Ολιγόλεπτη συνάντηση και συνομιλία είχε αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Μαδρίτη ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου με τον Σκοπιανό ομόλογό του κ. Νικόλα Γκρούεφσκι, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Λατινικής Αμερικής. Η σύντομη συνάντηση, που από τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ προβλήθηκε ως καθοριστικής σημασίας, για την ελληνική πλευρά ήταν απλώς μια τυπική συνομιλία, στη διάρκεια της οποίας, για άλλη μία φορά, αναφέρθηκε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν την προσπάθεια για επίλυση του θέματος της ονομασίας υπό τον Μάθιου Νίμιτς. Αναφορά έγινε και στην οικονομική κρίση, αλλά και στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Ο κ. Γκρούεφσκι σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν είναι ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο αισιόδοξος από ό,τι πριν για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Για την οικονομία, ανέφερε ότι το να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση είναι σημαντικό και για τη χώρα του, καθώς οι ελληνικές επενδύσεις στην ΠΓΔΜ είναι πολύ μεγάλες.Η σύντομη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή κατά την οποία, κατά κοινή εκτίμηση, η διαπραγμάτευση για το όνομα βρίσκεται σε τέλμα. Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς, που βρίσκεται σε σταθερή επικοινωνία και με τις δύο πλευρές, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δώσει για άλλη μία φορά τροφή για ανούσια διαπραγμάτευση και ότι αναμένει να διαπιστώσει γόνιμο έδαφος για πρόοδο στις συνομιλίες πριν παρουσιάσει νέα πρόταση.
Ο Νίκολα Γκρουέφσκι συναντήθηκε επίσης και με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου συζητήθηκε η ανάληψη από τουρκική εταιρία η κατασκευή πολυώροφου κτιρίου στα Σκόπια, μια επένδυση που ανέρχεται από 100 έως 150 εκατομμύρια ευρώ.Ο Ερντογάν είπε ότι είχε μεγάλη εκτίμηση για τον ανάδοχο του έργου και δήλωσε ότι η ολοκλήρωσή του θα είναι επιτυχής. Οι τουρκικές επενδύσεις στην πΓΔΜ, είναι συνέχεια του επιχειρηματικού φόρουμ που διενεργήθηκε πριν λίγους μήνες στην Κωνσταντινούπολη.
Παρά τις παραινέσεις που διατυπώθηκαν πρόσφατα τόσο από αμερικανικής πλευράς όσο και από πλευράς Ε.Ε. προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ να δείξει μια πιο εποικοδομητική στάση, ώστε να αξιοποιηθεί ο χρόνος που απομένει μέχρι την ολοκλήρωση της ισπανικής προεδρίας της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο προκειμένου να χορηγηθεί στα Σκόπια ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, φαίνεται ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα θεωρείται ήδη ξεπερασμένο. Η Αθήνα εκτιμά ότι δεν υπάρχουν εκείνα τα δείγματα που θα επέτρεπαν οποιαδήποτε θετική εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Το ενδιαφέρον, πλέον, μετατοπίζεται στους επόμενους μήνες, με ορόσημο τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία τον Νοέμβριο.