Tου Δημήτρη Κοτταρίδη

Την ανάγκη η χώρα μας να αποκτήσει πλέον μια ξεκάθαρη εθνική στρατηγική, μια νέα οπτική που θα αναζητεί ρόλους στον κόσμο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ρόλους συμβατούς με τα ιδιαίτερα εθνικά της συμφέροντα, επεσήμανε ο Αντώνης Σαμαράς. «Οταν βλέπουμε γύρω μας κράτη μεγαλύτερα από μας να αρθρώνουν εθνική οπτική και εθνική στρατηγική, κράτη μικρότερα από μας να κάνουν το ίδιο, κράτη παλαιότερα ή νεότερα από μας, ευρωπαϊκά και μη, να θεωρούν αυτονόητη τη δική τους οπτική για τον κόσμο και τις δικές τους ιεραρχήσεις για τις προτεραιότητές τους, το ερώτημα αν χρειάζεται ακόμα η Ελλάδα δική της εξωτερική πολιτική είναι λάθος ερώτημα», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.  

 Παρουσιάζοντας το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε επικριτικός για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, καυτηριάζοντας την πάγια θέση του Γιώργου Παπανδρέου πως ο διάλογος μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας πρέπει να ξεκινήσει από τα λεγόμενα θέματα χαμηλής πολιτικής. «Οποιος πραγματικά επιθυμεί σταθερότητα και ασφάλεια, προτάσσει την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων. Δεν τα κουκουλώνει. Δεν στέλνει λάθος μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε τη διαφωνία του με τη χρονική στιγμή της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, καθώς, όπως είπε, «όταν μια χώρα βρίσκεται σε θέση αδυναμίας δεν μπαίνει σε διαπραγματεύσεις για τα εθνικά της συμφέροντα», ενώ υπενθύμισε πως θέματα που δεν λύθηκαν όταν η Ελλάδα ήταν πολύ ισχυρότερη και η Τουρκία πολύ ασθενέστερη δεν είναι δυνατόν να λυθούν σήμερα και υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Σαμαράς συνέδεσε μάλιστα την οικονομική συνεργασία που προωθεί η κυβέρνηση με την Αγκυρα με τα ανοιχτά εθνικά θέματα, επισημαίνοντας πως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε περίοδο διευρυμένης οικονομικής συνεργασίας όταν η συνεργασία αυτή προϋποθέτει ή συμπαρασύρει διακανονισμούς σε ανοιχτά πολιτικά προβλήματα. «Είναι σφάλμα να υποκαθιστούμε την πολιτική με την οικονομία. Οπως ακριβώς είναι σφάλμα να υποκαθιστούμε την οικονομία με την πολιτική», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος χαρακτήρισε σφάλμα τις λεόντειες συμφωνίες, οι οποίες στέλνουν λανθασμένα μηνύματα, όπως για παράδειγμα η «ανταλλαγή» που κάναμε για την πράσινη βίζα με τη συμφωνία για την επαναπροώθηση μεταναστών. «Στη μία περίπτωση δώσαμε εμείς κάτι χειροπιαστό», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας πως «έναντι αυτού η Τουρκία μάς έδωσε κάτι που μας έχει δώσει ήδη… τρεις φορές και δεν το τήρησε ποτέ».

Ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε πως «η Ελλάδα χρειάζεται να αναδείξει μια δική της ατζέντα, αν θέλετε μια νέα προσέγγιση, μια νέα σχολή σκέψης και πολιτικής. Οχι να κατακερματίζουμε τα συμφέροντά μας σε μικρά μικρά κομμάτια, που μπορούν τάχα να λυθούν ως επιχειρηματικές συμβάσεις. Γιατί αυτό θα οδηγήσει σε νέα προβλήματα. Ισως πολύ μεγαλύτερα…», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σαμαράς, πάντως, δεν παρέλειψε να εκφράσει την εκτίμηση πως η επικράτηση του κ. Ερντογάν στο παιγνίδι εξουσίας μέσα στην Τουρκία μπορεί να εξελιχθεί θετικά για την Ελλάδα, καθώς μια στρατηγική ήττα του κεμαλισμού μέσα στην Τουρκία μπορεί να οδηγήσει σε νέα εποχή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.