του Αλέκου Λασκαράτου, protagon.gr

Στις 5η Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Το σύνθημα για φέτος είναι «Πολλά είδη. Ένας Πλανήτης. Ένα μέλλον» και απηχεί την επείγουσα έκκληση για τη διατήρηση της πολυμορφίας της ζωής στον πλανήτη μας. Εκατομμύρια άνθρωποι και εκατομμύρια είδη μοιράζονται τον ίδιο πλανήτη και μόνο από κοινού μπορούμε να απολαύσουμε ένα ασφαλέστερο μέλλον.

Μια και φέτος ο εορτασμός αυτός είναι ημέρα Σάββατο, μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε κάτι διαφορετικό για να τιμήσουμε τη φύση και το περιβάλλον χωρίς τα οποία δεν μπορούμε να ζήσουμε. Ο κατάλογος των εκδηλώσεων στην Αθήνα μακρύς. Σταχυολογώ μερικές από αυτές :

Το υπουργείο περιβάλλοντος μαζί με το υπουργείο παιδείας οργανώνουν στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) την έκθεση «Ανακυκλώνουμε με Τέχνη». Παρουσιάζονται έργα μαθητών φτιαγμένα με ανακυκλώσιμα υλικά σκουπιδιών. Μερικά από αυτά είναι μικρά αριστουργήματα. Φρεσκάδα, χαρά, παιδική αφέλεια αλλά και προβληματισμός. Για μικρούς και μεγάλους. Μέχρι τις 20 Ιουνίου. (ο κατάλογος της έκθεσης)


Όσοι από σας είστε εκδρομικοί τύποι, η ΕΥΔΑΠ γιορτάζοντας και τα 2500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα, σας δίνει την ευκαιρία να επισκεφτείτε το Φράγμα του Μαραθώνα και να πάρετε μέρος σε ένα τριήμερο δράσεων και εκδηλώσεων γύρω από το περιβάλλον, την ιστορία και τους υδατικούς πόρους. Το πρόγραμμα και για τις τρείς μέρες: 18.30 – 19.30: Επίσκεψη στο Μουσείο του Φράγματος με παράλληλη βίντεο προβολή της κατασκευής του Φράγματος – Περιήγηση στην υπαίθρια φωτογραφική έκθεση για την ιστορία της υδροληψίας της Αθήνας. 19.30 – 20.30: Παράσταση: «Μάχη του Μαραθώνα μ.Χ.» σε διαμορφωμένο χώρο στη βάση του Φράγματος. 2500 χρόνια μετά την αρχαία μάχη, ο Μαραθώνας γίνεται πεδίο μιας νέας αναμέτρησης: του ανθρώπου με τον ίδιο του τον εαυτό. Μια θεαματική μονομαχία, μια ειδική παράσταση χορευτών, ζογκλέρ και αναρριχητών πάνω στο Φράγμα και στα γύρω καμένα. Το θέαμα μάς μεταφέρει σε μια φανταστική εποχή πλήρους λειψυδρίας όπου δύο νέοι Μαραθωνομάχοι αναρριχώνται στο φράγμα με σκοπό να περάσουν στην πλευρά που υπάρχει ακόμα νερό και ένας ανταποκριτής μεταφέρει ζωντανά στο κοινό την εικόνα. Μια συμβολική παράσταση αφιερωμένη στη συλλογική προσπάθεια να ξεπεράσουμε τα φράγματα μέσα μας και να στήσουμε νέους αγωγούς επικοινωνίας μεταξύ μας και με το περιβάλλον γύρω μας. Για μικρούς και μεγάλους. Η βόλτα υπέροχη…

Ο δήμος Νέου Ψυχικού οργανώνει εορταστικό τριήμερο για παιδιά (είσοδος δωρεάν) στο Οικολογικό Πάρκο του Ν.Ψυχικού (πίσω από το Πεντάγωνο) από τις 5 το απόγευμα έως τις 9.30 μμ. Περιλαμβάνει παιχνίδια από παιδαγωγούς( τσουβαλοδρομίες, πιστα αναρρίχισης, paintball κ.ά., παραστάσεις του Θεάτρου κούκλας «Χάρτινο Φεγγάρι», και το κυριώτερο δωρεάν τα θρυλικά παγωτά Βen &  Jerry και γλυκά για όλους! Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν και σε άλλους δήμους της Αττικής αλλά και στην περιφέρεια (Χανιά, Τρίκαλα, Πάρος, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα κ.ά.)


Τώρα, αν τίποτε από τα παραπάνω δεν σας κάνει, και είστε Αθηναίοι, τότε σας προτείνω να πάτε μιά ωραία βόλτα στον Υμηττό, στην Πάρνηθα ή στις ωραίες γειτονιές της Αθήνας. Πάτε στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (με την ευκαιρία, δείτε και το σπίτι του Α. Τσοχατζόπουλου…), χαρείτε την υπέροχη βόλτα και καταλήξετε σ’ένα από τα πολλά καφέ στο Θησείο γιά ένα δροσιστικό καφέ ή αναψυκτικό.
Αυτές τις μέρες η Αθήνα είναι πραγματικά στις ομορφιές της. Δώστε στον εαυτό σας και στους δικούς σας την πολυτέλεια μιας βόλτας ή της συμμετοχής σε μια εκδήλωση, και χαρείτε την ημέρα περιβάλλοντος.