Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για απάνθρωπη μεταχείριση κρατουμένων σε φυλακή το 1996 και για το προσωρινό κλείσιμο μίας εφημερίδας το 2000.

Η Τουρκία καταδικάστηκε να καταβάλλει περί τα 250.000 ευρώ για την απάνθρωπη μεταχείριση κρατούμενων κατά τη διάρκεια της καταστολής μίας στάσης το 1996 στη φυλακή του Ντιγιάρμπακιρ (νοτιοανατολικά),ανακοινώθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.
Οκτώ κρατούμενοι υπέκυψαν τα τραύματά τους στις 27 Σεπτεμβρίου 1996, κατά την διάρκεια επέμβασης περίπου 200 ανδρών της δύναμης ταχείας επέμβασης, ενώ τραυματίστηκαν 33 κρατούμενοι και 27 αστυνομικοί.
Το Δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση ύστερα από προσφυγή 46 πρώην κρατουμένων και συγγενών των νεκρών.
Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία υπόκειται σε έφεση, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει για ηθική βλάβη το ποσό των 60.000 ευρώ στους συγγενείς των νεκρών και το ποσό των 36.000 ευρώ σε καθένα από τους έξι ενάγοντες που είχαν δεχθεί φονική επίθεση αλλά επέζησαν.
Το Δικαστήριο καταδίκασε επίσης την Τουρκία επειδή έδωσε εντολή για προσωρινό κλείσιμο μίας εφημερίδας εκτιμώντας ότι πρόκειται για επίθεση στην ελευθερία του Τύπου.
Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης είχε διατάξει το 2000 το κλείσιμο για ένα μήνα της εφημερίδας Yeni Evrensel ύστερα από την δημοσίευση άρθρων το περιεχόμενο των οποίων κρίθηκε αντίθετο με τον ποινικό κώδικα.
Το Δικαστήριο του Στρασβούργου καταδίκασε την Τουρκία να καταβάλλει στους δύο ενάγοντες, τον διευθυντή και τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας, το ποσό των 9.000 ευρώ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ