίων -2003 της 1ης Στρατιάς

Εισαγωγική Ομιλία Διοικητή 1ης Τουρκικής Στρατιάς, Στρατηγού Τσετίν Ντογάν στο Σεμινάριο Σχεδίων -2003 της 1ης Στρατιάς

«… δηλαδή, είναι περίπου αδύνατον. Και αυτό γιατί οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες μιας ενοποιημένης με την Ε.Ε. Τουρκίας για κάτι τέτοιο είναι καθορισμένες. Οι υποχρεώσεις και οι δεσμεύσεις της χώρας επίσης. Σε μια τέτοια κατάσταση, το να σκεφτεί (υπολογίσει) κανείς έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο, δεν είναι και πολύ πιθανό. Και μιλάμε για έναν κανονικό πόλεμο σε όλα τα μέτωπα.


Η πιθανότητα για κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρή. Το ότι όμως είναι μικρή, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκύψει. Άλλωστε, γι’ αυτό υπάρχουμε κι εμείς. (Αν δεν υπήρχε τέτοια πιθανότητα) Γιατί διατηρούμε και ταΐζουμε το στρατό; Γιατί διατηρούμε τόσο πολυάριθμες ένοπλες δυνάμεις; Γύρω μας δεν έμεινε κάποιος εχθρός, ούτε η Ρωσία, δηλαδή η Σοβιετική Ένωση, ούτε κανείς άλλος! Γιατί να κρατάει κανείς μια (ένοπλη) δύναμη; Στην πραγματικότητα, οι Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχουν κυρίως για να διαφυλάττουν την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας.

Επειδή, όμως, το ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας έχει έλθει στο προσκήνιο το διάστημα αυτό, δώσαμε πρώτη προτεραιότητα στην εσωτερική ασφάλεια. Όμως, στην πραγματικότητα ο στρατός ιδρύθηκε και υπάρχει για να αντιμετωπίζει τις εξωτερικές απειλές. Από αυτή την άποψη, αν και στα σενάριά μας ήταν η πιο κακή πιθανότητα, επειδή κυρίως αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο το ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας είναι στο προσκήνιο και υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να ενταθεί, ειδικά αυτήν την περίοδο, κάνουμε αυτές τις εργασίες (σεμινάριο σχεδίων) για να εξετάσουμε την ανάγκη σύνταξης νέων σχεδίων επιχειρήσεων, να εντοπίσουμε τι δυνατότητες έχουμε και τι όχι, και να καθορίσουμε τα σημεία στα οποία πρέπει να δώσουμε βαρύτητα. Κυρίως σε ό,τι αφορά την εσωτερική απειλή και την εσωτερική ασφάλεια. Τι πρέπει να προσέξουμε σε αυτά τα νέα σχέδια, ποιες είναι οι διάφορες παράμετροι, να καθορίσουμε το επιχειρησιακό πλαίσιο. Δεν συζητάμε ένα σχέδιο. Δεν έχουμε (υφίσταται) κάποιο σχέδιο. Συνάδελφοι να μην θεωρήσουν ότι έχουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης. Δεν πρόκειται για Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης. Εμείς εδώ προετοιμαζόμαστε με βάση κάποιες πιθανές δυσάρεστες εξελίξεις που είναι δυνατόν να μας προκύψουν και με βάση αυτές να συντάξουμε κάποια προσχέδια.»

Η ομιλία με την οποία έκλεισε τις εργασίες του Σεμιναρίου Σχεδίων 2003 ο Διοικητής 1ης Τουρκικής Στρατιάς, Στρατηγός Τσετίν Ντογάν:

«Πράγματι, όλοι οι πολίτες παρακολουθούν με ανησυχία την κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει η πατρίδα μας.


Από τη μια πλευρά υπάρχουν πολύ σοβαρές εξελίξεις στο εξωτερικό στο Βόρειο Ιράκ και στο Ιράκ. Από την άλλη πλευρά, έχουμε ένα συγκεκριμένο κόμμα, το οποίο, επεκτείνει βήμα-βήμα την ισλαμιστική επιρροή και εξαπλώνει το δίκτυο των οργανωμένων οπαδών του απ’ άκρου εις άκρον σε όλη την επικράτεια. Και για να το πετύχει αυτό, πότε-πότε κάνει ένα βήμα πίσω και όταν βρει την ευκαιρία, κάνει δυο βήματα μπροστά προωθώντας έτσι τους στόχους του. Γι’ αυτό οι ένοπλες δυνάμεις μας πρέπει να συμπεριφερθούν με μεγάλη προσοχή, είναι υποχρεωμένες να κάνουν κάποια πολύ προσεκτικά βήματα.

Κάθε λέξη που θα πούμε, κάθε βήμα που θα κάνουμε, θα πρέπει να γίνει με στόχο την προστασία και τη θωράκιση της κοσμικής δημοκρατίας. Στην κατάσταση που βρισκόμαστε δε υπάρχει καμία άλλη μεγαλύτερη απειλή για την κοσμική μας δημοκρατία. Αν συγκρίνουμε αυτήν την απειλή (εσωτερική) με ορισμένες εξελίξεις που συμβαίνουν στο εξωτερικό, και τα προβάλλουμε όλα αυτά στο μέλλον, θα αντιληφθούμε ότι η εσωτερική απειλή είναι πιο επικίνδυνη από όλες. Ακόμα και αν δεν το αντιλαμβανόμαστε αυτό σήμερα, θα διαπιστώσουμε στο μέλλον ότι ακριβώς επειδή δεν προστατέψαμε τις βασικές δομές της κοσμικής μας δημοκρατίας, το κράτος που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας δεν θα είναι ένα κράτος-έθνος, αλλά ένα ισλαμικό κράτος που θα βυθίζεται σταδιακά στο σκοτάδι του Μεσαίωνα.

Πριν από λίγο καιρό σας έστειλα μια αφίσα με θέμα τα κέρδη από την κοσμική δημοκρατία. Την έστειλα για να την δείξετε-διδάξετε στους στρατιώτες σας. Νομίζω ότι την πήραν όλες οι μονάδες. Στη μια πλευρά υπάρχουν εικόνες από τη δικαιοσύνη, την καθημερινή ζωή, το ελεύθερο ντύσιμο κλπ, δηλαδή εικόνες της σύγχρονης Τουρκίας και από την άλλη εικόνες από την απονομή δικαιοσύνης, την ενδυμασία και την καθημερινή ζωή μια χώρας που δεν έχει καθεστώς κοσμικής δημοκρατίας.

Με το περιεχόμενο και την αποστολή της αφίσας αποσκοπούμε στο να συνειδητοποιήσουν οι νέοι μας τους κινδύνους που επέρχονται.

Όπως ανέφερα και στις εργασίες που κάναμε εδώ, ευθύνη και αποστολή των ενόπλων δυνάμεων, που πρέπει να ακολουθούν το δρόμο που χάραξε και να εμφορούνται από τις αρχές και την υπευθυνότητα που είχε ο πνευματικός αρχηγός και ιδρυτής του κράτους μας Ατατούρκ, είναι η πάση θυσία προστασία και στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας και του καθεστώτος που καθόρισε με το σύνταγμα. Και για να γίνει αυτό, είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε κάθε μέτρο που θα μας επιτρέψει να εξουδετερώσουμε τις απειλές που σχετίζονται με τον εσωτερικό ισλαμικό κίνδυνο.
Κανένας κίνδυνος, είτε αυτός προέλθει από το Βόρειο Ιράκ, είτε από την Ελλάδα, είτε από οποιαδήποτε κατεύθυνση πέραν των συνόρων μας, δεν είναι δυνατόν να είναι μεγαλύτερος και πιο σοβαρός από την απειλή που θα προκαλέσει στο εσωτερικό ο ισλαμικός κίνδυνος και η ισλαμική επανάσταση.

Για να εξουδετερωθεί αυτή η απειλή, καθώς και οποιοδήποτε άλλο εμπόδιο ή απειλή που είναι πιθανόν να διατρέξει το τουρκικό έθνος, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός ισχυρού κεμαλιστικού στρατού. Αρκεί να έχουμε εξασφαλισμένο το εσωτερικό μας μέτωπο. Άλλωστε, αρκετές από τις ρήσεις του Ατατούρκ, μας δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και σήμερα.

Και ποτέ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το εξής: η περιοχή της Κωνσταντινούπολης και οι γειτονικές περιοχές του Κοτζάελι (Νικομήδεια) και Σαγγάριου (Αντάπαζαρι), είναι πολύ σημαντικές και εδώ (οι ισλαμιστές) έχουν δημιουργήσει απελευθερωμένες περιοχές. Όπως η διαμελιστική οργάνωση είχε δημιουργήσει απελευθερωμένες περιοχές στη ΝΑ Τουρκία την περίοδο της παντοδυναμίας της, έτσι και τώρα οι ισλαμιστές έχουν δημιουργήσει απελευθερωμένες περιοχές, όπου λειτουργούν κοινόβια (τεκκέδες) και πραγματοποιούνται νυχτερινές ακόμα και ημερήσιες συγκεντρώσεις ισλαμιστών, που θυμίζουν το σκοτάδι του Μεσαίωνα. Και όλα αυτά τα φαινόμενα μεγαλώνουν σαν χιονοστιβάδα.

Και δυστυχώς, αν και εμείς έχουμε στα χέρια μας τις δυνατότητες που μας παρέχουν οι επιστήμες, η εκσυγχρονιστική σκέψη, η σκέψη του Ατατούρκ, η σκέψη του διαφωτισμού, δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τη νεολαία μας, την οποία αφήνουμε έρμαιο των δικών τους αναχρονιστικών απόψεων και ιδεών.

Ακόμα και στα δικά μας (στρατιωτικά) σχολεία μερικές φορές γίνεται αυτό. Πότε-πότε διώχνουμε στελέχη από το στρατό επειδή ανακατεύονται με το Ισλάμ. Πώς γίνεται αυτό, άτομα που βρίσκονται μέσα σε έναν οργανισμό εκσυγχρονιστών (όπως είναι ο στρατός) να παρασύρονται από τους φετβάδες και από τις οπισθοδρομικές ιδέες των ισλαμιστών; Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να κρατήσουμε την καθαρότητα του στρατεύματος.

Αν δείξουμε αναποφασιστικότητα σε τέτοιες περιπτώσεις και δεν απομακρύνουμε από τις τάξεις του στρατεύματος εκείνους που παραστρατούν, το κόστος για μας στο μέλλον θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Διότι κάποια στιγμή θα αναγκαστούμε να πολεμήσουμε αναμεταξύ μας. Και για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πρώτα απ’ όλα ο στρατός θα πρέπει να προστατέψει τον εαυτό του.

Σκεφθείτε ότι σε περίπτωση που εμφανιστεί μια εξωτερική απειλή, ο στρατός, εκτός του ότι θα πρέπει να διαθέσει δυνάμεις για να διασφαλίσει την προστασία των συνόρων και την ακεραιότητα της πατρίδος, θα πρέπει ταυτόχρονα να διαθέσει και τις απαραίτητες δυνάμεις για να αντιμετωπίσει και την εσωτερική απειλή.

Επιπλέον, θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι σε περίπτωση που χρειαστεί να προβούμε σε επιχείρηση εκτός συνόρων και ηττηθούμε ή δεν πετύχουμε τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε, αυτό θα προκαλέσει την κατάρρευσή μας στο εσωτερικό. Γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, όταν αποφασίσουμε να κάνουμε κάποια βήματα εκτός των συνόρων.

Επειδή σε περίπτωση που αποφασίσουμε να κάνουμε βήματα εκτός συνόρων δεν θα είναι εξασφαλισμένη η ενότητα των προσπαθειών, λόγω έλλειψης εσωτερικής συνοχής, πέρα από την αποτυχία των προσπαθειών μας εκτός των συνόρων, θα προκληθούν και εσωτερικές αναταραχές που θα προκαλέσουν τη διάλυση και το γκρέμισμα των θεμελιακών δομών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι ο θεμέλιος λίθος του τουρκικού κράτους. Αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.

Για το λόγο αυτό, οι στρατοπεδάρχες μας, οι διοικητές ανεξάρτητων σχηματισμών και μονάδων και οι διοικητές των σχηματισμών εσωτερικής ασφάλειας (EMASYA) θα συνεχίσουν να συλλέξουν στοιχεία και πληροφορίες για τις εσωτερικές εξελίξεις. Επίσης, στα πλαίσια της συνεργασίας μας με τις τοπικές αρχές για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών, ακριβώς επειδή οι ένοπλες δυνάμεις θα αναλάβουν το συντονιστικό ρόλο για την αντιμετώπισή τους, μας δίδεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης και έτσι, σε περίπτωση χρειαστεί, θα ξέρουμε με ποιους να συνεργαστούμε και ποιους να εξουδετερώσουμε.

Μια επιχείρηση ασφαλείας που θα διεξαχθεί στο εσωτερικό, δεν θα είναι μια κλασική επιχείρηση EMASYA (συνεργασία στρατού-κρατικού μηχανισμού για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, σ.τ.μ.), όπως έδειξαν και οι συνάδελφοι εδώ στο σεμινάριο με τις παρουσιάσεις τους. Σίγουρα θα είναι μια επιχείρηση που θα βγει μέσα από το πνεύμα μια κλασικής επιχείρησης EMASYA, στην οποία θα αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε άσκοπη βία εναντίον του λαού και να επηρεάσουμε αρνητικά την καθημερινή ζωή του λαού. Τουναντίον, εμείς οι ένοπλες δυνάμεις θα πάρουμε μαζί μας το λαό και όπως ανέφερα και προηγουμένως, θα γίνουμε ένα με τις μαζικές οργανώσεις, τους φοιτητές και τα πανεπιστήμια. Αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να το πετύχουμε.

Θα πρέπει επίσης να περιορίζουμε τις αστοχίες και τις παραλείψεις της τοπικής αυτοδιοίκησης που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών. Το πιο σημαντικό σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε όταν εργαζόμαστε σε αυτόν τον τομέα, είναι οι αρμοδιότητες που θα δώσουμε στους κατωτέρους μας και οι πρωτοβουλίες που θα αναπτύξουν οι βαθμοφόροι, από τους διοικητές και τους υπαξιωματικούς, μέχρι τον υποδεκανέα και τον απλό στρατιώτη..

..Ο πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης έχει ξεπεράσει τα δέκα εκατομμύρια, ίσως είναι ήδη δεκατρία εκατομμύρια. Μέσα στην Κωνσταντινούπολη κατοικούν εκατό χιλιάδες Ιρανοί. Μάλιστα, εκατό χιλιάδες. Κανείς δεν μπορεί να ους καταμετρήσει. Έχουμε εκατό χιλιάδες νόμιμες εισόδους και καμία έξοδο. Ποιος ξέρει πόσοι άλλοι υπάρχουν από άλλες χώρες. Βλέπεις κάθε μέρα συλλαμβάνονται άτομα που θέλουν να περάσουν το Έβρο και τα βουλγαρικά σύνορα. Όλοι αυτοί ζουν εδώ, στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να μπεις σε κάθε σπίτι και να εξασφαλίσεις την τάξη. Σε περιπτώσεις που αυτό επιχειρήθηκε στο παρελθόν δεν μπορούμε να πούμε ότι είχαμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Όπως είπε και ο Μάο, όταν ήθελε να επιβάλλει το κομουνιστικό καθεστώς «ο λαός είναι θάλασσα κι εμείς τα ψάρια». Έτσι θα πρέπει να σκεφτόμαστε κι εμείς. Εμείς είμαστε οι ιδιοκτήτες και οι φύλακες της δημοκρατίας μας και είμαστε τα ψάρια και ο λαός η θάλασσα. Και για να επιβιώσουμε στη θάλασσα, έχουμε ανάγκη της πλήρους υποστήριξης του λαού μας. Αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Αυτή τη στιγμή η υποστήριξη του λαού στο πρόσωπό μας είναι σε υψηλά επίπεδα και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πέσει. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνουν βήματα που θα μειώσουν τη στήριξη του λαού και θα αποτρέψουμε να βγουν διαφορετικές φωνές από τις τάξεις μας προς τα έξω.
Για όλους τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να αναθεωρήσουμε εξ βάθρων τα Σχέδια Εκτάκτου Ανάγκης και να εξασφαλίσουμε την παρουσία ικανών δυνάμεων όχι για να τις χρησιμοποιήσουμε στο σύνολό τους, αλλά για να λειτουργούν ως δυνάμεις αποτροπής. Δεν είναι ανάγκη ντε και καλά να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις. Το ανέφερα πέρυσι, το πρότεινα στη Διοίκηση Στρατού Ξηράς. Στέλνετε τις μονάδες μας εκεί (στο Κουρδιστάν, σ.τ.μ.), μην το κάνετε. Η τρομοκρατία τελείωσε, έτσι φαίνεται. Το ελέγχετε το πράγμα. Όμως, από τη μια οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, από την άλλη η ανάγκη υποστήριξης της δύναμής μας στο Βόρειο Ιράκ, μας έχουν υποχρεώσει να μειώσουμε τις δυνάμεις μας εδώ.
Να περάσω τώρα στο Βόριο Ιράκ.»
..
Αντιστράτηγος Εργκίν Σαϊγκούν, Διοικητής 3ου Σώματος Στρατού

«Στη διαφάνεια βλέπετε τη δομή των ισλαμιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην τουρκική επικράτεια. Οι ΜΚΟ των ΗΠΑ και της Γερμανίας θεωρούν ότι οι διάφορες ισλαμιστικές οργανώσεις είναι μαζικές-λαϊκές οργανώσεις και έτσι προσπαθούν να τις παρουσιάσουν προς τα έξω. Έτσι, μας δίδεται η εντύπωση ότι οι οργανώσεις αυτές των ξένων χωρών προσπαθούν να μετατρέψουν την Τουρκία σε ένα μετριοπαθές ισλαμικό κράτος από ένα κοσμικό κράτος που είναι τώρα. Οι ισλαμιστικές οργανώσεις συνεχίζουν τη δράση τους στις περιοχές που φαίνονται στη διαφάνεια. Η δράσεις αυτές υποστηρίζονται με ισλαμικά κεφάλαια που ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.


Οι ισλαμιστικές οργανώσεις, χρησιμοποιώντας τα μέσα και τις δυνατότητες που προαναφέρθηκαν, με τη μέθοδο της προβολής και της προπαγάνδας προσπαθούν να επηρεάσουν το λαό. Μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών τους αυτών έχουν αποκτήσει 1.500.000 συμπαθούντες και τρεις χιλιάδες μέλη. Με τη δύναμη αυτή, η οποία είναι δυνατόν να αυξηθεί, και με τις προσπάθειες που κάνουν εναντίον του κοσμικού καθεστώτος στο σύνολο της χώρας, εκτιμάται ότι θα επιχειρήσουν να ιδρύσουν ένα ισλαμικό κράτος στον ταχύτερο για τους ίδιους χρόνο.

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι ο κοινός στόχος των ομάδων που απειλούν την εσωτερική μας ασφάλεια, είναι η αποδυνάμωση και ο διαμελισμός της Τουρκικής Δημοκρατίας και η ανατροπή του καθεστώτος μέσω της αλλαγής του συντάγματος. Οι ομάδες αυτές, επωφελούμενες από το εσωτερικό δίκαιο και το καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ισχύει σε ορισμένες χώρες της Δύσης, με πρώτη και κύρια τη Γερμανία, εξασφαλίζουν με ευκολία πολιτική και οικονομική υποστήριξη, την οποία χρησιμοποιούν και καταφέρνουν να συνεχίζουν τη δράση και τις δραστηριότητές τους στο εσωτερικό της χώρας.

Αν και παρατηρείται κάποιος περιορισμός της δράσης των τρομοκρατικών οργανώσεων στις προαναφερθείσες χώρες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, και μια μείωση της υλικής υποστήριξης, εκτιμάται ότι η υποστήριξη αυτή έστω και περιορισμένα συνεχίζεται. Όσον αφορά την πολιτική υποστήριξη, η Ε.Ε. που θέτει τους γνωστούς όρους για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας, δεν έχει συμπεριλάβει το KADEK, που αποτελεί φυσική συνέχεια του ΡΚΚ στις λίστες των τρομοκρατικών οργανώσεων, γεγονός που δίνει δύναμη σε τέτοιου είδους οργανώσεις.

Η Ε.Ε. επικαλούμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κριτήρια που έχει θέσει για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας, απαιτούν από την Τουρκία να προβεί σε παραχωρήσεις προς στις μειονότητες, προτάσσοντας το δικαίωμα της εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα, δικαιώματα που ούτε οι χώρες που είναι ήδη μέλη της έχουν παραχωρήσει στις δικές τους μειονότητες, με σκοπό να αλλάξουν το υφιστάμενο καθεστώς στην Τουρκία.

Για παράδειγμα, μια από τις απαιτήσεις της Ε.Ε. ήταν και η αύξηση των πολιτικών και η μείωση του αριθμού των στρατιωτικών μελών στο ΣΕΑ, απαίτηση που ικανοποιήθηκε με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, στα πλαίσια της προσαρμογής μας με τους όρους που θέτει η Ε.Ε.

Όμως, μετά από την ικανοποίηση ενός αιτήματος, έρχονται στο προσκήνιο άλλα αιτήματα. Με βάση την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει σήμερα, εκτιμούμε ότι τέτοιου είδους απαιτήσεις θα συνεχιστούν και σε περίπτωση που ικανοποιηθούν θα προκληθεί ζημιά στην κυριαρχία, την ενότητα και το αδιάσπαστο της Τουρκίας.

Κύριε διοικητά,
Με βάση την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, είναι απαραίτητη η λήψη ειδικών μέτρων πολύ πέραν των σχεδίων που προβλέπονται στα πλαίσια της EMASYA. Με βάση τα παραπάνω, εκτιμάται ότι οι ομάδες της εσωτερικής απειλής, επωφελούμενες από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, θα συνεχίσουν τη μεταξύ τους συνεργασία και τη δράση τους σε ολόκληρη τη χώρα, και επικαλούμενες-καλυπτόμενες από την ομπρέλα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της υποστήριξης που έχουν από το εξωτερικό.»

Αντιστράτηγος Σιουκρού Σαρίισικ, Διοικητής 5ου Σώματος Στρατού

«Στο σημείο αυτό κύριε διοικητά μου, θα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση. Έχουμε στο προσκήνιο μια πολύ σημαντική απειλή. Μια επιτυχία τους εδώ, στην Κωνσταντινούπολη, δεν περιοριστεί στη δική μας περιοχή. Με βάση την περιοχή μας, τα γεγονότα θα επεκταθούν ταχύτατα στην Κεντρική Ανατολία, ενώ θα ξεσπάσουν ανάλογα γεγονότα και σε άλλες περιοχές της τουρκικής επικράτειας. Τα γεγονότα αυτά είναι δυνατόν να κλιμακωθούν.


Για το λόγο αυτό είναι βασική αρχή και προϋπόθεση τα γεγονότα αυτά να ελεγχθούν και καταπνιγούν εδώ ταχύτατα. Για το λόγο αυτό εγώ και το 5ο και το 2ο Σώμα Στρατού έχουμε την αντιμετώπιση εξωτερικής απειλής σε δεύτερη προτεραιότητα. Εγώ είμαι αναγκασμένος να εξουδετερώσω πρώτα την εσωτερική απειλή. Για να γίνει αυτό, όμως, δεν αρκούν οι μονάδες που θα σχηματιστούν την περίοδο της επιστράτευσης., αυτό είναι αδύνατον.

Για το λόγο αυτό, εγώ θα αναθέσω αποστολές σε όλες τις μονάδες του 2ου και του 5ου Σώματος Στρατού που είναι σε θέση να πάρουν μέτρα εσωτερικής ασφάλειας. Εκτός από αυτές θα φέρω και όλες τις άλλες εδώ. Θα τις ρίξω πάνω στην Κωνσταντινούπολη. Είτε πρόκειται για δήμαρχο, είτε για εισαγγελέα, δικαστή, έπαρχο, όποιος μας βλέπει αρνητικά, τους κάνουμε στην άκρη και βάζουμε στη θέση τους δικούς μας διοικητές. Έτσι μπορούμε να ασκήσουμε βίαια πίεση, φυσικά, όπως είπε πριν από λίγο ο συνάδελφός μου, χωρίς να βάλουμε απέναντι το λαό. Η πίεση θα ασκηθεί σε εκείνους που έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και επιδιώκουν το διαμελισμό της χώρας και την αλλαγή του κοσμικού καθεστώτος. Απέναντι σε έναν λαό που έχει λάβει τέτοιες αποφάσεις, είναι αποστολή μας να κινηθούμε χωρίς κανένα έλεος.
Γι’ αυτό, πρώτα θα μεταφέρω εδώ όλες τις δυνάμεις μου, θα εκκαθαρίσω το τοπίο ταχύτατα και από κει και πέρα με βάση την εκτίμηση της διοίκησης και τις εντολές του ανωτέρου κλιμακίου, σε δεύτερη φάση σκέφτομαι να στρέψω τις δυνάμεις μου προς τα έξω. Θέλω να πω το εξής. Με μικρές μονάδες σε μια τόσο εκτεταμένη περιοχή, όλοι μας ζούμε την Κωνσταντινούπολη, με τα σημεία ελέγχου που θα στήσουμε, είναι αδύνατον να ελέγξουμε την κατάσταση σε περίπτωση που ξεσηκωθεί ο λαός. Σε μια περιοχή υπάρχουν 50 στενά, μπαίνει εκεί ο κόσμος και χάνεται. Πρέπει να δράσουμε ταχύτατα και αποτελεσματικά.»

Συνταγματάρχης Αλαατίν, Επιτελάρχης 52ας Τεθωρακισμένης Μεραρχίας

«Όπως σας είναι γνωστό κύριε Διοικητά, έχουμε τα στρατιωτικά δίκτυα επικοινωνίας και τις κινητές ομάδες διαβιβάσεων του σώματός μας, δώδεκα τον αριθμό. Σε περίπτωση που τα μεταφέρουμε εδώ και τα δώσουμε στις ταξιαρχίες μας, εξασφαλίζουμε τις επικοινωνίες μας. Όσον αφορά την επάρκεια δυνάμεων για την εφαρμογή των σχεδίων, στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν 30.000 αστυνομικοί, 5346 στρατοχωροφύλακες (JANDARMA) και 12200 προσωπικό ειδικής ασφάλειας, συνολικά 47546 άτομα. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, εκτιμάται ότι ο πιθανός αριθμός των ομάδων της εσωτερικής απειλής ανέρχεται στις 200.000 άτομα. Αν προσθέσουμε και το στρατιωτικό προσωπικό που θα χρησιμοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, η δύναμή μας θα ανέλθει στα 52800 άτομα. Αν κάνουμε το συσχετισμό δυνάμεων, βλέπουμε ότι οι εχθρικές δυνάμεις υπερτερούν ως προς τις φίλιες σε σχέση τέσσερα προς ένα (4/1).


Παρόλα αυτά, και λαμβανομένου υπόψιν ότι ο τουρκικός λαός, που κατά παράδοση τρέφει αισθήματα εκτίμησης προς τις ΤΕΔ, θα λάβει το δικό μας μέρος, με την κήρυξη της επιστράτευσης οι υφιστάμενες δυνάμεις ασφαλείας με την υπεροχή σε εκπαίδευση, οπλισμό και μέσα εκτιμάται ότι θα κατορθώσουν:

-να επιβάλλουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας,
-να εφαρμόσουν το σχέδιο λογοκρισίας και ελέγχου των εκπομπών και δημοσιεύσεων,
-να εξουδετερώσουν τα ηγετικά πρόσωπα που κινητοποιούν και κατευθύνουν τις εχθρικές δυνάμεις,
-να ελέγξουν εξονυχιστικά τα διαμερίσματα και τα γραφεία-κτίρια πολιτιστικών συλλόγων και πολιτικών κομμάτων, και
-να εφαρμόσουν εν γένει το Σχέδιο Επιβολής Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης και να επαναφέρουν την κρατική κυριαρχία στο σύνολο της περιοχής ευθύνης μας.»

Αντιστράτηγος Αϋχάν Τας, Διοικητής 15ου Σώματος Στρατού

“Υπό των πρίσμα των ανωτέρω διαπιστώσεων-εκτιμήσεων:


Ως πρωτεύουσα απειλή για τη χώρα θεωρείται η δράση ισλαμιστικών οργανώσεων, που θέτει σε κίνδυνο το χαρακτήρα του κοσμικού, κοινωνικού κράτους δικαίου που εξασφαλίζεται με την εφαρμογή του υφισταμένου συντάγματος, μια απειλή που αν δεν ελεγχθεί και καταπνιγεί άμεσα και με χρήση βίας, είναι δυνατόν να επεκταθεί ταχύτατα στο σύνολο της χώρας και να ενθαρρύνει την εξάπλωση και άλλων απειλών (ΡΚΚ, σ.τ.μ.).

Ως δευτερεύουσα απειλή θεωρείται η ίδρυση κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα απειλήσει την παραμονή των δυνάμεών μας που βρίσκονται στην περιοχή και θα επηρεάσει, θα ενθαρρύνει και θα υποστηρίξει τη δράση των ισλαμιστικών και διαμελιστικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Ως τριτεύουσα απειλή θεωρούνται οι εξελίξεις στην Κύπρο και το Αιγαίο που βασίζονται σε οργανωμένο σχέδιο, σε μια ευαίσθητη για τη χώρα μας περίοδο.

Κύριε διοικητά, ως αποτέλεσμα των παραπάνω εκτιμήσεων καταλήξαμε στους παρακάτω δυο τρόπους ενεργείας:
Ο πρώτος τρόπος ενεργείας προβλέπει την άμεση και βίαιη κατατρόπωση και εξουδετέρωση των ισλαμιστικών και διαμελιστικών δραστηριοτήτων που συνιστούν εσωτερική απειλή για τη χώρα και την εγκαθίδρυση της ασφάλειας και της τάξης στο σύνολο της χώρας και ταυτόχρονα τη διεξαγωγή της επιχείρησης εκείνης που θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στο Βόρειο Ιράκ.

Ο δεύτερος τρόπος ενεργείας προβλέπει τη λήψη μέτρων εναντίον εξωτερικών απειλών, μετά την άμεση βίαιη αντιμετώπιση των ισλαμιστικών και διαμελιστικών δραστηριοτήτων σε όλη την επικράτεια μέχρι την εξασφάλιση της γενικής τάξης και της ασφάλειας στο σύνολο της χώρας και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια της χώρας απέναντι σε εξωτερικές απειλές, συμπεριλαμβανομένων και των εξελίξεων στο Βόρειο Ιράκ και την αποκατάσταση της πληγείσας λειτουργίας του κράτους.»

Αντιστράτηγος Σιουκρού Σαρίισικ, Διοικητής 5ου Σώματος Στρατού

«Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν κατανείμει τις δυνάμεις τους έτσι ούτως ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν νικηφόρα σε έναν πόλεμο ενός και ημίσεως μετώπου, αυτό μπορούν να το πετύχουν. Από τις απειλές που στρέφονται ενάντια στο καθεστώς και την διαιώνιση του κράτους, η πιο σημαντική είναι αυτή που απειλεί την διαιώνισή του. Και αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει ένα κράτος αν δεν εξασφαλιστεί η διαιώνισή του.


Η στρατηγική που θα ακολουθηθεί στην περίπτωσή μας, είναι η στρατηγική που εφάρμοσε στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας ο αναντικατάστατος αρχηγός μας ο Ατατούρκ. Όπως είπε ο πελώριος αρχηγός μας πριν τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας, αυτό που έχει σημασία είναι το εσωτερικό μέτωπο.

Κινούμενοι με βάση την αρχή ότι τίποτε δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί αν δεν είναι ασφαλές το εσωτερικό μέτωπο, θα πρέπει:

-Να καταστραφούν με τον πιο σκληρό και ανελέητο τρόπο και το ταχύτερο δυνατόν οι δυνάμεις της διαμελιστικής οργάνωσης που βρίσκονται στο έδαφός μας και στο Βόρειο Ιράκ, καθώς και οι δυνάμεις των ισλαμιστικών οργανώσεων που απειλούν το καθεστώς και τη φυσιογνωμία της χώρας και να τεθούν ταχύτατα υπό έλεγχο οι συμπαθούντες τις ισλαμιστικές οργανώσεις.

Μετά την εξουδετέρωση της ισλαμικής απειλής εναντίον του καθεστώτος και διαμελιστικής απειλής εναντίον της ενότητας της χώρας που εδρεύει στη χώρα και στο Βόρειο Ιράκ, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα με την Ελλάδα και τη Διοίκηση της Ρωμέικης Διοίκησης της Κύπρου, που απειλούν τη διαιώνιση της χώρας.

Όταν επιλυθεί και αυτό το πρόβλημα, για να εξαλειφθεί εξ ολοκλήρου το πρόβλημα της ισλαμικής απειλής, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αφομοίωση των συμπαθούντων τις ισλαμικές οργανώσεις, όπως έγινε μετά τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας.»

Συνταγματάρχης Μπεσλέρ Γκιουζέλ, Διοικητής του 6ου Αυτοκινούμενου Συντάγματος Πεζικού

«Κύριε διοικητά,


Όπως προαναφέρθηκε στο σχέδιο του σώματος στρατού, το 6ο Σύνταγμα Πεζικού έχει τομέα ευθύνης την περιοχή που περικλείεται από τη Γέφυρα Ατατούρκ (βόρειο όριο), τον αυτοκινητόδρομο ΤΕΜ, και τις συνοικίες EYÜP –KÂĞITHANE-ŞİŞLİ-BEŞİKTAŞ και BEYOĞLU, στις οποίες έχει αποστολή να εξασφαλίσει την ύπαρξη και τη λειτουργία του κράτους καθώς και τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Η προαναφερθείσα περιοχή αποτελεί μέρος της περιοχής ευθύνης του συντάγματος με βάση το σχέδιο EMASYA. Στις περιοχές αυτές σήμερα, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν, η διαμελιστική οργάνωση (ΡΚΚ, σ.τ.μ.) και οι ισλαμιστικές δυνάμεις έχουν ισχυρή λαϊκή βάση. Η πλατεία Ταξίμ και η οδός Ιστικλάλ, η πλατεία ABİDE-İ HÜRRİYET στο ÇAĞLAYAN και η πλατεία EYÜP, που βρίσκονται στον τομέα ευθύνης μας, αποτελούν περιοχές όπου οι ισλαμιστικές ή οι άλλες οργανώσεις διοργανώσουν ευθέως ή μετατρέπουν αθώες συγκεντρώσεις σε διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος.
Οι περιοχές στην οδό Ιστικλάλ, το ŞİŞLİ, το OSMANBEY, το κέντρο του MECİDİYEKÖY και η αγορά στο RAMİ (KURU GIDA TOPTANCI HALİ) είναι εμπορικά κέντρα και προσφέρονται για λεηλασίες από το πλήθος.

Όπως προαναφέρθηκε, η συνοικία GÜLTEPE SANAYİ MAHALLESİ, τα ανατολικά της λεωφόρου SOKULLU, και οι συνοικίες GÜZELTEPE MAHALLESİ, KARADOLAP MAHALLESİ, YEŞİLPINAR MAHALLESİ και EMNİYET EVLER, που αποτελούνται κυρίως από αυθαίρετα σπίτια, αποτελούν περιοχές όπου δραστηριοποιείται το Επαναστατικό Κόμμα Απελευθέρωσης του Λαού με 2500-3000 μέλη.

Η τρομοκρατική οργάνωση KADEK έχει εξαπλωθεί στις συνοικίες EYÜP, ÇIRÇIR και CENGİZ TOPEL, καθώς και στις συνοικίες KÂĞITHANE, NURTEPE και SANAYİ MAHALLESİ, όπου κατοικούν κυρίως κάτοικοι που κατάγονται από τις περιοχές της ΝΑ Τουρκίας. Τις παραμονές των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου 2002, στην πλατεία που είναι γύρω από το τέμενος VEYSEL KARANİ CAMİ, στη συνοικία EYÜP, σε προεκλογική συγκέντρωση που έκανε το (κουρδικό) κόμμα HADEP, συγκέντρωσε 35.000 άτομα.”

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ