Του Θανάση Φουσκίδη

Στα… θρανία οι πράκτορες της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών


Φαίνεται πως η ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό της CIA και για την άρτια εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της ξεπερνά την επιθυμία του Μπαράκ Ομπάμα για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των δημόσιων δαπανών. Εξάλλου, παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία, το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να έχει αναγάγει σε προσωπικό στοίχημα την εξάλειψη της δράσης της Αλ Κάιντα σε Αφγανιστάν και Πακιστάν.
Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε πριν από μερικές ημέρες ένα πενταετές πλάνο, το οποίο θα στοιχίσει εκατομμύρια δολάρια, με σκοπό την αναβάθμιση των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται από τη CIA, τη βελτίωση του συστήματος συλλογής των πληροφοριών καθώς και τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των αναλυτών και των πρακτόρων της.
Οι προσδοκίες του Πανέτα

Ο χρόνος δημοσιοποίησης του σχεδίου αυτού κάθε άλλο παρά τυχαία επελέγη, καθώς οι σχετικές ανακοινώσεις έρχονται τη στιγμή που η πανίσχυρη υπηρεσία βρίσκεται στο στόχαστρο των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Οι παραλείψεις που επέτρεψαν σ’ ένα βομβιστή αυτοκτονίας να εισέλθει πριν από λίγους μήνες στη βάση της στο Αφγανιστάν –και να προκαλέσει το θάνατο επτά πρακτόρων– και το περιστατικό με τον Νιγηριανό που προσπάθησε να πυροδοτήσει ποσότητα εκρηκτικών στη διάρκεια πτήσης αεροσκάφους της Delta έγιναν αντικείμενο έντονης κριτικής από τον αμερικανικό Τύπο, γεγονός που έπληξε σημαντικά το κύρος της CIA.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Λίον Πανέτα δήλωσε ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο των ΗΠΑ στη μάχη κατά των κινδύνων που απειλούν την εθνική ασφάλεια. Μεταξύ αυτών, συμπεριέλαβε την τρομοκρατία, τα όπλα μαζικής καταστροφής και την κατασκοπία στον κυβερνοχώρο.

Επιπλέον ο Πανέτα επισήμανε πως βασικός στόχος των αλλαγών που προωθούνται ως προς την επιχειρησιακή δράση της υπηρεσίας είναι η συνύπαρξη και η αρμονική συνεργασία αναλυτών και πρακτόρων στα πεδία των μαχών, ένα σύστημα που στο πρόσφατο παρελθόν έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα, σύμφωνα με τον Νο 1 της αμερικανικής αντικατασκοπίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο εντοπισμός ενός μέχρι πρότινος άγνωστου εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν, κοντά στην ιερή πόλη Κομ.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι δύο αυτές ομάδες ενεργούσαν ανεξάρτητα η μία από την άλλη, ωστόσο αυτός ο διαχωρισμός δεν υφίσταται πλέον, καθώς, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, η μεταξύ τους συνεργασία προσφέρει νέες δυνατότητες ως προς την ανταλλαγή των πληροφοριών και την αξιοποίησή τους. Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο Πανέτα υπογράμμισε πως η συνεργασία αυτή πρέπει να διευρυνθεί σε όλο το φάσμα της δραστηριότητας της CIA.
Εντατικά μαθήματα ξένων γλωσσών

Εκτός από τα παραπάνω, ένα από τα βασικά ζητούμενα του προγράμματος για την αναδιάρθρωση της CIA είναι η αύξηση των γλωσσομαθών πρακτόρων και αναλυτών της υπηρεσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, λιγότερο από το 1/3 των στελεχών της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που δρουν στο εξωτερικό γνωρίζουν άπταιστα κάποια ξένη γλώσσα.

Όπως εξήγησε ο Πανέτα, η κατάσταση αυτή αποτελεί σοβαρό εμπόδιο όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της CIA, γεγονός που καθιστά αναγκαία την έναρξη μιας προσπάθειας για την εκμάθηση –και την τελειοποίηση– ξένων γλωσσών. Άμεσος στόχος είναι ο διπλασιασμός των μυστικών πρακτόρων που συμμετέχουν στα μαθήματα γλωσσικής κατάρτισης, τα οποία οργανώνονται από την υπηρεσία, και ο τριπλασιασμός του αντίστοιχου αριθμού των αναλυτών.

Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της υπηρεσίας, το μεγαλύτερο βάρος θα πρέπει να δοθεί –εκτός φυσικά των ευρωπαϊκών– σε γλώσσες όπως τα αραβικά, τα κινεζικά, τα ρωσικά, η Πάστο (Αφγανιστάν, δυτικό Πακιστάν), η Ουρντού (μία από τις δύο επίσημες γλώσσες του Πακιστάν) και τα περσικά, οι οποίες μιλιούνται σε χώρες κομβικής σημασίας για τη δράση της CIA.

Φυσικά, το κόστος για τη γλωσσική κατάρτιση των σύγχρονων Τζέιμς Μποντ και την ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού της υπηρεσίας δεν έχει γίνει γνωστό, καθώς ο προϋπολογισμός της CIA αποτελεί ένα καλά κρυμμένο μυστικό…

ΕΠΙΚΑΙΡΑ