Δίμηνη εκστρατεία της Greek News: «Αγαπούμε την Ελλάδα, Βοηθούμε την Ελλάδα» στις δύσκολες αυτές οικονομικές συγκυρίες. Αν δεν το κάνουμε εμείς οι Ελληνοαμερικανοί, ποιοι θα το κάνουν;

Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Εκδότη/Διευθυντή της Greek News

Η Ελλάδα μας περνά δύσκολες ώρες. Έπειτα από δεκαετίες στρεβλής ανάπτυξης, κακοδιαχείρισης, αδιαφάνειας, νεποτισμού, μη εφαρμογής των νόμων και της ισονομίας, αδιαφορίας κυβερνώντων και κυβερνωμένων, η γενέτειρα έφτασε στο έσχατο σημείο. Ή, όπως λέει ο λαός, χτύπησε πάτο.

Τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίστηκαν από το ΔΝΤ, τους εταίρους στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για τους επόμενους 18 μήνες, με στόχο την αποφυγή της χρεοκοπίας της Ελλάδας, μα πάνω απ’ όλα των δανειστών της, ίσως αποβούν σταγόνα στον ωκεανό, αν η χώρα δεν ακολουθήσει πορεία ανάπτυξης, η οποία θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας για τον ελληνικό λαό και έσοδα για το δημόσιο.

Δυστυχώς, στα 30 χρόνια που η γενέτειρα είναι μέλος της Ε.Ε., σταμάτησε να παράγει. Έχασε το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανικής της παραγωγής, σχεδόν εκχερσώθηκε ο αγροτικός της τομέας κι απέμεινε με μόνη ισχυρή βιομηχανία τον τουρισμό (20% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος και σχεδόν 30% της απασχόλησης). Ωστόσο, ο τουρισμός είναι απόλυτα εξαρτημένος από την διεθνή οικονομική κατάσταση και βέβαια πολλές φορές και τις εσωτερικές κοινωνικές συνθήκες.

Η αρνητική δημοσιότητα που έλαβε η Ελλάδα, τόσο τους τελευταίους μήνες λόγω της επαπειλούμενης χρεοκοπίας της, όσο και πρόσφατα μετά από το θάνατο τριών εργαζομένων, ως αποτέλεσμα τρομοκρατικής επίθεσης κουκουλοφόρων στη διάρκεια εργατικής κινητοποίησης, ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει.  Μέσα σε ελάχιστες μέρες σημειώθηκαν 27.000 ακυρώσεις κι οι προοπτικές επιδείνωσης είναι μεγάλες.

Ενόσω η κυβέρνηση κι ο ελληνικός λαός είμαστε σίγουροι πως θα κάνουν επί τέλους τα αυτονόητα για να σηκωθεί η Ελλάδα μας από το βούρκο, πρέπει κι εμείς τα παιδιά της που ζούμε εκτός συνόρων, εμείς τα 7 εκατομμύρια των Ελλήνων της Διασποράς, να αρθούμε των περιστάσεων και να βοηθήσουμε όλοι για να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα για να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα, είναι να επισκεφθούμε αυτό το καλοκαίρι την Ελλάδα. Και να το κάνουμε όχι μόνο γιατί η Ελλάδα είναι όμορφη, μαγευτική, μας αναβαπτίζει και μας ξεκουράζει, αλλά και γιατί φέτος μας χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε. Πέραν τούτου, η ισοτιμία δολαρίου/ευρώ θα μειώσει τα έξοδά μας στην Ελλάδα σε σχέση με πέρυσι κατά 20%.

– Το κάναμε το 1985-86, όταν η κυβέρνηση Ρίγκαν εξέδωσε την άδικη ταξιδιωτική οδηγία κι ανατρέψαμε το αρνητικό κλίμα για τον ελληνικό τουρισμό. Γιατί όχι και τώρα;

– Αν κάποιος ξένος επιδρομέας επιτίθονταν στην Ελλάδα, πόσοι από μας που θα μπορούσαν δεν θα έσπευδαν να βοηθήσουν; Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, μόνο που οι επιδρομείς έρχονται με όπλα την οικονομική κερδοσκοπία.

– Σκεφθείτε τι θα έκανε η Εβραϊκή Διασπορά σε παρόμοια περίπτωση. Θα πήγαινε στο Ισραήλ αψηφώντας κάθε κίνδυνο. Εμείς το μόνο που θα κάνουμε είναι να πάμε όχι σε μία χώρα που κάποιον ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατιναχθεί δίπλα μας σκορπώντας τον όλεθρο, αλλά στην πατρίδα των προγόνων μας, όπου βασιλεύουν η ομορφιά, η γαλήνη, ο ήλιος κι η θάλασσα. Για να ζήσουμε λίγες εβδομάδες κοντά στις ρίζες μας, κοντά στον πλουσιότερο πολιτισμό, κουλτούρα και ιστορία της ανθρωπότητας.

Τις δύσκολες αυτές ώρες, δεν χωρούν μεμψιμοιρίες. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τι θα κάνει η κυβέρνηση για την Ελλάδα μας, αλλά τι θα κάνουμε εμείς για τον τόπο των προγόνων μας.

Πολλοί από μας ίσως έχουν πικρές εμπειρίες και παράπονα. Τώρα όμως είναι η ώρα της ευθύνης και του χρέους.

Το γεγονός και ότι τη εκστρατεία αυτή την ξεκινά στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα – χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση ή άλλου είδους ενθάρρυνση – η Greek News, ένα μέσο ενημέρωσης της Ομογένειας το οποίο δεν πήρε τίποτε στα 7 χρόνια ζωής του από το ΕΟΤ, σημαίνει κάτι: Ότι την Ελλάδα θα τη σώσουμε εμείς οι απλοί Έλληνες, που νιώθουμε για την Ελλάδα μια ανιδιοτελή αγάπη, κι όχι οι κάθε λογής αργυρώνητοι τυχοδιώκτες της αρπαχτής.

Γι’ αυτό, απευθύνουμε έκκληση, σ’ όλους τους Έλληνες της Αμερικής, σ’ όλους τους φιλέλληνες Αμερικανούς, σ’ όλους τους Έλληνες της Διασποράς.

Επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι την Ελλάδα.

Απολαύστε την Ελλάδα!

Γίνετε κι εσείς μέρος της προσπάθειας για να σωθεί η Ελλάδα.

Είμαστε Έλληνες και καλό είναι να το αποδεικνύουμε στις δύσκολες για την γενέτειρά μας ώρες.