Του Κωστάκη Αντωνίου

Mε το προσωπείο του ειρηνοποιού, του σωτήρα, του καλού γείτονα, ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, σε μια ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε, επίσκεψη Τούρκου Πρωθυπουργού, στην Ελλάδα. Συνοδευόμενος από δέκα Υπουργούς και 80 περίπου επιχειρηματίες, πραγματοποιεί ειρηνική εισβολή στην ελληνική πρωτεύουσα.

Έσταζε μέλι ο Ερντογάν, για την Ελλάδα, στη συνέντευξή του στη ΝΕΤ. Μίλησε για κοινή κουλτούρα και κοινό πολιτισμό, θυμήθηκε ότι οι πρώτοι του εργοδότες ήταν Έλληνες, μίλησε για Αιγαίο που να ενώνει, παρουσιάστηκε πανέτοιμος να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, έστειλε και μηνύματα στον ελληνικό λαό να δείξει υπομονή, ώστε να ξεπεραστούν οι μεγάλες δυσκολίες.

Μέσα από τα λόγια και το φιλειρηνικό προφίλ του Τούρκου πρωθυπουργού, έβγαινε καθαρή η αυτοπεποίθηση, η ισχύς, η αφ’ υψηλού αντιμετώπιση από τον δυνατό, του μίζερου γείτονα.

Μακάρι να μην ερμηνεύουμε σωστά τον Τούρκο Πρωθυπουργό και όσα λέει, να τα εννοεί και να τα αποδείξει στην πράξη. Να είναι τόσο ειλικρινής, όσο και τα λόγια του. Ούτε έχουμε οποιοδήποτε λόγο να μην επιθυμούμε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και μια ειρηνική συμφωνία για το Αιγαίο. Πραγματική λύση των ελληνοτουρκικών διαφορών θα έχει τις θετικές επιπτώσεις της και στο Κυπριακό.
Όμως τα πράγματα είναι εκεί και τα δεδομένα συντριπτικά. Έχουμε μια Τουρκία στο απόγειο της δόξας και της επιρροής της, περιφερειακή δύναμη, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέλος των G20, έτοιμη να δρασκελίσει το κατώφλι της Ευρώπης, πανίσχυρη πολιτικά και στρατιωτικά. Και απέναντι σε αυτήν τη χώρα, έχουμε μια Ελλάδα που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, που, σύμφωνα με πληροφορίες, η αμυντική της ικανότητα συρρικνώνεται, της οποίας ο λαός έχει βυθιστεί στη φτώχια και η κυβέρνησή της έχει επικεντρωμένη όλη την προσοχή στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων.

Δεν πιστεύουμε στη μεγαλοψυχία της Τουρκίας, ούτε στις φιλειρηνικές προθέσεις της. Η Τουρκία δεν χαρίζεται. Δεν κατατρυχόμεθα από σύνδρομα. Οι καθημερινές παραβιάσεις στο Αιγαίο, οι εκδηλούμενες επεκτατικές βλέψεις και η αδιάλλακτη πολιτική της στο Κυπριακό, είναι έμπρακτες αποδείξεις ότι δεν έχει εγκαταλείψει τίποτε από τα πάγια επιδρομικά σχέδιά της.

Ο Ερντογάν και οι Τούρκοι ηγέτες μιλούν συνεχώς για την ανάγκη να εξαλειφθεί το αίσθημα δυσπιστίας και φοβίας μεταξύ των δύο λαών. Αλλά πώς βοηθούν έμπρακτα, όταν τα τουρκικά αεροπλάνα και πλοία φθάνουν μέχρι την Αθήνα και τον Πειραιά και εδώ στην Κύπρο, υπάρχουν 40 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες και η πολιτική της Άγκυρας επικεντρώνεται βασικά στο πώς θα δημιουργήσει συνθήκες ύπαρξης δύο κρατών;
Η απόδειξη των τουρκικών φιλειρηνικών προθέσεων, περνά μέσα από την Κύπρο. Και εδώ οι πράξεις διαψεύδουν τους λόγους…

ΣΗΜΕΡΙΝΗ