Των Nick Skrekas και Alkman Granitsas

ΑΘΗΝΑ (Dow Jones) – Η αμείωτη κοινωνική κατακραυγή για την οικονομική κακοδιαχείριση και τη διαφθορά αναγκάζει τους Έλληνες πολιτικούς να βάλουν τάξη. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση, που εξελέγη τον περασμένο Οκτώβριο, προχωρά με γοργούς ρυθμούς σε μια σειρά ειδικών κοινοβουλευτικών ερευνών σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τη δημόσια οργή για το πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.

Οι εν λόγω έρευνες περιλαμβάνουν τη διερεύνηση μιας πρόσφατης αμφιλεγόμενης ανταλλαγής γης με μία ισχυρή Μονή, που κόστισε στο δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Εξετάζουν επίσης την υπόθεση δωροδοκίας με εμπλοκή της Siemens. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει ήδη καταλήξει στο πρώτο της θύμα. Η υφυπουργός Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου παραιτήθηκε, μία εβδομάδα μετά την αποκάλυψη εφημερίδας ότι ο σύζυγός της, ο γνωστός τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος, χρωστάει περίπου 5,5 εκατ. ευρώ σε φόρους, πρόστιμα και τόκους. Η παραίτησή της έγινε άμεσα δεκτή.

Μεταξύ άλλων ερευνών, αναμένεται να διεξαχθεί έρευνα για τη δημοσιονομική κακοδιαχείριση που ανάγκασε την Ελλάδα να αιτηθεί το ύψους 110 δισ. ευρώ πακέτο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δημόσια πρόσωπα και από τα δύο μεγάλα κόμματα – τους Σοσιαλιστές και το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας – αναμένεται να κατηγορηθούν και να οδηγηθούν ενώπιον των δικαστών για ποινική έρευνα.

«Ψυχολογικά, υπάρχει η ανάγκη να δούμε κάποιους να τιμωρούνται, παρά το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο δεν λύνεται το πρόβλημα», σχολίασε ο Γιώργος Σεφερτζής, ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής της εταιρείας Evresis. «Και είτε οι αλλαγές του πολιτικού συστήματος, είτε η κοινωνία θα ρίξει τα κόμματα και τους πολιτικούς στο περιθώριο».

Γενική απεργία έχει προγραμματιστεί για σήμερα, για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα λιτότητας – η τέταρτη φέτος – και αναμένεται να κλείσει και πάλι η χώρα, με την πιθανότητα οι ειρηνικές διαμαρτυρίες να γίνουν βίαιες, όπως η τελευταία, όταν τρεις εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους μετά από πυρκαγιά σε τράπεζα.

Για δεκαετίες οι Έλληνες έχουν ανεχτεί τη διαφθορά και την πολιτική κατάχρηση, ενώ επανειλημμένες υποσχέσεις για διαφάνεια και μεταρρυθμίσεις δεν έχουν οδηγήσει πουθενά.  Λίγοι είναι οι πολιτικοί που έχουν ποτέ τιμωρηθεί, λόγω της βουλευτικής ασυλίας.

Ωστόσο αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά, εκτιμούν αναλυτές.

«Η κρίση έχει αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. Υπάρχει ανάγκη για νέους κανόνες στο πολιτικό παιχνίδι, ιδιαίτερα στους νεαρούς ψηφοφόρους», εκτιμά ο Σεφερτζής. «Τα πράγματα θα είναι διαφορετικά από δω και στο εξής».

Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο κυριακάτικο Πρώτο Θέμα έδειξε ότι εννέα στους δέκα Έλληνες κατηγορούν τους πολιτικούς για την οικονομική κρίση της χώρας. Περίπου το ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι οι πολιτικοί που θα βρεθούν ένοχοι θα πρέπει να φυλακιστούν.

Οι Έλληνες είναι οργισμένοι για το τριετές πλάνο λιτότητας, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές περικοπές μισθών και κρατικών δαπανών, που επέβαλαν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ σε αντάλλαγμα του πακέτου διάσωσης.

«Πιστεύω ότι τουλάχιστον 290 από τους 300 βουλευτές θα έπρεπε να οδηγηθούν στη φυλακή για τις κλοπές που έχουν κάνει και είναι απολύτως άδικο να πρέπει να υποφέρω και εγώ και να πληρώσω για τα λάθη άλλων», υποστηρίζει ο Σταύρος Αλεξίου, 30χρονος έμπορος. «Όπως λέμε στην Ελλάδα ‘το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι’ συνεπώς θα πρέπει να πρέπει να επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος των βαρών».

Οι Έλληνες ηγέτες έχουν πάρει το μήνυμα.

Με τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει έναν αμφιλεγόμενο νόμο που χορηγεί στους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης ασυλία για ποινικά αδικήματα. Η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να πάει στη Βουλή ακόμη και αυτή την εβδομάδα.

Επίσης αναζητούνται τρόποι για να γίνουν πιο διαφανείς οι συνθήκες χρηματοδότησης των κομμάτων, καθώς και η αλλαγή του εκλογικού νόμου με σκοπό να διασπαστούν μεγάλες εκλογικές περιφέρειες έτσι ώστε οι πολιτικοί να εξαρτώνται λιγότερο από τις πολιτικές δωρεές.

Μία ακόμη μεταρρύθμιση που αναμένεται τις επόμενες ημέρες είναι η θέσπιση αυστηρότερων κανόνων στη δημοσιοποίηση της προσωπικής περιουσίας των βουλευτών.

«Φυσικά, ο καθένας προσπαθεί να παρουσιάσει ένα πιο ηθικό πεδίο», τονίζει ο Γιάννης Λούλης, πολιτικός σχολιαστής και διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής Strategic Communications Ltd.

«Η σοσιαλιστική κυβέρνηση», σημειώνει, «θα ωφεληθεί από τις κοινοβουλευτικές έρευνες, στέλνοντας στο δικαστήριο ορισμένα στελέχη του συντηρητικού κόμματος και κάποια παλιότερα στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος».

capital gr