Του Μιχάλη Ιγνατίου

Ευχάριστη έκπληξη για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα εθνικά θέματα, αποτέλεσαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στον συνάδελφο Κώστα Βενιζέλο. Και ήταν έκπληξη όχι μόνο λόγω της στάσης του επίσημου ΠΑΣΟΚ πριν από τα δημοψηφίσματα του Απριλίου 2004, αλλά και με δεδομένη τη χλιαρή αντιμετώπιση από την ελληνική κυβέρνηση των ψεμάτων που εκστομίζει συχνά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Αλλωστε κατά την επίσκεψη του ισλαμιστή ηγέτη στην Αθήνα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε αναφερθεί στη θετική(!) στάση του στο Κυπριακό… Αν είναι δυνατόν… Ο κ. Δρούτσας παρουσιάστηκε επιθετικός στη συνέντευξη του και δεν έκρυψε τα λόγια του. Εθεσε θέματα που είχε ξεχάσει το ΠΑΣΟΚ όπως είναι η άμεση αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, μίλησε για διπλή πολιτική της Αγκυρας τονίζοντας τα εξής:
«Η Τουρκία ακολουθεί διπλή πολιτική. Με επικοινωνιακές δηλώσεις επιθυμίας εξεύρεσης λύσης και παράλληλα με προώθηση σταθερά διχοτομικών πολιτικών, όπως την προσπάθεια να προωθηθεί το σχέδιο κανονισμού για το απευθείας εμπόριο και να αναβαθμισθεί πολιτικά το ψευδοκράτος. Δεν χωρούν ψευδαισθήσεις σε αυτό. Η τακτική αυτή φανερώνει όμως έλλειμμα δέσμευσης στην επίτευξη λύσης και αφοσίωσης στη διαπραγματευτική διαδικασία. Όπως έχω ήδη δηλώσει, ένα ισχυρό έμπρακτο δείγμα της πολυδιαφημισμένης πολιτικής της Τουρκίας περί «μηδενικών προβλημάτων με όλους τους γείτονες» δεν μπορεί παρά να είναι η απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Είναι ξεκάθαρο ότι εμείς επιθυμούμε λύση και όχι διχοτόμηση»…

Μέσα σε δέκα γραμμές ο αρμόδιος για την ελληνική εξωτερική πολιτική έθεσε με σαφήνεια το Κυπριακό στις σωστές του βάσεις αμφισβητώντας δημόσια και ξεκάθαρα τον Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον οποίο ο κ. Δρούτσας συνομιλεί συχνά και θα έλεγα πως είναι πλέον και φίλοι.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι με τις δηλώσεις του στον «Φ» -ειδικά με την επαναλαμβανόμενη φράση του «να φύγει ο κατοχικός στρατός από την Κύπρο»- ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είναι «εκτός γραμμής». Ούτε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ούτε ουδείς άλλος από το ΠΑΣΟΚ μάς είχαν συνηθίσει σε παρόμοιες ισχυρές δηλώσεις από το 2003 και μετά. Για ένα διάστημα, ιδιαίτερα την περίοδο του σχεδίου Ανάν, το θέμα της κατοχής ήταν εκτός ατζέντας και είχε αντικατασταθεί από το αμερικανοβρετανικό σύνθημα που δυστυχώς επικράτησε και στην Ελλάδα το οποίο καλούσε να τερματιστεί η δήθεν απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Και ας έχουμε δεκάδες ψηφίσματα των διεθνών οργανισμών που επανειλημμένα έχουν ταυτίσει την απομόνωση με την παρουσία των 40 χιλιάδων στρατιωτών του Αττίλα.

Οι δηλώσεις του κ. Δρούτσα που μας γύρισαν πίσω στις καλές εποχές όταν το ΠΑΣΟΚ υπερασπιζόταν με πάθος τον κυπριακό λαό είναι καλοδεχούμενες. Η επιμονή σ’ αυτές τις θέσεις και η αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημοσιοσχεσίτη Ερντογάν στα διεθνή φόρα, θα αναγκάσουν πολλούς που σωστά πίστευαν ότι το 2004 το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους Ελληνοκύπριους να αυτοκτονήσουν, να αναθεωρήσουν τη στάση τους.

Είναι στο χέρι του κ. Δρούτσα και πολύ περισσότερο του ίδιου του πρωθυπουργού να αλλάξουν τα απαράδεκτα «δεδομένα» που δημιούργησαν και επέβαλαν οι Αμερικανοβρετανοί και οι σύμμαχοί μας στην ενωμένη Ευρώπη. Για την «απώλεια μνήμης» της διεθνούς κοινότητας φέρουν ευθύνη η Αθήνα αλλά και η Λευκωσία. Το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, του 80% των Ελληνοκυπρίων και του 18% των Τουρκοκυπρίων και των εποίκων. Είναι καθαρά θέμα κατοχής, όπως πολύ σωστά το έθεσε ο κ. Δρούτσας. Ελπίζουμε ότι με τα ίδια ακριβώς λόγια περιγράφει την κατάσταση και στον κ.

Νταβούτογλου… ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Μου λένε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «τα πήρε στο κρανίο» με τον κατοχικό ηγέτη Ερογλου. Καλώς έπραξε διότι είχε γίνει το «αστείο» ανάμεσα στους ξένους διπλωμάτες οι οποίοι δεν εκτίμησαν ότι προχώρησε σε πικρές υποχωρήσεις για να επιτύχει τον στόχο της επανένωσης, όπως τουλάχιστον τον βλέπει ο ίδιος. Αν δε πάρει πίσω και τη λάθος παραχώρηση για την εκ περιτροπής προεδρία θα το εκτιμήσουν ακόμα περισσότερο. Δεν βλέπεις φίλε κ. Πρόεδρε τι γίνεται με τον Ερντογάν. Τους καθυβρίζει, τους ταπεινώνει αλλά δεν του χαλάνε κανένα χατίρι… ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Στους «φίλους» Κυπατζήδες που έγιναν η σκιά των bloggers και των δημοσιογράφων (μέχρι και την Αμερική) ήθελα απλά να πω να «κουλάρουν» λίγο. Είναι και καλοκαίρι. Η ελεύθερη σκέψη δεν καθυποτάσσεται, ιδιαίτερα όταν οι κυνηγοί κεφαλών είναι παλικάρια της φακής. Ασχοληθείτε με τους εχθρούς της πατρίδας και αφήστε εμάς. Δεν σας ενοχλεί ότι τα παιδιά των Ερντογάν-Ερογλου σας έχουν πάρει φαλάγγι και παίζουν το κατασκοπικό παιγνίδι μέσα στην έδρα σας;

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ