Η παλιά καλή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης αναβιώνει, όπως είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με την υπογραφή σήμερα το απόγευμα στην Τρίπολη του μνημονίου στρατηγικής οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

 

Οι σχέσεις Ελλάδας και Λιβύης ήταν πάντα φιλικές αλλά το τελευταίο διάστημα οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών υποχώρησαν αισθητά. Τώρα όμως, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, η συνεργασία των δύο χωρών μπαίνει σε νέες βάσεις και έχει πολύ καλές προοπτικές.

Οι δύο πλευρές προσέγγισαν τελευταία τις σχέσεις τους με έντονο το ενδιαφέρον και των δύο να τις αναπτύξουν περαιτέρω και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης Ελ Μαχμούντι ελ Μπαγκντάντι είχε επισκεφθεί την Αθήνα προ εικοσαημέρου, όπου έγιναν οι πρώτες συζητήσεις σε υψηλό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης. Ο κ. Μαχμούντι είχε επιδώσει τότε πρόσκληση του Μουάμαρ Καντάφι στον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη Λιβύη, επίσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Και το αποτέλεσμά της ήταν η υπογραφή του μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας για την οποία οι Λίβυοι εξέφρασαν την ευχή σύντομα να μετατραπεί σε εταιρική σχέση.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου το κλίμα ήταν πολύ φιλικό έως εγκάρδιο και από όλες τις πλευρές διατυπώθηκε η έντονη επιθυμία για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Μάλιστα ο Λίβυος πρωθυπουργός μίλησε για ιστορική ημέρα, προσθέτοντας ότι από σήμερα δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στη συνεργασία των δύο χωρών και ότι από σήμερα είμαστε μαζί σε όλα. Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού της Λιβύης ο Μουάμαρ Καντάφι είχε δώσει οδηγίες να προωθηθεί με όλους τους τρόπους η ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας του με την Ελλάδα. Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου ευχαρίστησε τον Λίβυο ηγέτη με τον οποίο είχε δίωρη κατ’ ιδίαν συνάντηση, για τη στήριξη που έμπρακτα παρέχει αυτή τη δύσκολη περίοδο στην Ελλάδα ο ίδιος και ο λιβυκός λαός.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι δύο πλευρές δεν θέλησαν να αφήσουν τα πράγματα στην τύχη τους αλλά να προχωρήσουν γρήγορα σε πράξεις. Έτσι σε τρεις μήνες από σήμερα θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του μνημονίου, ενώ συστήθηκε και κοινή ειδική ομάδα η οποία θα επιβλέπει την όλη πορεία εφαρμογής του μνημονίου.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της Λιβύης, το μνημόνιο θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τη μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών η οποία θα αφορά πολλούς τομείς. Ο κ. Μαχμούντι ανέφερε ότι από την πλευρά της Λιβύης υπάρχει επιθυμία για αύξηση του όγκου των κοινών επενδύσεων η συνεργασία στους τομείς της υγείας και της παιδείας, η αύξηση της τουριστικής κίνησης μεταξύ των δύο χωρών, η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, η απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης βίζας και η αποφυγή διπλής φορολογίας. Και προέβλεψε ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα υπάρξει μεγάλη κινητικότητα στις ελληνολιβυκές σχέσεις. Η Λιβύη επίσης εκφράζει το ενδιαφέρον για συμμετοχή ελληνικών εταιρειών σε ένα τεράστιο πρόγραμμα έργων το οποίο έχει ξεκινήσει και όπως ανέφερε ο κ. Μαχμούντι η χώρα του έχει προς διάθεση για επενδύσεις περί τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Από αυτό, πρόσθεσε, μπορεί να ευνοηθεί η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών ενώ από την πλευρά του ανέφερε ότι οι Έλληνες που θα ήθελαν να εργαστούν στη Λιβύη θα έχουν προτεραιότητα σε όλους τους τομείς. Επίσης ανέφερε ότι η Λιβύη μέσω υποτροφιών επιθυμεί να στέλνει νέους στην Ελλάδα για σπουδές.

Ο κ. Ελ Μαχμούντι ελ Μπαγκντάντι αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα της ενέργειας και ανακοίνωσε ότι υπεγράφη σύμβαση για την καταβύθιση καλωδίου οπτικών ινών για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών, ένα έργο που, όπως είπε, θα υλοποιηθεί σύντομα από ελληνικές εταιρείες.

Ο κ. Παπανδρέου από την πλευρά του επιβεβαίωσε όσα ανέφερε ο ομόλογός του τονίζοντας τη νέα δυναμική που αποκτούν πλέον οι ελληνολιβυκές σχέσεις. Και αναφερόμενος ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας τόνισε ότι το μνημόνιο προβλέπει και την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα ακολουθεί τη διαδρομή Λιβύη, Κρήτη, Πελοπόννησος, Αστακός, Ιταλία, Ευρώπη. Ανάλογος αγωγός μπορεί να υπάρξει και για την ηλεκτρική ενέργεια. Μια αντίστοιχη επίσης διαδρομή, για την οποία εξέφρασε ενδιαφέρον η Ελλάδα, θα μπορούσε να ακολουθήσει το καλώδιο που θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται στη Σαχάρα από ηλιακή ενέργεια, ένα έργο το οποίο χρηματοδοτεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέθεσε και ορισμένους άλλους τομείς συνεργασίας οι οποίοι προβλέπονται στο μνημόνιο που υπεγράφη σήμερα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η συνεργασία στο χρηματοπιστωτικό τομέα και ήδη έχουν γίνει επαφές με την εθνική τράπεζα για συνεργασία στον τομέα των λιβυκών επενδύσεων στην Ελλάδα. Επίσης προβλέπεται συνεργασία στον αρχαιολογικό τομέα, στον τουρισμό και στον αγροτικό τομέα. Ειδικότερα για τον αγροτικό τομέα ο κ. Παπανδρέου συνομιλώντας λίγο αργότερα με τους δημοσιογράφους της ελληνικής αποστολής ανέφερε ότι το ενδιαφέρον της Λιβύης για τον τομέα των αγροτικών προϊόντων είναι μεγάλο και ότι είναι μια ευκαιρία να ξαναδώσουμε ζωή στον αγροτικό τομέα ακόμα και στο άμεσο μέλλον. Επίσης ανέφερε ότι συζητήθηκαν πιθανές συνεργασίες σε ορισμένες ελληνικές περιφέρειες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας, όπως για παράδειγμα είναι η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Εκεί θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ή να ενισχυθούν μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων ή μονάδες παραγωγής μεταλλευμάτων.

Για τη συνεργασία, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, οι δύο χώρες προσβλέπουν να επεκταθεί και στον επιχειρηματικό τομέα με τη συνεργασία επιχειρήσεων από την Ελλάδα και τη Λιβύη.

Φιλική συνάντηση Καντάφι – Παπανδρέου

Συνάντηση δύο ωρών, κάτι ασυνήθιστο για τον Μουάμαρ Καντάφι, είχε σήμερα μαζί του στην Τρίπολη ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Όπως είπε ο ίδιος στους Έλληνες δημοσιογράφους, η συνάντηση είχε την πολιτικής της πλευρά αλλά και τη συναισθηματική της ανθρώπινη διάσταση.

Είχαν την ευκαιρία, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, να αναφερθούν στο παρελθόν, ενθυμούμενοι το ξεκίνημα των σχέσεων που οφείλεται στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Μουάμαρ Καντάφι, αλλά και για την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Λίβυου ηγέτη και του Φρανσουά Μιτεράν στην Ελούντα της Κρήτης όπου τους είχε καλέσει ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο κ. Καντάφι, ο οποίος από τότε διατηρεί φιλικές σχέσεις με την οικογένεια Παπανδρέου, ρώτησε για την οικογένεια του πρωθυπουργού και ιδιαίτερα για την μητέρα του Μαργαρίτα.

Στο πολιτικό σκέλος οι συνομιλίες περιστράφηκαν σε θέματα σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και στο ρόλο της Λιβύης στην Αφρική, καθώς η Λιβύη μπορεί να αποτελέσει πύλη προς την «μαύρη ήπειρο».

Συζητήθηκαν επίσης το παλαιστινιακό πρόβλημα, το Κυπριακό σε συνδυασμό με τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και η κρίση στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας και πως θα μπορούσαν να βρεθούν τρόποι για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Λίβυος ηγέτης ήταν πολύ φιλικός με όλους, ενώ δέχθηκε και φωτογραφήθηκε ακόμα και με τους δημοσιογράφους που κάλυψαν τη συνάντηση αλλά και τα τηλεοπτικά συνεργεία και τους φωτογράφους.

Καθημερινή

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Συνταγματάρχη Καντάφι

 

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ GADDAFI: Είμαστε στο πλευρό του Ελληνικού λαού στη διάρκεια αυτής της κρίσης. Στεκόμαστε στο πλευρό του φίλου Ελληνικού λαού, της φίλης ελληνικής Κυβέρνησης. Στεκόμαστε στο πλευρό τους και τους υποστηρίζουμε.

Ακολουθούμε τις ίδιες αρχές που είχαμε θεσπίσει με τον αείμνηστο πατέρα σας. Είμαστε πιστοί σ’ αυτές τις σχέσεις, πιστοί σ’ αυτές τις αρχές.

Ιστορικοί δεσμοί συνδέουν τις δυο χώρες μας. Είμαστε κοντά σας. Σας υποστηρίζουμε, στεκόμαστε στο πλευρό σας.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω. Η σχέση των δυο χωρών μας υπάρχει από παλιά, αλλά και η σχέση με τον πατέρα μου ήταν πολύ στενή.

Βρίσκομαι εδώ με την επιθυμία να αναβιώσω, να δώσω νέα πνοή στη μεταξύ μας σχέση. Εκτιμώ ιδιαίτερα, ο Ελληνικός λαός εκτιμά ιδιαίτερα, τα θερμά σας λόγια και την υποστήριξη που παρέχετε στην Ελλάδα, εσείς προσωπικά και όλος ο λαός της Λιβύης, σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Είμαι δε βέβαιος, ότι θα έχει αποτελέσματα αυτή η νέα συνεργασία που ξεκινάμε, επειδή ήδη είχαμε σημαντικότατες συζητήσεις για πολλούς τομείς στενότερης συνεργασίας, από την οικονομία και τον πολιτισμό, μέχρι την ενέργεια, τις μεταφορές και τον τουρισμό.

Πορσβλέπω λοιπόν στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της σχέσης και σας ευχαριστώ πολύ για την πολύ θερμή υποδοχή σας.