Του Βασίλη Μούρτη, Ισοτιμία

Πολυπλόκαμο αποδεικνύεται το τέρας της διαφθοράς, όπως αποκαλύπτεται από τις διαδικασίες στις εξεταστικές επιτροπές, σε σημείο, μάλιστα, που να έχει προβληματίσει τον πρωθυπουργό, όχι μόνο ως προς την αντιμετώπιση των ήδη γνωστών σκανδάλων, αλλά και προς την αποτροπή επανάληψης παρόμοιων φαινομένων κατά το τρέχον διάστημα αλλά και στο μέλλον.

 

Εκείνο που έχει προβληματίσει έντονα τον Γιώργο Παπανδρέου είναι το γεγονός ότι σε όλες της περιόδους διακυβέρνησης της χώρας είτε από το ένα είτε από το άλλο κόμμα, υπήρξαν μικρότερα ή μεγαλύτερα σκάνδαλα. Με αποτέλεσμα για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, ο πολιτικός βίος της χώρας να κινείται στον χορό των σκανδάλων και το πολιτικό σύστημα να εμφανίζεται, συλλήβδην, διεφθαρμένο.

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του, επιθυμεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τα σκάνδαλα του παρελθόντος. Και δεν επιθυμεί να συνδεθεί το όνομά του με νέες υποθέσεις σκανδάλων. Για το πρώτο, έχει δώσει εντολή να προχωρήσει το έργο όλων των Εξεταστικών Επιτροπών, ώστε να αποδοθούν ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται οι υπεύθυνοι.

Ωστόσο ο κ. Παπανδρέου θέλει να φυλάξει και τα νώτα του. Προς το σκοπό αυτό αποφάσισε να συστήσει σώμα αδιαφθόρων το οποίο θα υπάγεται απευθείας στον ίδιο, ο οποίος θα ορίζει και των επικεφαλής του υπό σύσταση σώματος. Μάλιστα οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου ερεύνησαν, με εντολή του, αν υπάρχει κάποιο ανάλογο σώμα σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, αλλά δεν βρέθηκε κάτι σχετικό. Αντίθετα βρέθηκε σε χώρα της Άπω Ανατολής (Σιγκαπούρη) και το οποίο, με τις κατάλληλες προσαρμογές, μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. Απαιτείται, όμως, ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Ο κ. Παπανδρέου οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση αυτή και για τον λόγο ότι ο κώδικας δεοντολογίας, ο οποίος είχε ψηφιστεί ομόφωνα από όλα τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου δεν φαίνεται να εφαρμόζεται στον βαθμό που προσδοκούσε ο ίδιος. Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου φθάνουν καθημερινά πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες συνεργάτες υπουργών έχουν δοσοληψίες με ισχυρούς οικονομικούς και εκδοτικούς παράγοντες.

Οι πληροφορίες αυτές ή οι περισσότερες από αυτές γίνεται προσπάθεια να ερευνηθούν περαιτέρω, αλλά οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Η δημιουργία του νέου σώματος αδιαφθόρων αναμένεται ότι θα αυξήσει τη δυνατότητα πραγματοποίησης παρόμοιων ελέγχων. Ήδη, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «Ισοτιμία», παρακολουθείται η συμπεριφορά των επιτελείων συγκεκριμένων υπουργών και οι συναντήσεις τους με γνωστούς παράγοντες και στη συνέχεια εξετάζονται οι υπουργικές αποφάσεις ή τα νομοσχέδια που σχετίζονται με τομείς δραστηριότητας των εν λόγω παραγόντων.

Το νέο σώμα θα ονομάζεται «Σώμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς στο Δημόσιο»-ΣΚΔΔ (στη Σιγκαπούρη ονομάζεται Γραφείο Ερευνών Διεφθαρμένων Πρακτικών) και θα έχει ως αποστολή του το χτύπημα της διαφθοράς στα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης και της πολιτικής εξουσίας και βέβαια του δραστικού περιορισμού, έως εξαφανίσεως, της φοροδιαφυγής, στην οποία, στην Ελλάδα, επιδίδονται πέραν των στελεχών της διοίκησης και πολλές κατηγορίες επαγγελματιών, όπως γιατροί, δικηγόροι κλπ.

Για παράδειγμα, αν υπήρχε το Σώμα αυτό σήμερα, όλοι οι γιατροί του Κολωνακίου, οι οποίοι ανακοινώθηκε ότι δήλωναν πενιχρά εισοδήματα, αλλά είχαν πολυτελή αυτοκίνητα και σπίτια ή και σκάφη αναψυχής, θα είχαν περάσει ήδη από έλεγχο και όσα περιουσιακά στοιχεία τους δεν θα είχαν μπορέσει να δικαιολογήσουν μέσω των δηλωθέντων εισοδημάτων, αυτόματα θα είχαν χαρακτηριστεί ως έσοδα από «διεφθαρμένες πηγές» και θα είχαν κατασχεθεί».

Πολλά αναμένεται επίσης να αλλάξουν σχετικά με το περιεχόμενο του όρου «δωροδοκία», η οποία, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν γίνει, θα θεωρείται κακούργημα για ποσό οποιουδήποτε ύψους και όχι για ποσά πάνω από 73.000 Ευρώ που ισχύει σήμερα. Το αδίκημα θα καταλογίζεται τόσο στον δωρολήπτη, όσο και στον δωροδότη. Όσο για τον όρο «δωροδοκία», αυτός θα σημαίνει, πάντα σύμφωνα με τις προτάσεις, «διεφθαρμένη ικανοποίηση».

Το νέο Σώμα, εκτός του ότι θα υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, θα έχει εξουσίες οι οποίες, σύμφωνα με τις εισηγήσεις, θα είναι μεγαλύτερες από αυτές των υπουργών, οι οποίοι δεν θα έχουν δυνατότητα παρέμβασης στο έργο του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, διατυπώνονται και ορισμένες επιφυλάξεις, οι οποίες δεν σχετίζονται τόσο με την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός τέτοιου Σώματος, αλλά με την απευθείας υπαγωγή του στον Πρωθυπουργό. Οι (γνωστοί) «σκεπτικιστές» του Μαξίμου, υποστηρίζουν ότι αν κάτι δεν πάει καλά με τη λειτουργία του εν λόγω Σώματος, αυτό θα το χρεωθεί προσωπικά ο Πρωθυπουργός, ο οποίος χρεώνεται, συνολικά, και την ευθύνη της διακυβέρνησης.

Παρόμοιες επιφυλάξεις, πάντως, εκτιμάται ότι μπορούν να παρακαμφθούν, εφόσον οι βασικές αρχές λειτουργίας του Σώματος πείσουν για το ρόλο και το σκοπό ίδρυσής του. Και κυρίως αν οι πολιτικοί αρχηγοί τεθούν επικεφαλής στη μάχη κατά της διαφθοράς, αν διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο και «δρακόντειο» νομοθετικό πλαίσιο και αν το νέο Σώμα έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών.