Στην εβδομαδιαία έκδοση της Ελευθεροτυπίας “Εβδομάδα”, υπάρχει ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το ασύλληπτο φαγοπότι που γίνεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Επιγραμματικά θα αναφέρω τα κυριώτερα στοιχεία για να καταλάβουμε όλοι ότι τελικά, είναι άσκοπο να τσακωνόμαστε μεταξύ μας, για το ποιος θα φάει περισσότερα, ενώ εμείς να είμαστε σταθερά στα 700 ευρώ.

Ο μισθός λοιπόν κάθε βουλευτή μετά τις..συγκλονιστικές περικοπές της τάξης των 500 ευρώ, κυμαίνεται στα 5.500-6.500 ευρώ περίπου. Βέβαια, αυτός είναι ο κυρίως μισθός, μιας και για κάθε μια συμμετοχή σε επιτροπή της Βουλής, παίρνουν άλλα 250 ευρώ! Δηλαδή, για να κάνουν το αυτονόητο, κάτι για το οποίο υποχρεούνται από τον ρόλο τους, πληρώνονται επιπλέον. Κι αυτό, το λένε Δημοκρατία;

Και συνεχίζω: από τους κυβερνητικούς βουλευτές, μόνο ο Ηλίας Μόσιαλος απαρνήθηκε τα περισσότερα από τα βουλευτικά προνόμια (αυτοκίνητο, συνεργάτες, αστυνομικούς, επιδόματα εξοπλισμού γραφείου κ.α) ενώ μόλις 5 βουλευτές επέλεξαν το οικονομικό υβριδικό TOYOTA αξίας 25.000 ευρώ, αντί της πολυτελούς LEXUS των 75.000 ευρώ και των 3500cc.

Και συνεχίζω:

-Κάθε βουλευτής λαμβάνει για έξοδα οργάνωσης του γραφείου του 1.200-1500 ευρώ τον μήνα (!), ενώ οι νεοεκλεγέντες άλλα 5.000 (Σ.Σ. προφανώς για να μπουν στο “κλίμα”).

-Για έξοδα κίνησης, κάθε βουλευτής παίρνει 450 ευρώ και οι της επαρχίας 1.000. Το μήνα, εννοείται…Ενώ υπάρχει ατέλεια στα ΜΜΜ και 104 αεροπορικά εισιτήρια ετησίως για τους βουλευτές της περιφερείας.

-Κάθε βουλευτής δικαιούται αυτοκίνητο μέσω leasing, το οποίο κοστίζει 1.300 ευρώ το μήνα. Από 2.000 cc που ήταν, επί Σιούφα τα κυβικά ανέβηκαν στα 3.500.

-Υπάρχει και ταχυδρομική ατέλεια φυσικά. Κι εκεί η ταρίφα είναι 1.000 ευρώ το μήνα-σε έναν κόσμο του ίντερνετ, ξέρετε κανέναν να στέλνει με το ταχυδρομείο επιστολές αξίας 1.000 ευρώ το μήνα; Εννοείται ότι σε Χριστούγεννα & Πάσχα, το ποσό είναι…double dot!

-Με την ίδια ταρίφα, 1.000 το μήνα, υπάρχει ατέλεια τηλεφωνικών συνδέσεων για σταθερά και 250 για κινητά. Ο μεγάλος Σιούφας μάλιστα, φρόντισε να πληρωθούν από τον προϋπολογισμό της Βουλής τα 35 (!) εκατομμύρια ευρώ που άφησαν ως χρέη στα κινητά οι βουλευτές επί Προεδρίας Μπενάκη.

-Την ίδια ταρίφα-το ξέρω, κουραστήκατε-λαμβάνουν οι βουλευτές για έξοδα διαμονής στην Αθήνα. Δικαιούνται επίσης 1-2 επιστημονικούς συνεργάτες, μέχρι 3 μετακλητούς από το Δημόσιο, και 1-2 Αστυνομικούς.

-Ενώ σε όλους εμάς θα μας βγει η πίστη να πάρουμε σύνταξη, οι βουλευτές μπορούν να πάρουν με μόλις 4 χρόνια θητείας! Και φυσικά, αν κάποιος έχει και τη δουλειά του, θα πάρει σύνταξη και από εκεί. Κι αν υπήρξε και Δήμαρχος, και από εκεί!

Θέλετε κι άλλα; Ε, μετά από αυτά, όποιος μου ξαναπεί λέξη για την “δαπανηρή Βασιλεία” και τους “βασιλιάδες που τους τάιζε ο Ελληνικός Λαός”, θα τον στείλω από εκεί που ήρθε….!

Αναγνώστης