Νέα απόφαση χαστούκι

Στρασβούργο: Νέα απόφαση – καταπέλτη για το περιουσιακό έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων( ΕΔΑΔ). Το Δικαστήριο αφαιρεί εν πολλοίς από την πλειοψηφία των προσφύγων τη δυνατότητα επίκλησης της παραβίασης του δικαιώματος στην κατοικία η οποία ανήκε στην οικογένειά τους. Κοντολογίς, τα παιδιά μιας εκτοπισμένης οικογένειας, τα οποία δεν είχαν εγγεγραμμένο το οικογενειακό σπίτι στο όνομά τους, αποκλείονται από τη δυνατότητα να υποβάλουν παράπονο για παραβίαση τους δικαιώματος της κατοικίας τους.

Η χθεσινή απόφαση στις υποθέσεις Ασπρόφτας και Πετρακίδου εναντίον Τουρκίας δεν αποτελεί μόνο μια νέα αρνητική εξέλιξη στηριζόμενη στην απόφαση Δημόπουλος και άλλοι εναντίον Τουρκίας, αλλά έρχεται να ανατρέψει και σημαντικά ευρήματα, του ίδιου Δικαστηρίου. Και πιο συγκεκριμένα τα ευρήματα στην 4η Διακρατική προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, το 2001.

Το ΕΔΑΔ σε μια κατ’ εξοχήν πολιτική απόφαση, η οποία έχει ληφθεί σε περίοδο που επαναρχίζουν οι συζητήσεις για το περιουσιακό στις απευθείας διαπραγματεύσεις, κάνει λόγο ακόμη και για εξασθένηση του δεσμού με την περιουσία.

Οι δύο αιτητές Τάσος Ασπρόφτας από την κατεχόμενη Τρυπημένη και Μαριάννα Πετρακίδου από το κατεχόμενο Έξω Μετόχι καταχώρησαν τις αιτήσεις τους κατά της Τουρκίας το 1990 εξ αφορμής της σύλληψής τους από τον κατοχικό στρατό στη διάρκεια των διαδηλώσεων του Ιουλίου 1989 στον Άγιο Κασσιανό στη Λευκωσία.

Φιλελεύθερος