Της Φανούλας Αργυρού
Το προσφυγικό σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια» αντιδρώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ.Στέφανου Στεφάνου που έγιναν κατά την διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ στην Αμερική, μόλις εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση. Η «Αδούλωτη Κερύνεια» ήταν απαρχής και από τους πρώτους πρόσφυγες στην Κύπρο που απέρριψε την τουρκική ρατσιστική λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και που απαίτησε ο Ρ. Ντενκτάς στις 12 Αυγούστου του 1974 κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Γενεύη με επικεφαλής των Βρετανό Υπ. Εξωτερικών Τζέιμς Κάλλαχαν. Να σημειωθεί ότι με το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 ο λαός στην Κύπρο απέρριψε συλλήβδην και κατηγορηματικά την τουρκική αυτή λύση που ήταν η ραχοκοκκαλιά του λεγόμενου «Σχεδίου Ανάν». Ο Στ. Στεφάνου επίσης ψεύδεται όταν ισχυρίστηκε στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ ότι η Δ.Δ.Ο έγινε δεκτή το 1977. Ο Μακάριος με τις 4 κατευθυντήριες γραμμές δεν δέχθηκε σε καμία παράγραφο την Δ.Δ.Ο Αυτή είναι ΤΟΥΡΚΙΚΗ θέση, γιατί οι Τούρκοι ήθελαν να την δεχθεί αλλά αυτό δεν έγινε κατορθωτό. Ούτε ο Σπ. Κυπριανού δεν δέχθηκε την Δ.Δ.Ο το 1979.

H ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΕΊ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΜΑΣ.

Αντί στο Συνέδριο των Αποδήμων μας που διεξάγεται στην Αμερική, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να καταθέσει Διεθνώς κατοχυρωμένες αρχές ως βάση διεκδίκησης καθαρής λύσης στο Κυπριακό, κατέθεσε μια ακατάσχετη κινδυνολογία υποστήριξης στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Μίλησε για εφικτό και ευκταίο. Από τα όσα δήλωσε ο κ. Στεφάνου είναι ξεκάθαρο ότι για την Κυβέρνηση εφικτή είναι μόνο η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Για την Κυβέρνηση εφικτή είναι μόνο η νομιμοποίηση του κατοχικού δεδομένου της διχοτόμησης της Κύπρου σε δύο γεωγραφικές ζώνες και του γεωγραφικού διαχωρισμού του Κυπριακού Λαού, Τούρκων και Ελλήνων της Κύπρου σε δύο ξεχωριστά Κρατίδια. Δεν είπε στους Ομογενείς ο κ. Στεφάνου ότι με τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας οι Τουρκοκύπριοι θα στερηθούν του Δικαιώματός τους να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές και οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες θα στερηθούν επίσης του Δικαιώματός τους να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα. Επειδή δε εμείς οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες δεν αποδεχόμαστε να στερηθούμε το Δικαίωμά μας της επιστροφής στις περιουσίες , στα σπίτια μας , στις πατρογονικές μας εστίες, ο κ. Στεφάνου μας χαρακτηρίζει ως μαξιμαλιστές που διευκολύνουμε το κλείσιμο του Κυπριακού όπως βολεύει την Τουρκία.

Μέγιστο πολιτικό ολίσθημα συνιστά η ομιλία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, τόσο σε ότι αφορά το περιεχόμενο των όσων είπε στο Συνέδριο αλλά και σε σχέση με τον τόπο που τα είπε. Αντί να μιλά για την κατοχή , αντί να καταγγέλλει την κατοχική Τουρκία, αντί να καλεί από εκείνο το βήμα την Τουρκία να εγκαταλείψει την Κύπρο, να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα και τους Τούρκους Έποικους από την Κύπρο, καταγγέλλει και κατηγορεί εμάς τους πρόσφυγες που αρνούμαστε τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ,επειδή ακριβώς θα μας «καταφάει» τα Ανθρώπινά μας Δικαιώματα για να βολευθεί η εφαρμογή της λύσης που η Τουρκία πέτυχε στο έδαφος το 1974 και διαμόρφωσε στη συνέχεια με τις αποσχιστικές της ενέργειες στα κατεχόμενα εδάφη μας. Πέραν των δικών μας Δικαιωμάτων με τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα υποθηκευθεί και το μέλλον ολόκληρης της Κύπρου στα επεχτατικά σχέδια της Τουρκίας.

ΝΤΡΟΠΗ.

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια