-Οσοι το διάβασαν, από την κορυφή της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας μέχρι τους γραφειοκράτες που ασχολούνται με την Τουρκία και κατ’ επέκταση την περιοχή μας, έχουν την ακριβή εικόνα για τον ισλαμιστή πολιτικό που σχεδιάζει να αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία με τρόπο που δεν θα έχει την παραμικρή εξάρτηση από τη Δύση.
-Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν έχει μπέσα και έχει τη φήμη του πολιτικού που δεν τηρεί τις συμφωνίες που υπογράφει η χώρα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Του Μιχάλη Ιγνατίου Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα προκάλεσε δικαιολογημένη ανησυχία. Και η ανησυχία αυτή δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις ικανότητες και τα πιστεύω του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας. Εχουν βέβαια σκέψεις και ιδέες για να επιτευχθεί η ομαλότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τις οποίες αρκετοί διαφωνούν κάθετα για τον απλούστατο λόγο ότι ουδείς στο Μαξίμου ή στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν μελετήσει αυτό το «φαινόμενο» που ονομάζεται Ταγίπ Ερντογάν.

Οδηγούν την Ελλάδα σε μία διαπραγμάτευση «για όλα» παρουσιάζοντας ως δεδομένη την «καλή πίστη» του πρωθυπουργού της Τουρκίας. Δεν έχουν έτσι τα πράγματα… Για πρώτη φορά θα συμφωνήσω με τους αναλυτές του αμερικανικού κράτους ειδικά αυτούς που έγραψαν το ψυχολογικό πορτρέτο του Τούρκου πρωθυπουργού. Οσοι το διάβασαν, από την κορυφή της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας μέχρι τους γραφειοκράτες που ασχολούνται με την Τουρκία και κατ’ επέκταση την περιοχή μας, έχουν την ακριβή εικόνα για τον ισλαμιστή πολιτικό που σχεδιάζει να αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία με τρόπο που δεν θα έχει την παραμικρή εξάρτηση από τη Δύση.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την Κύπρο -γι’ αυτόν είναι απλά δύο εχθρικές χώρες- και οι Ελληνες και οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί που τον ανέδειξαν «σε μετριοπαθή πολιτικό με τον οποίο μπορούν να συζητήσουν και να συμφωνήσουν» πλανώνται πλάνην οικτράν. Είναι εντελώς άσχετοι με την πραγματικότητα της Τουρκίας, και δεν είναι δικαιολογία ότι είναι θύματα κακών συμβούλων.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν έχει μπέσα και έχει τη φήμη του πολιτικού που δεν τηρεί τις συμφωνίες που υπογράφει η χώρα. Τα πρωτόκολλα με την Αρμενία δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα αθέτησης των υποσχέσεων και των υπογραφών του. Ενας Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν είναι καθόλου γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα, με τον οποίο συζητούσα πρόσφατα το θέμα, ομολόγησε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δώσει προσωπική υπόσχεση στην υπουργό Εξωτερικών Χϊλαρι Κλίντον ότι θα τηρηθεί η συμφωνία με τους Αρμένιους. Για όσους θυμούνται τα γεγονότα του περασμένου Οκτωβρίου είναι γνωστό πως η αθέτηση της συμφωνίας έγινε στο αεροπλάνο της επιστροφής στην Αγκυρα…

«Πνιγμένος» μέσα στα προβλήματα της οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου δεν είχε χρόνο να προετοιμαστεί για την επίσημη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν και της κουστωδίας των υπουργών του. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας πήγε στην Αθήνα καθ’ όλα έτοιμος για να απαιτήσει συμφωνίες στα θέματα του Αιγαίου και να διευρύνει την ατζέντα θέτοντας τις «παραβιάσεις» των δικαιωμάτων των …Τούρκων της Ρόδου και της Κω! Αλλά γιατί να κατακρίνουμε τον κ. Ερντογάν για τη νέα πρόκληση που ετοιμάζει όταν ήταν Ελληνοκύπριος βουλευτής αυτός που έβαλε την πλάτη του για να στηριχθεί το τουρκικό αίτημα.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας έπρεπε να αναβληθεί. Δεν πραγματοποιήθηκε για να λύσει προβλήματα αλλά να προσθέσει και άλλα για την Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός κυριαρχείται από τα άσχημα συναισθήματα της ήττας που προκάλεσε η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η δημιουργία του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες προκάλεσε δικαιολογημένη ενόχληση στο λαό, που έχει αντιληφθεί τα παιγνίδια τα οποία παίχθηκαν εις βάρος της Ελλάδας. Δεν χρειάζεται άλλη ταπείνωση και θα πρέπει ο κ. Παπανδρέου να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τα τερτίπια του κ. Ερντογάν που δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα: είναι ένας άνθρωπος χωρίς αισθήματα για τον οποίο πάνω απ’ όλα είναι η πίστη και η αφοσίωση στο Ισλάμ…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Οι μάγκες των Ην. Εθνών που ασχολούνται με το πρόβλημά μας πείστηκαν -λένε οι πληροφορίες- ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί λύση προφανώς επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν χαρίζει στον «αυτοκράτορα» Ερντογάν όλο το νησί. Ετσι, μαζί με τους φίλους και εταίρους μας Ευρωπαίους θα ασκήσουν πιέσεις στη Λευκωσία για να λυγίσει ο Δημήτρης Χριστόφιας και να τους δώσει και άλλα πέραν της εκ περιτροπής προεδρίας. Μέσον πίεσης θα είναι το εμπόριο με τα κατεχόμενα για να τεστάρουν τις αντοχές του Κύπριου ηγέτη. Κράτα γερά Πρόεδρε και μην ακούς τα «βρετανάκια» που σε περικύκλωσαν… Αυτοί οι τύποι, θα σε οδηγήσουν στην κρεμάλα και θα σου χρεώσουν και το σχοινί!

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Αντί να πετάτε το κρατικό χρήμα και να επηρεάζετε μονόπλευρα τον λαό για την εκ περιτροπής προεδρία νοικιάστε τις υπηρεσίες μεγάλων οίκων δημοσίων σχέσεων στο εξωτερικό για να εξηγήσετε ότι οι καταχτητές διατηρούν και σήμερα στην Κύπρο 45 χιλιάδες στρατιώτες του Αττίλα. Αρκετά καθήσατε στην άμυνα…

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ