Του Κωστάκη Αντωνίου

Ο ακήρυκτος πόλεμος του Ερντογάν με το στρατιωτικό κατεστημένο της Άγκυρας μεταφέρθηκε στο Αιγαίο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», ο στρατός «πυροβόλησε» την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, στέλλοντας τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα στο Αιγαίο, τα οποία ενεπλάκησαν σε αερομαχίες με τα ελληνικά αεροπλάνα.

Η ανταποκρίτρια της «Γκάρντιαν» στην Αθήνα γράφει σχετικά ότι «ενώ ο Ερντογάν και η σύζυγός του Εμινέ πετούσαν προς την Αθήνα, έξι τουρκικά F16 ενεπλάκησαν σε αερομαχίες με ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη. Αναλυτές ανέφεραν ότι η κίνηση αυτή ήταν επίδειξη δύναμης των στρατιωτικών και αποσκοπούσε στο να μειώσει τον Τούρκο ηγέτη. Οι Τούρκοι στρατηγοί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα βρίσκονται σε αντιπαράθεση με το νεο-οθωμανό εκσυγχρονιστή Ερντογάν. Ο πόλεμος ισχύος τους τελευταίους μήνες πυροδοτήθηκε ακόμη περισσότερο, όταν αποκαλύφθηκαν σχέδια πραξικοπήματος τα οποία είχαν την υποστήριξη του στρατού».
Τα τουρκικά ΜΜΕ δίνουν ευρεία δημοσιότητα στο θέμα και χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Ταράφ» στεγάζει την είδηση υπό τον τίτλο «Στην ξηρά ειρήνη, στον αέρα αερομαχίες». Η εφημερίδα γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαίωσε τις αερομαχίες, ενώ το Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας υποχρεώθηκε να ανακοινώσει ότι κατά την επίσκεψη Ερντογάν δεν διαδραματίστηκε καμιά άξια λόγου κρίση μεταξύ τουρκικών και ελληνικών αεροπλάνων.

Ο Τούρκος διαπραγματευτής με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος συνόδευσε τον Τούρκο πρωθυπουργό στην Αθήνα, δήλωσε στην εφημερίδα ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην ελληνική πρωτεύουσα, άκουσε για τις πληροφορίες αυτές, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Η εφημερίδα «Σταρ», αφού προβάλλει το δημοσίευμα της «Γκάρντιαν», στρέφεται σε άρθρο της κατά των στρατιωτικών και τονίζει ότι «έχουν το θράσος να προβαίνουν σε κινήσεις που μειώνουν στα μάτια των ξένων το δικό τους πρωθυπουργό, ο οποίος πραγματοποιεί ένα ταξίδι προκειμένου να μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες και να αναπτύξει τις διμερείς σχέσεις. Από εδώ ακριβώς πηγάζει και το θέμα. Ο στρατός θα είναι ένα ξεχωριστό κράτος, ή θα υπόκειται στην πολιτική εξουσία; Πάντως αυτή τη στιγμή, κινείται όπως αυτός νομίζει».

Χωρικά ύδατα

Ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ σε άρθρο του γράφει ότι όσοι υποστηρίζουν πως οι συνομιλίες των Αθηνών δεν απέφεραν χειροπιαστό αποτέλεσμα, αδικούν την επίσκεψη. Ο Μπιράντ γράφει ότι στις προσεχείς εβδομάδες θα αρχίσει διάλογος για επαναχάραξη των χωρικών υδάτων των δύο χωρών.

Ο Μπιράντ παραδέχεται ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα βάσει των διεθνών συμφωνιών να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Όμως, από τη στιγμή που θα το πράξει, το Αιγαίο θα κλείσει για την Τουρκία. Αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος της απόφασης της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το 1995, να το θεωρήσει casus belli.

«Tώρα», προσθέτει ο Μπιράντ, «οι αρμόδιοι των δύο χωρών θα συναντηθούν, θα θέσουν ενώπιόν τους το χάρτη του Αιγαίου και θα αρχίσουν να χαράσσουν ένα νέο σύνορο. Τα τουρκικά και ελληνικά χωρικά ύδατα, σε κάποιο σημείο θα ανέρχονται στα τρία, σε άλλο σημείο στα οκτώ και σε ορισμένα στα 10 ή στα 12 ναυτικά μίλια. Ο νέος χάρτης θα εξασφαλίσει την έξοδο της Τουρκίας στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, θα αντιμετωπίσει τις ανάγκες των στρατιωτικών ασκήσεων και κατά τον ίδιο τρόπο θα εξαλείψει τις ανησυχίες ασφάλειας της Ελλάδας. Η ύπαρξη μιας συμφωνίας στο Αιγαίο θα διευκολύνει και τη λύση όλων των άλλων προβλημάτων. Και τούτο διότι τα χωρικά ύδατα είναι κλειδί. Εάν αυτά προσδιοριστούν, τότε θα προσδιοριστεί αυτομάτως και ο εναέριος χώρος και αν απαιτηθεί, οι δύο χώρες θα απευθυνθούν και στη Χάγη».

Υπάρχει «χημεία»

Ο Μπιράντ εξαίρει τη «χημεία» που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ερντογάν και Παπανδρέου, και γράφει ότι οι δύο άνδρες «είναι αποφασισμένοι να μην προκαλέσουν θλίψη στο Αιγαίο». Ο Μπιράντ προειδοποιεί, όμως, ότι αν Τουρκία και Ελλάδα «αρχίσουν να λένε μεταξύ τους “όχι εγώ, αλλά εσύ πρέπει να κάνεις περισσότερες υποχωρήσεις”, τότε θα επιστρέψουμε στο αρχικό μας σημείο».

ΣΗΜΕΡΙΝΗ